Koiria

Suomen suosituimmat koirarodut

Nelijalkaiset ystävämme ovat valloittaneet yhä uusia koteja ja koirien määrä Suomessa jatkaa kasvuaan. Kennelliittoon rekisteröityjen koirien määrä jatkoi odotetusti kasvuaan vuonna 2021 ja koiria rekisteröintiin noin 8 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Suosituimmat koirarodut vuonna 2023

1. Labradorinnoutaja: 2 548

2. Kultainennoutaja: 1 276

3. Shetlanninlammaskoira: 1 107

4. Saksanpaimenkoira: 1104

5. Suomenlapinkoira: 1082

7. Jämtlanninpystykorva: 1013

6. Jackrussellinterrieri: 1044

8. Suomenajokoira: 943

9. Kääpiösnautserit: 806

10. Cockerspanieli: 742

11. Bordercollie: 647

12. Karjalankarhukoira: 626

13. Suomenpystykorva: 625

14. Karkeakarvainen mäyräkoira: 600

15. Harmaa norjanhirvikoira: 569

16. Collie, pitkäkarvainen: 568

17. Coton de tuléar: 555

18. Staffordshirenbullterrieri: 550

19. Saksanpystykorva, mittelspitz: 547

20. Siperianhusky: 544

Suomen 20 suosituinta koirarotua vuonna 2021

1. Labradorinnoutaja

2. Suomenlapinkoira      

3. Jämtlanninpystykorva                     

5. Shetlanninlammaskoira                  

6. Saksanpaimenkoira   

7. Suomenajokoira         

8. Kääpiösnautseri         

9. Jackrussellinterrieri    

10. Karkeakarvainen mäyräkoira

11. Suomenpystykorva  

12. Karjalankarhukoira  

13. Cockerspanieli

14. Tiibetinspanieli         

15. Havannankoira         

16. Coton de tuléar         

17. Siperianhusky           

18. Harmaa norjanhirvikoira               

18.  Pitkäkarvainen collie                    

20.  Bordercollie              

Vuonna 2021 Suomen suosituin koirarotu oli labradorinnoutaja. Labradorinnoutaja on  luonteeltaan lempeä, joten se sopii hyvin lapsiperheeseen. Aktiivinen ja helposti koulutettava rotu on myös monipuolinen käyttökoira, jota käytetään muun muassa metsästykseen, huume- ja opaskoirana. Ystävällinen kultainennoutaja on luonteeltaan hyvin samanlainen kuin labradorinnoutaja, sekin tarvitsee paljon liikuntaa ja toimintaa, suuren koonsa vuoksi kumpikaan rotu ei sovi lasten ulkoilutettavaksi.

Suomenlapinkoira pitää listalla toista sijaa; älykäs, rauhallinen ja ystävällinen rotu sopii keskikokoisena erilaisiin perheisiin. Suomenlapinkoiraa käytetään edelleen jonkin verran myös paimenkoirana.

Kuudennella sijalla oleva saksanpaimenkoira vaatii aina kouluttamista ja se onkin suosittu harrastuskoira sekä erinomainen vahti. Rotu sopii liikunnalliseen perheeseen, sillä saksanpaimenkoira tarvitsee aktiviteetteja.

Pitkäkarvainen collie on helposti koulutettava ja toiminnanhaluinen, paimenkoiraksi jalostettu koira tarvitsee paljon liikuntaa ja sopii luonteensa ansiosta hyvin harrastuskoiraksi. Pitkä ja kaunisturkki vaatii säännöllistä hoitoa.

Pienikokoisempia seurakoiria ovat hyväntuuliset ja valppaat shetlanninlammaskoira, cockerspanieli, havannankoira ja Coton de Tulear.  Nämä rodut ovat helppoja kouluttaa ja nauttivat suuresti omistajansa seurasta. Cockerspanieli avoin ja ihmisrakas luonteeltaan ja se akastaa ulkoilua. Turkki vaatii säännöllistä kampaamista, pesua ja trimmausta.

Shetlanninlammaskoira on aktiivinen ja omistajalleen kuuliainen, vieraita kohtaan se saattaa olla pidättyväinen. Tiibetinspanieli on itsevarma ja itsenäinen. Se on myös melko itsepäinen, joten koulutuksessa koiran motivointi on avainsana. 

Havannankoira on luonteeltaan sosiaalinen ja tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa, se nauttii temppujen tekemisestä ja onkin hyvin helposti koulutettavissa. Rotu on herkkä haukkumaan eli se ilmoittaa vieraiden saapumisesta äänekkäästi. Turkin hoito vaatii säännöllistä kampaamista ja pesua.

Kääpiösnautseri ja jackrussellinterrieri ovat todella aktiivisia koiria. Tempperamenttisina koirina ne vaativat omistajaltaan johdonmukaista kouluttamista. Kääpiösnautseri on pienestä koostaan huolimatta hyvin reipas ja tarvitsee paljon liikuntaa. Nokkelana koirana se sopii myös agilityyn tai kilpailemaan tottelevaisuuskoulutuksessa. Se on hyvä ja rohkea vahti. Myös jackrusselinterrieri on monipuolinen harrastuskoira, niistä yleisimpiä ovat agility, nose-work ja metsästys. Karkeakarvainen mäyräkoira on luonteeltaan ystävällinen ja reipas. Mäyräkoira on hyvän hajuaistin omaava ketterä metsästyskoira.

Parhaiten maaseudulle sopivat vahvan metsästysvietin omaavat rodut kuten jämtlanninpystykorva, karjalankarhukoira, suomenpystykorva, harmaa norjanhirvikoira ja suomenajokoira. Riistaviettisenä ne tulee pitää kiinni maastossa liikuttaessa metsästyskauden ulkopuolella. Karvanlähtöaikaan hyvän pohjavillan omaavilla roduilla villaa irtoaa runsaasti. Jämtlanninpystykorvaa käytetään pääsääntöisesti hirvenmetsästykseen ja rotu onkin rakenteeltaan voimakas ja sitkeä. Koira on rohkea ja perusolemukseltaan rauhallinen. Harmaa norjanhirvikoira  on luonteeltaan rohkea, kiltti ja sosiaalinen ja se toimii mainosti myös perhekoirana. Suomenpystykorva on tarmokas ja rohkea, se saattaa olla vieraita kohtaan hieman pidättyväinen. Rotu on monipuolinen metsästyskoira. Lempeä suomenajokoira on suosittu ja pitää listalla sijaa seitsemän. Se on luonteeltaan rauhallinen ja tarmokas.

Energisimpiä koiria ovat siperianhusky ja bordercollie. Siperianhusky on todella  energinen rotu, joten se tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteettejä. Laumaviettisellä huskyllä tulisi olla aina koirakaveri. Bordercollie on huomattavan nopea oppimaan, se on energinen ja sopeutuvainen paimenkoira. Älynsä ja työkoiran luonteensa vuoksi se vaatii päivittäin niin liikuntaa kuin aivotyöskentelyä.

Omaa rotua pohdittaessa kannattaa tutustua esimerkiksi Suomen kennelliton ylläpitämään sivuun  www.hankikoira.fi , josta löytyy tietoa eri koiraroduista. Tutut koiranomistajat ovat myös hyvä tietolähde miettiessä millainen rotu sopisi itselle parhaiten.

Lähteet: www.hankikoira.fi ja www.kennelliitto.fi