Luettavaa

Koiran perushoito

Ylläpito

Koiranpennun vaatiman hoidon ja huomion ymmärtäminen jo silloin kun pentu tulee perheeseen takaa sen, että koira saa parhaat mahdolliset lähtökohdat arkeen sekä yhteiselo on sujuvaa myös henkisen hyvinvoinnin kannalta. Koiran rotu vaikuttaa siihen mitä vaatimuksia koiran terveydellä ja hyvinvoinnilla on. Koiran erityisominaisuudet on otettava huomioon niin ravinnossa, turkinhoidossa kuin liikunnassakin. Aktiiviset koirat vaativat liikuntaa paljon enemmän kuin rauhallisemmat lajitoverinsa. Terveyteen ja uuteen kotiin sopeutumiseen liittyviä tarpeita on paljon, jotka koskevat kaikkia koiria.

Ympäristö

Pennut havainnoivat koko ajan ympäristöänsä ja sen saadessa negatiivisia kokemuksia, voi niillä olla pysyviä vaikutuksia. Pennun kehityksessä on useita vaiheita, joiden huomiointi on tärkeää kasvatuksessa. Sosiaalistamiskausi alkaa noin neljän viikon isässä ja se kestää 10 viikkoa. Osa sosiaalistamiskautta on pelkokausi, jolloin säikähtäminen voi aiheuttaa pitkäkestoiset seuraukset. Pennun ympäristökokemuksista onkin tärkeää saada positiivisvoittoisia alusta asti. Pennulla pitää olla oma paikka, jossa se voi levätä omissa oloissaan. Peti voi olla esimerkiksi olohuoneen nurkassa, jotta pentua ei eristetä laumastaan. Pennulle voi tarjota uuttaa tutkittavaa. Pahvilaatikkoon voi piiloutua, ja kumileluja pureskella, jolloin pentu todennäköisemmin jättää kengät rauhaan. Koiraa ei kuitenkaan pidä jättää leikkimään yksin, koska se voi saada lelun rikki. Lemmikki tutustutetaan uusiin tilanteisiin vähitellen. Sen on hyvä tottua liikenteen ääniin, liukuportaisiin, busseihin, hissiin ja niihin tilanteisiin, jota se normaalistikin kohtaa. Koira on myös opetettava olemaan yksin. Sosiaalistamiskauden aikana se totutetaan myös toisiin koiriin. Ympäristöön tutustuttaminen onnistuu helposti erilaisten kävelylenkkien aikana. Erityisen tärkeää koiralle on ympäristön tutkiminen kahden kuukauden iästä alkaen.

Liikunta

Koira tarvitsee liikuntaa, mutta tarvittava määrä riippuu sen rodusta, iästä ja koosta. Koiran lenkiksi ei riitä pikainen pissatuslenkki. Keskikokoisilla ja suurilla koirilla on kasvukausia, joiden aikana niiden luusto ja nivelet kehittyvät. Silloin koiraa ei saa kävelyttää pitkiä matkoja. Myös rajut leikit on kielletty. Lenkkeillä pitää, mutta usein ja maltillisia matkoja. Koira onkin mitä parhainta seuraa erilaisilla metsäretkillä. Usein koirasta huomaa, jos lenkki on liian pitkä. Se saattaa jäädä seisomaan paikalleen tai käydä makaamaan, eikä suostu nousemaan. Koiraa ei myöskään kannata viedä yllättäen kilometrien pituiselle lenkille, jos se on tottunut kävelemään vain lyhyempiä matkoja. Koira liikkuu luonnollisesti leikin lomassa, ja samalla se kehittyy myös henkisesti. Koiran kanssa kannattaakin leikkiä erilaisia etsintäleikkejä, jotta se joutuu miettimään. Namin voi piilottaa jonkin esineen alle tai vaikkapa maton reunan alle. Koira joutuu haistelemaan etsiäkseen namin, ja miettimään miten se saa sen esiin.

Ruokinta

Koiran kasvaessa se kaipaa enemmän liikuntaa ja samalla myös sen ravinnontarve muuttuu. Pentu tarvitsee aluksi useita pieniä aterioita tasaisesti päivän aikana. Vähitellen annoskokoa kasvatetaan ja aterioita annetaan harvemmin, kunnes ruokaa annetaan vain kerran tai kahdesti päivässä. Eri koiraroduilla on omat vaatimuksensa ravinnon suhteen. Koiran rotu ja koko määrittävät hyvin pitkälle sen, miten sitä tulee ruokkia. Koiran ruuansulatus voi myös reagoida herkästi eri ruoka-aineisiin. Koira voi olla allerginen esimerkiksi vehnälle, jolloin sille pitää etsiä sopivaa ruokaa, josta se ei saa oireita. CBD-öljy voi helpottaa lemmikin oloa eri tilanteissa. Koiralla pitää olla aina raikasta vettä kupissa. Myös ruuan määrään pitää kiinnittää huomiota, jos koiralle antaa liikaa ruokaa se lihoo. Tarvittaessa voit kysyä eläinlääkäriltä tarkempia ruokintaohjeita. Koirat ovat herkkiä ruokavaliossa tapahtuville muutoksille, joten jos koiralle halutaan antaa erimerkkistä ruokaa, pitää muutos toteuttaa vähitellen. Uutta ruokaa sekoitetaan aikaisemmin annetun joukkoon jokaisella aterialla uuden ruuan määrää vähitellen kasvattaen.

Terveys ja turkinhoito

Koiralle annetaan rokotuksia säännöllisesti. Jos koira on kotikoira, se ei tarvitse niin paljon rokotuksia, kun eri maiden näyttelyissä käyvä lajitoverinsa. Koira madotetaan puolen vuoden välein. Eläinlääkäriltä saa ohjeet sekä rokotusaikataulusta että madotustarpeesta. Koiran turkkia harjataan säännöllisesti. Osa roduista vaatii myös useammin toistuvaa pesua. Pesun yhteydessä koiran ihossa tapahtuvat muutokset huomataan helpommin. Koira voi oireilla erilasten ulkoloisten tai ihosairauksien takia. Koira nauttii harjaamisesta, kun se totutetaan siihen pennusta asti. Koiran hampaat vaativat hoitoa, ja niitä pitääkin harjata säännöllisesti. Hampaat pitää harjata vähintään useamman kerran viikossa, jos ei ihan joka päivä. Mitä paremmin koiran hyvinvoinnista huolehtii, sitä paremmin yhteiselo sujuu koiran kanssa.