Chihuahua

Chihuahuan alkuperä

Chihuahua on pieni koira, joka on peräisin Meksikosta. Sen nimi juontaa juurensa Chihuahuan osavaltiosta. Chihuahuat tunnetaan niiden pienen koon ja suurten korvien ansiosta. Ne ovat yksi maailman pienimmistä koiraroduista. Alkuperäisesti chihuahuat saattoivat olla pyhiä eläimiä muinaisille sivilisaatioille, kuten tolteekeille ja asteekille. Niiden uskottiin olevan myös suojelijoita ja henkisiä oppaita.

Rodun historia on mielenkiintoinen sekoitus myyttejä ja todellisuutta. Aikojen saatossa chihuahuat ovat säilyttäneet ainutlaatuisen luonteensa ja ulkonäkönsä. Ne ovat sopeutuneet monenlaisiin ympäristöihin ja kulttuureihin. Nykyään ne ovat suosittuja lemmikkejä ympäri maailmaa.

Chihuahuan ominaisuudet

Chihuahuat ovat tunnettuja pienen kokonsa, mutta suuren luonteensa ansiosta. Niiden paino vaihtelee yleensä noin 1-3 kilogramman välillä. Rodulla on kaksi turkkityyppiä: lyhyt- ja pitkäkarvainen. Molemmilla turkkityypeillä on omat erityispiirteensä, mutta yleisesti chihuahuat vaativat säännöllistä hoitoa.

Chihuahuat ovat tunnettuja energisyydestään ja rohkeudestaan. Ne ovat usein varsin itsepäisiä ja suojelunhaluisia, vaikka ovatkin pienikokoisia. Chihuahuat voivat olla erittäin uskollisia ja kiintyvät vahvasti omistajiinsa. Niiden pienestä koosta huolimatta chihuahuat tarvitsevat säännöllistä liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen terveinä ja onnellisina.

Hoito ja terveys

Chihuahuan hoito on tärkeää sen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Ruokavalion on oltava tasapainoinen ja laadukas, sillä pienet koirat voivat olla alttiita ylipainolle. Hammashoito on myös olennaista, sillä chihuahuilla on taipumus hammassairauksiin. Säännöllinen harjaus ja tarkastukset ovat avainasemassa.

Terveysongelmat, kuten sydänviat, silmäsairaudet ja hengitysongelmat, ovat yleisiä tässä rodussa. On tärkeää, että chihuahuat saavat säännöllisiä eläinlääkärin tarkastuksia ja rokotuksia. Hyvä perushoito, kuten loishäädöt ja terveelliset elintavat, ovat avainasemassa chihuahuan pitkän ja terveen elämän varmistamiseksi.

Luonne ja käyttäytyminen

Chihuahuat ovat tunnettuja ainutlaatuisesta luonteestaan. Ne ovat usein hyvin itsenäisiä ja voivat olla varautuneita vieraiden ihmisten läsnäollessa. Chihuahuat kiintyvät vahvasti omistajiinsa ja voivat olla erittäin lojaaleja. Ne ovat myös hyvin älykkäitä ja oppivat nopeasti uusia temppuja ja käskyjä.

Toisaalta chihuahuat voivat olla melko äänekkäitä ja suojelunhaluisia. Niiden kouluttaminen voi vaatia kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Sosiaalistaminen jo pentuiässä on tärkeää, jotta ne tottuvat erilaisiin ihmisiin ja tilanteisiin. Kunnollinen koulutus ja positiivinen vahvistaminen auttavat kehittämään hyviä käytöstapoja.

Chihuahuan kanssa eläminen

Chihuahua sopii monenlaisiin kotioloihin, kuten asuntoihin, sillä ne ovat pienikokoisia. Niiden energia- ja liikuntatarpeet eivät ole yhtä suuret kuin suuremmilla koiraroduilla. Kuitenkin ne tarvitsevat päivittäistä liikuntaa, kuten lyhyitä kävelylenkkejä tai leikkihetkiä.

Chihuahua voi olla loistava kumppani yksin asuvalle tai vanhemmalle henkilölle. Ne ovat usein hyvin kiintyneitä yhteen henkilöön ja voivat nauttia pitkistä lepohetkistä omistajansa sylissä. Chihuahuan pieni koko tekee siitä helpon ottaa mukaan matkoille ja erilaisiin tapahtumiin.

Chihuahuan koulutus

Chihuahuan koulutus on tärkeää sen käyttäytymisen hallitsemiseksi. Kuten kaikkien koirien, myös chihuahuan koulutuksessa tulisi käyttää positiivista vahvistamista. Ne oppivat nopeasti ja nauttivat älyllisistä haasteista. Kuitenkin, niiden itsepäisyyden vuoksi, johdonmukaisuus on avainasemassa.

Peruskoulutus, kuten istuminen, maahanmeno ja paikallaan pysyminen, ovat tärkeitä käskyjä. Sosiaalistaminen muiden koirien ja ihmisten kanssa on myös tärkeää. Tämä auttaa ehkäisemään liiallista haukkumista ja aggressiivista käyttäytymistä. Koiran koulutuskurssit voivat olla hyödyllisiä sekä koiralle että omistajalle.

Rodun suosio

Chihuahua on yksi maailman suosituimmista koiraroduista. Sen suosio on kasvanut viime vuosikymmeninä, osittain kuuluisuuksien ja elokuvien vaikutuksesta. Chihuahuat ovat usein nähty seurana julkkiksille ja elokuvissa, mikä on lisännyt niiden näkyvyyttä ja suosiota.

Suosion kasvu on tuonut mukanaan myös haasteita. Monet chihuahuat päätyvät löytöeläintaloihin tai huonoihin olosuhteisiin, koska ihmiset eivät ymmärrä rodun vaatimuksia. On tärkeää, että potentiaaliset omistajat tutustuvat rotuun ja sen tarpeisiin ennen chihuahuan hankkimista.

Aiheeseen liittyvät listaukset

 • Chihuahuan ruokavalio:
  1. Tasapainoinen ja laadukas ruoka.
  2. Rajoitettu määrä herkkuja.
  3. Vältä liiallista ruokintaa ylipainon ehkäisemiseksi.
  4. Säännölliset ruokailuajat.
  5. Erityiset ruokavaliotarpeet terveysongelmien mukaan.

Chihuahua: Tietoa ja resursseja

Suomen Chihuahua ry

 • http://chihuahua.fi/
 • Yhdistyksen sivuilta löydät paljon tietoa rodusta, kuten rotumääritelmän, hoito-ohjeita, tapahtumakalenterin ja kasvattajalistat.

Hankikoira.fi

Chihuahua-tuotteet koirienmaailma.fi ja Omalogo Oy yhteistyössä

keltainen koirienmaailma t-paita chihuahua
koirienmaailma laukku chihu