Dobo

Dobo harrastuksen yleiskatsaus

Dobo on suhteellisen uusi harrastus, joka yhdistää koiran koulutuksen ja aerobisen liikunnan. Se on erinomainen tapa pitää koira fyysisesti ja henkisesti aktiivisena. Dobo perustuu erilaisiin harjoitteisiin, jotka tehdään musiikin tahtiin, ja ne voivat sisältää erilaisia temppuja, tanssiliikkeitä ja koulutuselementtejä. Harrastus on kehitetty erityisesti edistämään koiran ja omistajan välistä yhteistyötä ja yhteistä hauskanpitoa.

Dobo on Camilla Leijonan (ent. Peura) vuonna 2010 kehittämä koiran ja ohjaajan yhteinen liikuntalaji. Alkuperäisenä ajatuksena oli laji, jossa voisi kehittää omaa lihaskuntoa ilman, että koira jäisi paitsioon. Hiljalleen syntyi Dobo. Dobon tavoitteena on lihaskunnon, tasapainon, kehon hallinnan sekä liikkuvuuden parantaminen, molemmille, yhdessä.Dobossa käytetään tasapainotyynyjä, puolipalloja sekä erityisiä dobopalloja, joita on eri kokoisia eri kokoisille koirille ja kahta eri mallia perus ovaalin muotoinen pallo ja solapallo. Liikkeitä on ohjaajalle, koiralle sekä yhdessä tehtäviä.

Dobon suosio on kasvanut sen monipuolisuuden ja hauskuuden ansiosta. Se on loistava tapa parantaa koiran kuuliaisuutta, vahvistaa keskinäistä suhdetta ja samalla saada molemmille hyvää liikuntaa. Dobo on sopiva lähes kaikille koirille, riippumatta iästä tai rodusta, kunhan liikkeet sovitetaan koiran kykyjen ja kunnon mukaan.

Tarvittavat varusteet

Dobo-harrastuksessa tarvittavat varusteet ovat yksinkertaisia. Tärkeintä on löytää turvallinen ja sopiva tila, jossa voit harjoitella koirasi kanssa. Lisäksi tarvitset:

  1. Musiikkilaitteet: Musiikki on keskeinen osa doboa, joten tarvitset laitteen musiikin soittamiseen.
  2. Pehmeä alusta: Varsinkin sisätiloissa harjoitellessa on hyvä käyttää pehmeää alustaa, jotta koira ei loukkaannu.
  3. Koulutusvälineet: Kuten namit tai lelut palkitsemiseen.

Koiran turvallisuus ja mukavuus ovat ensisijaisen tärkeitä, joten varusteiden tulisi olla koiralle sopivia ja turvallisia.

Aloittelijan vinkit

Dobo on helppo harrastus aloittaa, ja seuraavilla vinkeillä pääset hyvään alkuun:

  • Valitse sopiva musiikki: Musiikin tulisi olla sekä sinulle että koirallesi miellyttävää.
  • Aloita perustempuista: Opeta koirallesi ensin yksinkertaisia temppuja ja liikkeitä.
  • Pidä hauskaa: Dobon tärkein tavoite on yhdessäolo ja hauskanpito, joten älä ota harjoituksia liian vakavasti.

Dobo tarjoaa loistavan tavan viettää aikaa yhdessä koirasi kanssa samalla, kun molemmat saatte hyvää liikuntaa.

Dobo kilpailut

Vaikka dobo on ennen kaikkea hauskaa yhdessäoloa, siitä on myös kehittynyt kilpailulaji. Dobokilpailuissa arvioidaan muun muassa koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä, liikkeiden tarkkuutta ja luovuutta. Kilpailut voivat olla loistava tapa nähdä muiden harrastajien esityksiä ja saada uusia ideoita omaan harjoitteluun.

Kilpailuihin osallistuminen vaatii usein enemmän harjoittelua ja koreografian suunnittelua, mutta se voi olla palkitseva kokemus sekä koiralle että ohjaajalle.

Terveyshyödyt

Dobo tarjoaa sekä fyysisiä että henkisiä hyötyjä. Fyysisellä tasolla se auttaa pitämään koiran kunnossa ja voi parantaa liikkuvuutta ja koordinaatiota. Henkisellä tasolla dobo edistää koiran keskittymiskykyä ja oppimista sekä vahvistaa koiran ja ohjaajan välistä sidettä. Säännöllinen harjoittelu dobon parissa voi myös vähentää koiran stressiä ja lisätä sen onnellisuutta.

Lisää aiheesta: https://www.dobo.fi/