Koirilla on ruokarohmun maine ja monella koiralla elämä näyttää keskittyvän niihin hetkiin, kun se saa jotain syötävää. Usein koiralle maistuukin kaikki kotiruuasta nappuloihin ja tietenkin kaikki mahdolliset koiranherkut. Jokaisen koiran sisällä ei kuitenkaan asu ruokaa hotkiva ahmatti. Suuri joukko koirista ei haaveile makkarasta ja muusta herkullisesta. Koiran nirsoilu on yleinen ongelma, joka usein huolestuttaa koiran omistajaa. Huoli ei ole täysi aiheeton. Huonosti syövä koira saattaa vähitellen alkaa kärsiä aliravitsemuksen tuomista ongelmista. Ravintoaineiden puutokset aiheuttavat monenlaisia terveysongelmia. Mikä avuksi silloin, kun koira ei syö?
Nirsoilun syyt
Sosiaalisessa mediassa syyllistetään usein koiran omistajaa siitä, jos koira ei syö. Omistajan ajatellaan olevan liian heikko ja hemmottelevan lemmikkiään. Tilanne ei kuitenkaan usein ole näin yksiselitteinen. Nirsoilun taustalla voi olla herkuilla syötetty koira, joka ei yksinkertaisesti jaksa syödä ruokaansa, mutta useimmiten taustalla voi olla toisenlainen syy. Ennen syvällisempiä päätelmiä kannattaa hankkia tietoa siitä, mikä koiran syömättömyyden syynä voisi olla. Nirsoilun syiden ymmärtäminen auttaa ratkaisemaan ongelman juuri omalle koiralle parhaiten sopivalla tavalla. Huonoa ruokahalua voi parantaa useilla kotikonsteilla, mutta joskus tilanne vaatii apua eläinlääkäriltä tai ravitsemusneuvojalta.
Terveydentilan tarkistaminen
Mikäli koiran ruokahalu on kadoksissa pitemmän aikaa, on syytä tarkistaa koiran terveydentila. Useat sairaudet, närästys ja erilaiset kiputilat oireilevat usein syömättömyydellä tai heikolla ruokahalulla. Joskus yksittäinen oire voi olla ainut vihje omistajalle siitä, ettei koiralla ole kaikki hyvin. Syömättömyyteen onkin syytä suhtautua vakavasti. Mikäli ruokahalu katoaa, on parasta varata koiralle aika eläinlääkärin tarkastukseen. Eläinlääkäri ohjaa tarvittaessa koiran tarkempiin tutkimuksiin tai antaa tarkempia ohjeita siitä, miten koiraa tulisi ruokkia.
Suun sairaudet
Koiralla voi olla huonossa kunnossa olevat hampaat, jotka aiheuttavat kipua koiran syödessä. Ruokailusta voi tulla epämiellyttävää myös suun tai nielun sairauksien aiheuttaman kivun takia. Koiran hampaat ja suun voi tarkastaa kotona säännöllisesti, jotta mahdolliset muutokset huomataan riittävän ajoissa. Koiran hampaat on syytä tarkastuttaa myös eläinlääkärissä säännöllisesti. Kotitarkastuksessa tai hampaiden ultraäänipuhdistuksessa on lähes mahdotonta havaita hampaiden vieruskudoksen tulehdusta eli parodontiittia, joka on erittäin yleinen koirilla. Koiran nirsoillessa kannattaakin varmistua siitä, että lemmikin hampaat ovat kunnossa ja huolellisesti hoidettu. Joskus koiran hampaiden hoito kuten hammaskiven poisto palauttaa myös koiran ruokahalun.
Sopimaton ruoka
Koiran jätökset kertovat siitä, missä kunnossa sen ruoansulatuselimistö on. Koiran jätökset kannattaakin kurkata joka päivä. Mikäli koiran ulosteet ovat pieniä ja kuivia, epätasalaatuisia, poikkeavan värisiä tai vetisiä, saattaa koiran nirsoilun syynä olla sille sopimaton ravinto. Ihmisillekin tulee joskus oireita jostain ruoka-aineista, kuten esimerkiksi vehnästä. Mikäli ruoka aiheuttaa närästystä, ilmavaivoja tai ripulia, välttelemme kyseistä ruoka-ainetta. Koira ei ymmärrä yksittäisen ruoka-aineen aiheuttavaa haittaa, vaan se ymmärtää ruoan syömisen yhteyden sitä seuraavaan huonoon oloon. Ravitsemusneuvoja auttaa tarvittaessa korjaamaan koiran ruokavaliota. Koiran saadessa sille paremmin sopivaa ruokaa, voi nirsoilukin unohtua. Kannattaa myös varmistua siitä, ettei joku perheenjäsen syötä koiralle herkkuja salaa.
Hormonien vaikutus
Kun rakkaus sekoittaa pään, ei myöskään ruoka maistu. Viriili uros saattaa haaveilla kielletyn rakkauden perään, kun naapuruston nartuilla on juoksuaika. Koirilla on juoksut usein eri aikaan, joten uroskoiran piina voi helpottaa hetkeksi ja alkaa taas alusta. Lenkkipolun hajut voivat häiritä uroskoiran mieltä vielä kotonakin. Hormonien hyrrätessä koira ei malta keskittyä ruokaan. Myös narttukoirilla hormonitoiminta vaikuttaa usein ruokahaluun. Koira saattaa nirsoilla ennen juoksuaikaa, kun taas valeraskaus voi kadottaa ruokahalun kokonaan. Narttu- ja uroskoirien ruokahalua kannattaa tarkkailla, jotta huomaa hormonitoiminnan aiheuttamat muutokset. Nuoren uroksen ajoittainen syömättömyys on normaalia. Mikäli koiran ruokahaluttomuus on pitkäkestoista, se kannattaa viedä eläinlääkärille.
Rutiinit kuntoon
Nirsoilun korjaaminen on usein aikaa vievä projekti, joka alkaa nirsoilun syyn selvittämisellä. Mikäli nirsoilun taustalla ei ole terveydellinen syy, usein auttaa, kun ruokailuun liittyvät rutiinit korjataan. Koira kannattaa ruokkia tiettynä ruoka-aikana joka kerran tai kaksi päivässä. Ruokakupin voi korvata aktivointilelulla tai labyrinttikupilla. Varmista, että koira saa sille sopivaa laadukasta ravintoa. Nirsoilun taustalla voi olla myös liian suuri ruokamäärä. Varmistu siitä, että annat koiralle sopivan määrän ruokaa. Liikunnan lisääminen voi auttaa koiraa syömään paremmin. Kannattaa myös varmistaa, että koiran perushoito on oikeanlaista ja sujuvaa.
Tiesitkö?
Kirjojen lukemisesta on hyötyä sekä muistille että empatiakyvyllä muista positiivisista puolista puhumattakaan. Lukemalla ja äänikirjoja kuuntelemalla stressi helpottuu, sillä ihminen pääsee irtautumaan omasta kuormittavasta arjestaan. Myös pitkäjänteisyys kehittyy huomaamatta kirjoja ahmimalla. Nauti elämästä lukemalla! Lukuvinkkejä sivustolta https://kirjahyllyssa.fi
Kommentointi on suljettu.