Tiibetinspanieli

Tiibetinspanieli on pieni, mutta rohkea ja itsenäinen koirarotu, joka on alun perin kotoisin Tiibetistä. Rotu on tunnettu pyöreistä, suurista silmistään, pitkistä korvistaan ja pörröisestä turkistaan, joka voi olla monenlaisissa väreissä ja kuoseissa. Tiibetinspanielit ovat usein luottavaisia ja iloisia, ja ne ovat erinomaisia seurakoiria. Niiden kompakti koko tekee niistä sopivia myös pienempiin asuintiloihin.

Käyttötarkoitus

Tiibetinspanielit ovat perinteisesti toimineet luostareissa ja temppeleissä vartijakoirina ja seurakoirina Tiibetissä. Niiden tehtävänä oli hälyttää munkit vieraiden tai vaaran lähestyessä. Nykyään tiibetinspanielit ovat suosittuja seurakoiria, jotka sopivat monenlaisiin perheisiin ja elinympäristöihin. Niiden ystävällinen luonne ja koko tekevät niistä ihanteellisia kumppaneita niin kaupunkiasuntoihin kuin maaseudullekin.

Historia

Tiibetinspanielin historia ulottuu tuhansien vuosien taakse, ja niitä on pidetty arvokkaina ja kunnioitettuina koirina Tiibetissä. Niiden uskotaan olevan sukua muille Aasian pienille koiraroduille, kuten Pekingeesille ja Shih Tzulle. Rotu levisi Eurooppaan 1800-luvulla, ja se on säilyttänyt suosionsa pienenä mutta persoonallisena koirarotuna.

Terveys ja hoito

Tiibetinspanielit ovat yleensä terveitä ja pitkäikäisiä koiria. Niiden hoitoon kuuluu säännöllinen turkin harjaus ja silmien sekä korvien puhdistaminen, jotta vältetään tulehdukset. Kuten kaikkien koirien, myös tiibetinspanielien tulee syödä tasapainoista ruokaa ja saada säännöllistä liikuntaa pysyäkseen terveinä.

Luonne ja koulutus

Tiibetinspanielit ovat älykkäitä, itsenäisiä ja usein varsin itsepäisiä. Ne nauttivat ihmisten seurasta ja ovat yleensä ystävällisiä ja lempeitä. Koulutuksessa tiibetinspanielit hyötyvät positiivisesta vahvistamisesta ja kärsivällisestä, ymmärtäväisestä lähestymistavasta. Ne soveltuvat hyvin ensikertalaisille koiranomistajille niiden helppohoitoisuuden ja sopeutuvaisen luonteen ansiosta.

Soveltuvuus perhekoiraksi

Tiibetinspanieli on erinomainen valinta perhekoiraksi. Niiden pieni koko ja rauhallinen luonne tekevät niistä sopivia myös lapsiperheisiin. Ne ovat lojaaleja ja rakastavat olla osa perhettä, vaikka niiden itsenäinen luonne voi joskus vaatia hieman tilaa ja yksinäisyyttä.

Tiibetinspanielin suosio

Tiibetinspanieli ei ole yksi suosituimmista koiraroduista maailmalla, mutta sen ainutlaatuinen ulkonäkö ja miellyttävä luonne ovat tehneet siitä arvostetun seurakoiran niille, jotka arvostavat sen ominaisuuksia. Se on suosittu valinta niille, jotka etsivät pienikokoista, mutta persoonallista ja älykästä koiraa.

Hoitovinkit lyhyesti

  • Säännöllinen turkinhoito ja harjaus.
  • Silmien ja korvien puhdistus.
  • Tasapainoinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta.
  • Positiivinen ja kärsivällinen koulutus.
  • Sosiaalistaminen ja ihmisten sekä muiden koirien kanssa totuttaminen.

Lisätietoja: https://www.tiibetinspanielit.fi/

Tiibetinspanieli tuotteet koirienmaailma.fi ja Omalogo Oy yhteistyössä