Palveluskoiralajit

Palveluskoirien historia

Palveluskoirat ovat olleet ihmiskunnan rinnalla jo vuosisatoja, tarjoten apua monenlaisissa tehtävissä. Niiden rooli on vaihdellut sodankäynnistä poliisityöhön, pelastustehtäviin ja henkilökohtaiseen apuun. Historiallisesti palveluskoirat ovat kehittyneet eri yhteiskunnissa eri tarpeiden mukaan, johtaen moniin erilaisiin rotuihin, joilla kullakin on omat erikoistaitonsa.

Esimerkiksi sotakoirina käytettiin suuria ja vahvoja rotuja, kuten mastiffeja. Poliisityössä ja rajavartiostossa taas suositaan usein saksanpaimenkoiria niiden älykkyyden ja monipuolisten taitojen vuoksi. Pelastuskoirat, kuten bernhardinkoirat, ovat tunnettuja kyvystään löytää ja auttaa lumivyöryjen ja muiden onnettomuuksien uhreja.

Erilaiset palveluskoirat

Palveluskoiralajit voidaan jakaa karkeasti useisiin kategorioihin heidän tehtäviensä perusteella. Näitä kategorioita ovat esimerkiksi:

 1. Poliisikoirat: Käytetään rikosten tutkinnassa, etsinnässä ja jäljityksessä.
 2. Pelastuskoirat: Auttavat etsimään kadonneita ihmisiä ja eläimiä.
 3. Sotakoirat: Koulutetaan erilaisiin sotilaallisiin tehtäviin, kuten vahtimiseen ja jäljitykseen.
 4. Opaskoirat: Koulutetaan avustamaan näkövammaisia ihmisiä.
 5. Terapiakoirat: Auttavat ihmisiä erilaisissa terapeuttisissa ympäristöissä, kuten sairaaloissa ja vanhainkodeissa.
 6. Palveluskoirat vammaisten avustajina: Esimerkiksi liikuntavammaisten tai kuulo- ja puhevammaisten avustajina.
 7. Huumekoirat: Etsivät huumausaineita lentokentiltä, raja-asemilta ja muista valvontapisteistä.
 8. Paimenkoirat: Auttavat karjan ja muiden eläinten paimentamisessa.

Suosituimmat palveluskoirarodut

Palveluskoirien suosituimmat rodut ovat:

 1. Saksanpaimenkoira: Monipuolinen ja älykäs, soveltuu moniin eri palvelustehtäviin.
 2. Labradorinnoutaja: Erinomainen pelastus- ja terapiakoira, tunnettu hyvästä luonteestaan.
 3. Belgianpaimenkoira Malinois: Erittäin energinen ja älykäs, suosittu poliisin ja armeijan käytössä.
 4. Kultainennoutaja: Soveltuu hyvin opas- ja avustajakoiraksi sen rauhallisen luonteen ansiosta.
 5. Bordercollie: Älykäs ja nopeaoppinen, erinomainen paimenkoira.
 6. Dobermanni: Vahva ja nopea, käytetään usein vartiointi- ja suojelutehtävissä.
 7. Rottweiler: Voimakas ja luotettava, soveltuu hyvin vartiointiin ja suojelutehtäviin.
 8. Bernhardinkoira: Tunnettu pelastuskoira, erityisesti lumivyöryalueilla.

Koulutus ja vaatimukset

Palveluskoirien koulutus on intensiivistä ja vaatii paljon aikaa ja resursseja. Koiran on oltava terve, tasapainoinen ja hyvin sosiaalistunut, jotta se soveltuu palvelustehtäviin. Koulutus aloitetaan yleensä jo pentuna ja se kattaa tottelevaisuuden, erikoistaidot sekä sosiaalisen käyttäytymisen.

Koulutusmetodit vaihtelevat tehtävästä ja rodusta riippuen. Esimerkiksi opaskoirien koulutus keskittyy liikkumisen turvallisuuteen ja esteiden välttämiseen, kun taas pelastuskoirien on opittava etsimään ihmisiä ja toimimaan stressaavissa olosuhteissa.

Terveys ja hyvinvointi

Palveluskoirien terveys ja hyvinvointi ovat erittäin tärkeitä. Niiden fyysinen kunto on pidettävä huippuluokassa, jotta ne pystyvät suoriutumaan tehtävistään tehokkaasti. Tämä tarkoittaa säännöllistä liikuntaa, terveellistä ruokavaliota ja säännöllisiä terveystarkastuksia.

Henkinen hyvinvointi on yhtä tärkeä. Palveluskoirille on tarjottava riittävästi lepoa, leikkiä ja sosiaalista kanssakäymistä. Niiden on myös voitava elää tasapainoista elämää työn ja vapaa-ajan välillä.

Lainsäädäntö ja säännöt

Palveluskoirien käyttöön liittyvät lait ja säädökset vaihtelevat maittain. Useimmissa maissa on erityislainsäädäntöä, joka suojaa palveluskoiria ja säätelee niiden käyttöä. Esimerkiksi Suomessa palveluskoiran hyväksikäyttöä tai väärinkäyttöä voidaan pitää eläinsuojelurikoksena.

Myös koiran kouluttajilla ja ohjaajilla on oltava tarvittavat luvat ja koulutus. Heidän vastuullaan on varmistaa, että koirat saavat asianmukaisen koulutuksen ja huolenpidon.

Tulevaisuuden suuntia

Palveluskoirien rooli yhteiskunnassa on jatkuvasti kehittymässä. Teknologian kehitys ja uudet koulutusmenetelmät avaavat uusia mahdollisuuksia palveluskoirien käytölle. Esimerkiksi syöpätutkimuksessa koiria koulutetaan tunnistamaan taudin merkkejä hajun perusteella.

