Luettavaa

Koiran turvallinen hemmottelu

Ylläpito

Ei kommentteja

Joulun lähestyessä on hyvä kerrata, miten koiraa voi helliä turvallisesti. Moni jouluinen ruoka-aine on koiralle vaarallisia. Joulua voi viettää myös turvallisesti.

Koiran luonne

Jouluvalmistelut arjen touhujen lisäksi tuovat kiirettä arkeen. Monissa kodeissa raivataan ja siivotaan vauhdikkaasti. Piparien paistamisen jälkeen paketoidaan lahjoja iltahämärissä, kun perheen lapset ovat jo menneet nukkumaan. Kinkuntuoksuisen tohinan keskellä perheen lemmikit elävät arjessa mukana. Reipasluonteinen koira haluaa osallistua kaikkeen perheen touhuamiseen. Ujompi yksilö haluaa vetäytyä omaan rauhaansa. Lemmikin yksilöllistä luonnetta pitää arvostaa ja huomioida myös juhlahumun keskellä. Mikäli koira haluaa olla rauhassa omissa oloissaan, sitä ei pidä pakottaa olemaan mukana vastentahtoisesti. Touhukkaan koiran sen sijaan voi ottaa mukaan kaikkeen toimintaan. Näin säilytetään hyvä ja stressitön tapa olla myös juhla-aikana.

Joululahja koiralle

Usein myös perheen nelijalkaisia halutaan hemmotella joulun aikaan sekä myös ostaa niille joululahjoja. Lemmikille lahjan ostaminen on luontevaa, sillä kuuluuhan sekin perheeseen. Ehdottomasti paras lahja lemmikille on aineeton, eli kiireetön yhdessäolo lemmikin kanssa. Entäpä jos tänä vuonna siivoaisit vähemmän ja viettäisit aikaa lemmikin kanssa. Koiralle voi esimerkiksi opettaa jonkin uuden tempun. Yhdessäolo on paras lahja, jonka lemmikille voi antaa. Mikäli haluat kuitenkin muistaa lemmikkiäsi yhdessäolon lisäksi omalla paketilla, voi koiralle ostaa vaikkapa uuden pedin, puruluita, leluja tai vaikkapa älypelin.

Pitkä kävelylenkki

Pitkät kävelylenkit ovat mieluisia koiralle. Se nauttii saadessaan haistella erilaisia hajuja. Metsän polut tarjoavat koiralle vaihtelua asfaltilla kävelylle, lisäksi metsä on myös nivelille ystävällisempi ympäristö. Ohutturkkinen koira suojataan talvitakilla silloin, kun ulkona on pakkasta. Koiran voi antaa metsässä valita reitti, joka kuljetaan. Koira saattaa alkaa seuraamaan esimerkiksi jäniksen tai peuran jälkiä, jolloin se pääsee harjoittamaan hajuaistiaan. Rentouttavalle lenkille lähdettäessä kannattaa jättää kiire kotiin ja nauttia luonnosta. Kokeile minne päädytte, jos koirasi saa valita käveltävän reitin. Voit antaa ajatustesi harhailla samalla, ja rentoudutte molemmat ihan uudella tavalla.

Paketoinnin iloa

Myös koira osallistuu mielellään lahjojen paketointiin. Koiran tassujen jälki ei tosin sovi kriittiselle lahjansaajalle. Koiralle voi antaa oman laatikon, jonne on laitettu rypistettyä sanomalehteä. Laatikon pohjalle voi piilottaa herkkupaloja tai nameja ja anna koirasi etsiä naminsa rauhassa. Koira repii, loikkii ja iloitsee paketin kimpussa askarrellessaan. Paketointipuuhissa kannattaa muistaa, että koira saattaa syödä paketointinauhan, jos sitä jättää lattialle lojumaan. Kannattaakin olla varovainen teippien ja nauhojen kanssa, ettei koira pääse niihin käsiksi.

Joulupöydän herkut

Juhlapöydän notkuessa herkuista, tuntuu kohtuullista tarjota kerjäävälle koiralle oma osansa tavallisuudesta poikkeavasta ruuasta. Joulupyhät päättyvät ripuliralliin tai eläinlääkärin vastaanotolle, jos koiralle antaa sille sopimatonta ruokaa. Koiralle kannattaa antaa myös jouluna sitä samaa ruokaa, jota se syö arkena. Mikäli koira on tottunut syömään kotiruokaa eikä se ole erityisen herkkävatsainen, sille voi antaa hieman esimerkiksi porkkanalaatikkoa. Aktivointilelun sisälle voi piilottaa pienen murusen kinkkua. Mausteiset ja suolaiset ruuat eivät sovellu lemmikille. Mikäli koira ei ole tottunut syömään luita, myöskään kinkun luuta ei voi antaa sille. Luumassa kovettaa koiran ulostetta ja voi pahimmassa tapauksessa tukkia suolen. Kokeneelle luun kaluajalle luuta pitäisi antaa ainoastaan valvotusti ja silloinkin kohtuullisia määriä. Kinkun rasva voi närästää ja aiheuttaa koiralle ripulia, joten myös sen antamista kannattaa harkita tarkkaan. Suklaan sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä, joten sitä ei pidä päästää herkuttelemaan konvehtirasialla.

Tiesitkö? Tältä koiralta onnistuu myös joogaliikkeet. Koira voi opetella ja sitä voi myös opettaa matkimaan ihmisen liikkeitä.

Jätä kommentti