Luettavaa

Nosework eli nenätyöskentely

Ylläpito

Nosework tarkoittaa lajia, jossa koira työskentelee nenäänsä käyttäen. Laji sopii kaikille koirille. Koira käyttää nenäänsä ja etsii sille opetettuja kohdehajuja vaihtelevissa ympäristöissä. Lajia voi harrastaa joko itsenäisesti tai ohjatussa ryhmässä.

Historiaa

Nosework on kehitetty vuonna 2008 Yhdysvalloissa. Lajin tarkoitus alun perin oli kasvattaa rescuekoirien itseluottamusta. Harrastus on yksilöharrastus, johon koiran täytyy keskittyä, joten kaverikokemukset täytyy hankkia muilla tavoin.  Laji levisi pian myös muiden koiraharrastajien keskuudessa. Noseworkissa koiraa opetetaan tunnistamaan erilaisia kohdehajuja. Kohdehajuja on kolme perushajua, joita voi myös yhdistellä. Koiran pitää ilmaista löytämänsä haju tietyllä tavalla. Etsittävät hajut ovat laakerinlehti, eukalyptus ja laventeli. Hajuaistin käyttäminen on koiralle ominaista toimintaa ja koirat yleensä pitävät siitä. Kohdehajujen etsimisessä pelkkä nenätyöskentely ei riitä, vaan koiran on myös käytettävä aivojansa. Nosework on levinnyt moneen maahan sen nopeasti kasvaneen suosion takia. Virallinen Kennelliiton koemuoto se on ollut 1.1.2020 alkaen.

Laji sopii lähes kaikille

Nosework sopii kaikille ohjaajille ja koirille, jota voi harrastaa joko yksin tai koulutusryhmässä. Perushoidon lisäksi on tärkeää, että koiralla on riittävästi virikkeitä ja aktiviteetteja. Koira saa mukavaa aktivointia ja samalla sen itsevarmuus kehittyy. Kotiinkin voi tehdä pienellä vaivalla hajupiiloja, joita koiran pitää etsiä. Piiloja voi tehdä myös lenkkipolun varrelle tai muuhun sopivaan paikkaan. Kilpailuissa koira ja ohjaaja suorittavat etsinnän yksitellen, joten laji on sopiva myös silloin kun koira on arka. Laji on mukava harrastus myös silloin, kun ei halua osallistua kilpailuihin. Yhdessä tekeminen on tärkeintä. Nosework aktivoi koiraa sekä aivotyöskentelyyn että nenänkäyttöön. Koira saa toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan ja samalla sen itsevarmuus kasvaa. Koiran tehtävänä on löytää piilotetut kohdehajut etsintäaluetta tutkimalla. Ohjaajan tehtävänä on tukea koiraa tarvittaessa ja seurata sen työskentelyä.

Kilpailut

Nosework-kokeissa etsintöjä suoritetaan eri etsintämuodoissa. Kohdehajuja etsitään ulko-, sisä-, laatikko- ja ajoneuvoetsinnässä. Eri koemuotoja on kaksi. Kaikkien etsintämuotojen kokeissa (KEK) koira ja ohjaaja suorittavat samassa kokeessa osasuorituksen siten, että etsittäviä hajuja on piilotettu neljälle erilaiselle etsintäalueelle. Yhden osion kokeessa (YEK) suoritetaan neljä erilaista etsintää siten, että etsintämuoto pysyy samana koko kokeen ajan. Jokaisessa koemuodossa on kolme luokkaa. 1. luokan kokeessa kohdehajuna käytetään eukalyptusta. 2. luokassa kohdehajuja on kaksi, eukalyptuksen lisäksi laakerinlehti. Etsittävä haju voi olla myös näiden kahden hajun yhdistelmä. Kolmannessa luokassa etsittäviä hajuja ovat eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli tai niiden erilaiset yhdistelmät. Etsittävät hajut ovat myrkyttömiä koirille. Kokeet arvostellaan siten, että suorituksesta saa pisteitä sen mukaan, miten koira löytää alueelle piilotetut hajut. 1. luokassa jokaiselle koealueelle on piilotettu yksi haju. 2. ja 3. luokissa alueelle on voitu piilottaa myös useampia hajuja. 3. koeluokka on vaikeampi myös siten, että joku etsintäalueen tiloista voi olla myös sellainen, ettei sinne ole piilotettu yhtään hajua. Koirakko voi saavuttaa täydet 100 pistettä siten, että se löytää kaikki kohdehajut ja he ilmoittavat etsinnän valmiiksi ennen kuin kokeeseen varattu enimmäisaika on kulunut umpeen. Etsinnän enimmäisajan päättää kokeen tuomari. Virhepisteitä tulee väärän hajun ilmaisusta. Virhepisteet eivät vähennä jo saatuja pisteitä. Luokkanousu seuraavaan luokkaan on mahdollista siten, että koirakko on saanut kolmesta kokeesta 100 pistettä ja koekohtaisia virhepisteitä on ollut enintään 3.

Harjoittelun aloittaminen

Nenätyöskentely kannattaa aloittaa rauhallisessa paikassa. Paras hetki on silloin, kun koira on rento eikä tilassa ole häiriöitä. Koira on hyvä opettaa rauhoittumaan ennen kuin harjoittelu aloitetaan. Hajutyöskentelyssä käytetään sitä varten kehitettyjä hydrolaatteja eli tislevettä johon haju on sekoitettu. Niitä voi hankkia erimerkiksi hajutyöskentelytarvikkeita myyvistä koirakouluista, verkkokaupoista tai eläintarvikeliikkeistä. Koiraa voi myös opettaa tunnistamaan muitakin hajuja, jotka ovat helposti saatavilla, kuten teetä, maustetta tai sientä. Koira ehdollistetaan naksuttimen ääneen, jotta se voidaan palkita heti, kun se löytää halutun hajun. Koiralle opetetaan etsittävä haju, jolloin se ei välitä muista hajuista, vaan keskittyy etsimään haluttua hajua. Kun koira menee purkille, jossa on etsittävää hajua, se saa heti palkkion. Vähitellen purkki piilotetaan vaikeampaan paikkaan, jolloin koira joutuu etsimään oikean purkin hajuaistinsa avulla.