Havannankoira

Havannankoira, joka tunnetaan myös nimellä bichon havanais, on pieni, leikkisä ja viehättävä koirarotu Kuubasta. Rotu tunnetaan pitkästä, silkisestä turkistaan, joka voi olla monenlaisissa väreissä ja kuoseissa, kuten valkoinen, musta, ruskea, kerma ja monivärinen. Havannankoirilla on eloisa ja iloinen luonne, ja niillä on ilmeikkäät silmät sekä söpöt korvat. Niiden kompakti koko tekee niistä erinomaisia lemmikkejä myös pienemmissä asunnoissa.

Käyttötarkoitus

Havannankoira on alun perin ollut seurakoira, ja sen pääasiallinen käyttötarkoitus on edelleen sama. Niiden ystävällinen ja sopeutuva luonne tekee niistä loistavia kumppaneita kaikenikäisille ihmisille. Ne ovat myös suosittuja näyttelykoiria niiden kauniin ulkomuodon ja charmikkaan luonteen ansiosta.

Historia

Havannankoira on kehittynyt 1800-luvulla Kuubassa, ja sen uskotaan olevan sukua eurooppalaisille Bichon-tyyppisille koirille. Rotu sai nimensä Kuuban pääkaupungin Havannan mukaan. 1900-luvun puolivälissä havannankoirien suosio alkoi kasvaa myös Yhdysvalloissa ja Euroopassa, ja nykyään se on suosittu rotu monissa maissa.

Terveys ja hoito

Havannankoirat ovat yleensä terveitä, mutta niillä on alttius joillekin terveysongelmille, kuten sydänsairauksille ja silmäongelmille. Niiden turkinhoito vaatii säännöllistä harjausta ja pesua, jotta turkki pysyy kiiltävänä ja terveenä. Kuten kaikki koirat, myös havannankoirat hyötyvät tasapainoisesta ruokavaliosta ja riittävästä liikunnasta.

Luonne ja koulutus

Havannankoirat ovat älykkäitä, nopeita oppimaan ja niitä on yleensä helppo kouluttaa. Ne reagoivat hyvin positiiviseen vahvistamiseen ja rakastavat olla ihmisten kanssa. Niiden leikkisä ja iloinen luonne tekee niistä loistavia perhekoiria. Havannankoirat ovat myös yleensä sosiaalisia muiden koirien ja lemmikkien kanssa.

Soveltuvuus perhekoiraksi

Havannankoira on ihanteellinen perhekoira niille, jotka etsivät pientä, mutta persoonallista ja helppohoitoista lemmikkiä. Niiden sopeutuva luonne ja rauhallinen käytös tekevät niistä sopivia myös lapsiperheisiin ja ensikertalaisille koiranomistajille. Niiden pieni koko ja vähäinen liikuntatarve tekevät niistä sopivia myös asunto-olosuhteisiin.

Havannankoiran suosio

Havannankoira on kasvattanut suosiotaan viime vuosina erityisesti perhe- ja seurakoirana. Sen eloisa luonne, helppohoitoisuus ja allergiaystävällinen turkki tekevät siitä suositun valinnan monille koiranomistajille. Lisäksi sen kaunis ulkonäkö ja pieni koko ovat tehneet siitä suositun rotun koiranäyttelyissä.

Hoitovinkit lyhyesti

  • Säännöllinen turkinhoito, mukaan lukien harjaus ja pesu.
  • Tasapainoinen ruokavalio ja riittävä liikunta.
  • Positiivinen koulutus ja paljon vuorovaikutusta ihmisten kanssa.
  • Sosiaalistaminen alusta alkaen.
  • Säännölliset terveystarkastukset ja huolellinen silmien sekä korvien hoito.

Havannankoira: Lisätietoa ja resursseja rodusta

Tietoa rodusta:

Havannankoira tuotteet koirienmaailma.fi ja Omalogo Oy yhteistyössä