Lisäksi yhä useampi ihminen tunnistaa palveluskoirien merkityksen henkisen tuen tarjoajina. Tämä on johtanut uusiin aloihin, kuten tuomioistuinkoirat, jotka tarjoavat tukea oikeudenkäynneissä todistaville.

Vuoden virkakoirat 2022

Kennelliitto palkitsee vuosittain Vuoden virkakoirat. Vuonna 2022 palkinnon saivat tullikoira Hessu, sotakoira Oikku, vankilakoira Hippi, poliisikoira Sampo ja rajakoira Clapton. Palkittavat koirat ovat tahoillaan valinneet Tulli, Puolustusvoimat, Rikosseuraamuslaitos, Poliisi ja Rajavartiolaitos.

Vuoden rajakoira 2022 Clapton, kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Vuoden virkakoirat 2022, rajakoira Clapton. Photo (c) Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi

Kaikki Vuoden virkakoirat ovat toimineet ansiokkaasti tehtävässään ihmisen apuna. Vuoden virkakoirat 2022 vastaanottavat palkintonsa 2.12.2022 kello 14:30 järjestettävässä tilaisuudessa Koiramessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden tullikoira 2022

Vuoden tullikoira 2022 on labradorinnoutaja Hietsun Legenda ”Hessu”, joka työskentelee Lentotullissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla yhdessä ohjaajansa, tullitarkastaja Jani Laihon kanssa. 6,5-vuotias Hessu on koulutettu huumausaineiden etsintään.

Kuluvan vuoden aikana Hessu on jatkanut aiempien vuosien erinomaisia työsuorituksiaan erilaisten huumeiden salakuljetustapausten parissa. Hessu on ohjaajansa ensimmäinen virkakoira ja kasvatus- ja koulutusvaiheen motivoituneesta ja innostuneesta koirakosta on kehittynyt ammattitaitoinen työpari Tullin käyttöön.

Vuoden sotakoira 2022

Vuoden sotakoira 2022 on labradorinnoutaja Juupelin Super-Oikku ”Oikku”. 8-vuotias Oikku ja ohjaaja, ylipursimies Mikko Majuri työskentelevät rannikkolaivastossa Pansiossa. Oikku on erikoisetsintäkoira, joka on koulutettu ilmaisemaan räjähdysaineita ja aseita.

Oikku on aktiivinen työmyyrä, joka on suorittanut vuosien aikana lukemattomia räjähde-etsintöjä niin Puolustusvoimien turvatarkastuksissa kuin virka-avuissa muille viranomaisille. Oikun työmoraali on periksiantamaton ja työn jälki on ollut aina moitteeton. Oikku on myös ollut voittamaton apu kehitettäessä räjähdekoiran käyttöä merellisissä olosuhteissa.

Vuoden vankilakoira 2022

Vuoden vankilakoira 2022 on belgianpaimenkoira malinois Suhteellisen Hiprakka ”Hippi”, joka työskentelee Hämeenlinnan vankilassa yhdessä ohjaajansa, vartija Anitta Lindholmin kanssa. 3,5-vuotias Hippi on koulutettu etsimään huumausaineita sekä aseita ja niiden osia. Hippi on ensimmäinen belgianpaimenkoira malinois vankilakoirana.

Hippi on nuori ja edistyksellinen vankilakoira, joka on innokas ja aktiivinen sekä omaa hyvän työmoraalin. Pitkän linjan koiranohjaaja Lindholm on kaikkia auttava työmyyrä Rikosseuraamuslaitoksen koiranohjaajien parissa ja yhdessä Hipin kanssa he ovat erinomainen työpari.

Vuoden poliisikoira 2022

Vuoden poliisikoira 2022 on labradorinnoutaja Hakukoneen Hashtag ”Sampo”, joka työskentelee Vaasan pääpoliisiasemalla yhdessä ohjaajansa, vanhemman konstaapeli Jari Niemen kanssa. 6-vuotias Sampo on koulutettu rahan, huumausaineiden ja aseiden etsintään. Lisäkoulutuksena sillä on jälki-, esine- ja henkilöetsintä.

Sampo on virkaurallaan ansiokkaasti löytänyt erilaisilla etsinnöillä lukuisia ampuma-aseita sekä rikoksentekovälineitä, runsaasti erilaisia huumausaineita sekä huomattavan määrän rahaa. Lisäksi Sampo on ohjaajansa kanssa pelastanut useampia maastoon kadonneita henkilöitä, joista osa on löydettäessä ollut kriittisessä tilassa ja heidän henkiin jääminen on ollut Sampon kuonotyöskentelyn ansiota. Monessa liemessä keitetty parivaljakko on aina valmiina hoitamaan homman kuin homman, olosuhteista ja paikasta riippumatta.

Vuoden rajakoira 2022

Vuoden rajakoira 2022 on saksanpaimenkoira Tuntemattoman Isosomppi ”Clapton”. 4-vuotias Clapton ja ohjaaja, vanhempi merivartija Sampsa Könönen työskentelevät Suomenlahden merivartiostossa sijoitettuna Porkkalan merivartioasemalle. Clapton on koulutettu kaikenlaiseen henkilöetsintään, minkä lisäksi sille on koulutettu huumausaineiden etsintä sekä rikospaikkatutkinta.

Clapton on viime vuonna estänyt laittoman maahantulon, jossa henkilöt olivat piiloutuneet rekan perävaunun akselin päälle. Vaarallinen piilopaikka olisi voinut olla kohtalokas henkilöille, ellei Clapton olisi heitä löytänyt. Clapton on korona-aikana suorittanut sisärajatarkastuksia ja löytänyt henkilöitä sekä huumausaineita maahan tulleesta raskaasta liikenteestä.