Koiran turkkia voi hoitaa monella eri tavalla. Eri koiraroduilla myös turkin ominaisuudet vaihtelevat, ja turkkia pitääkin luonnollisesti hoitaa turkin vaatimalla tavalla. Paras hoitorutiini oman koiran turkin hoitamiseksi löytyy kokeilun ja kokemusten kautta. Koiran kasvattajan ja rotuyhdistysten ohjeiden ja neuvojen avulla pääsee hyvin alkuun. Koiran totuttaminen erilaisiin hoitotoimenpiteisiin aloitetaan jo pentuna, jotta koiran hyvinvoinnin vaatimat toimenpiteet sujuvat. Koiraa hoitotoimenpiteet otetaan säännölliseksi osaksi arkea koko koiran elämän ajaksi.
Erilaiset turkit
Suomessa on yli 300 rekisteröityä koirarotua. Koirarodut puolestaan jaetaan kymmeneen roturyhmään. Kuten kuvitella saattaa, jokaisella näistä sadoista koiraroduista on oma rotumääritelmänsä, joka kertoo kyseisen rodun ihanneyksilön ominaisuuksista ja usein myös turkin muotoilusta. Jokaisella koiralla, oli se sitten rotukoira tai sekarotuinen, on omanlaisensa turkki. Se voi olla pitkä, lyhyt, sileä, karkea, kihara, suora tai lainehtiva. Koiran turkissa voi olla paksu pohjavilla, jolloin turkki on kaksikerroksinen. Turkin laadussa on yksilöllistä vaihtelua myös koirarodun sisällä, joten samaa rotua olevilla koirilla ei välttämättä ole ominaisuuksiltaan samanlainen turkki. Turkin kunto vaihtelee myös ruokavalion ja iän mukaan. Erilaisia turkkeja on siis lukematon määrä. Turkkien erilaiset ominaisuudet ovat seurausta sekä jalostuksesta ulkonäön tai käyttötarkoituksen perusteella. Pohjoisille roduille lämmin turkki on tärkeä talviaikaan. Paimen- ja metsästyskoiria turkki suojaa koiran työskennellessä, jotta iho ei vaurioidu maastossa toimittaessa. Erilaiset turkit vaativat turkille sopivaa hoitoa, joten hoitotapoja on useita erilaisia. Tärkeintä turkin hoidossa on säännöllisyys ja tarpeen mukainen hoito.
Harjaaminen
Turkin säännöllinen harjaaminen on tärkeää, jotta turkki pysyy takuttomana. Turkki harjataan huolellisesti ihoa myöten. Turkkia voi tutkia sormilla ja mikäli takkuja löytyy, ne selvitellään. Takkujen leikkaamista vältellään, sillä leikatun takun kohdalta karvat takkuuntuvat helpommin myös jatkossa. Korvien taustat, kainalot, kuono ja nivuset takkuuntuvat muuta turkkia helpommin. Mikäli koiran turkkiin on päässyt muodostumaan takkuuntuneita huopalaattoja, on pahimmat takut leikattava pois. Turkin harjaaminen aloitetaan karvojen latvoista. Harjaamista jatketaan vähitellen kohti ihoa. Karstan tai rautakamman avulla selvitetään takut. Pitkäkarvaisen turkin harjaamista helpottaa harjausnesteen suihkuttaminen turkkiin. Lyhytkarvaisia koiria harjataan useammin silloin, kun sillä on karvanlähtöaika. Karva vaihtuu nopeammin, kun harjaamalla autetaan irtoamassa olevia karvoja irtoamaan. Koiran turkkia harjatessa on oltava varovainen, jotta koiraan ei satu.
Trimmaus
Koiran trimmaaminen tehdään joko saksilla, nyppimällä tai trimmauskoneella jotta turkki saadaan muotoiltua rodun ulkonäkövaatimusten mukaiseksi. Nyppimällä trimmaus helpottaa uuden karvan kasvamista siten, että kasvun lopettanut kuollut karva poistetaan. Kuolleet karvat poistamattomana huopautuvat koiran ihoa vasten ja lopputuloksena on laattamainen takku. Takku hautoo ihoa ja se voi pahimmillaan tulehtua. Turkinhoidossa voi olla apua myös CBD-öljystä. Trimmattu turkki on siisti, tasainen ja lämmittää koiraa paremmin. Hoidettu turkki ei myöskään takkuunnu helposti. Koiran kasvattaja neuvoo koiran trimmaamisen. Koira täytyy totuttaa trimmaamiseen myös silloin, kun koiraa käytetään ammattitrimmaajalla, jotta trimmaus sujuu helposti. Siistiksi trimmatun koiran kanssa on mukava lähteä vaikkapa metsäretkelle.
Karvanlähtöaika
Koiralla on yleensä keväisin ja syksyisin karvanlähtöaika, jolloin koiraa kannattaa harjata useammin. Lyhytturkkinenkin koira kaipaa harjausta karvanlähtöaikaan. Koiran turkkia voi myös pestä tavallista useammin, sillä pesu nopeuttaa karvan vaihtumista. Koira pestään säännöllisesti, jotta sen iho puhdistuu turkin alla. Takut selvitetään aina ennen pesua. Mikäli takkuja ei selvitetä ennen pesua, ne huopaantuvat eikä vesi ja shampoo pääse vaikuttamaan koiran iholla. Koiraa säännöllisesti pestäessä ja harjatessa sen aluskarvat uusiutuvat nopeammin. Säännöllinen turkinhoito näkyy myös kodin siisteydessä, sillä koirasta irtoaa vähemmän karvoja. Koiran turkinhoitoon valitaan aina sille parhaiten sopivat välineet. Eläintarvikeliikkeistä löytyy laaja valikoima erilaisia harjoja ja kampoja.