Luettavaa

Koiran kouluttaminen

Ylläpito

Ei kommentteja

Koiranpennusta unelmoidessa ajatellaan koiran käyttäytyvän kauniisti ja oppivan helposti uusia asioita. Pennuntuoksun kadotessa haavekuvat katoavat ja arjen haasteet nousevat esiin. Koira saattaa vetää lenkillä, rähistä vastaantulijoille ja sen korvat katoavat sitä kutsuttaessa. Koira saattaa myös hyppiä vieraita vasten ja pureskella kenkiä, käsiä ja mitä milloinkin. Koiran kanssa on oltava johdonmukainen koko ajan, joten onkin hyvä suunnitella pelisäännöt jo ennen koiran hankintaa. Jos koira on jo perheenjäsen, ei sen kouluttaminen ole koskaan myöhäistä.

Rokotukset kuntoon

Aikaisemmin ohjeistettiin pitämään pentu kotona eristyksissä, kunnes se on saanut rokotukset. Emon saamat rokotukset suojaavat myös pentua, sillä vasta-aineet siirtyvät pentuun. Kannattaakin varmistaa koiran kasvattajalta, että emo on saanut rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Emolta siirtyneet vasta-aineet suojaavat pentua noin 12 viikon ikään asti, jolloin on aika saada ensimmäinen rokotus. Riski sairastua on hyvin pieni, kunhan emo on rokotettu ja pentu saa ensimmäisen rokotuksen oikeaan aikaan. Pennun tullessa 16 viikon ikään sille annetaan tehosterokote. Sosiaalistamisen aloittaminen tässä vaiheessa on myöhäistä. Käytösongelmilta säästytään, kun pentu sosiaalistetaan hyvin. Tällöin sen annetaan tutustua ympäristöönsä. Hyvä kasvattaja on kuljettanut pentua emon kanssa sopivissa paikoissa. Jos olet hankkimassa pentua, kysy kasvattajalta voisitko auttaa pennun sosiaalistamisessa ennen luovutusikää.

Hyvät kokemukset luovat perustan

Mieti minkälaisissa paikoissa tulet pitämään koiraasi mukana. Pennun on tärkeää saada hyviä kokemuksia niistä paikoista, joissa se tulee viettämään aikaansa. Hyvät kokemukset ovat erityisen tärkeitä ennen kuin koira saavuttaa 4 kuukauden iän. Koiran pitää tavata erinäköisiä lajitovereitaan, jotta se tottuu eri koirarotuihin. Kivoissa merkeissä saadut kaverikokemukset ovat tärkeitä, ja niitä pitäisi olla vähintään joka viikko siihen asti, että koira on puolivuotias. Useat koirakoulut järjestävät pentutapaamisia, joissa koira pääsee tutustumaan lajitovereihinsa turvallisesti. Pentujen leikkihetket ovat tärkeitä, sillä niissä se tottuu muihin lajitovereihin ja oppii kommunikoimaan niiden kanssa. Pentu löytää samalla tavalla leikkivän kaverin, ja saa purkaa energiaansa. Pentu voi haluta painia tai juosta kaverin perässä, ja hauskuus tuo onnistuneita kokemuksia sekä pennulle että sen omistajalle.

Elämä on oppimista

Pentu oppii jatkuvasti, vaikka sitä ei koulutettaisikaan. Koiran perushoito on tärkeää, jotta sitä on helppo käsitellä. Jos pennun omistaja ei kouluta pentua tietoisesti, pentu oppii sattumanvaraisesti. Kaikki opittu ei silloin suinkaan ole positiivista. Pennun koulutus on aloitettava heti kun se saapuu uuteen kotiinsa. Pennun koulutus on tehokkainta silloin, kun se itse oivaltaa mitä siltä halutaan. Pennun tekemistä asioista vahvistetaan niitä, joita halutaan sen tekevän. Ei toivotut asiat jätetään huomiotta, ja toivotaan että pentukin keksii mielekkäämpää tekemistä. Koiralle voi antaa ruokaa silloin, kun se tekee toivotulla tavalla. Muistathan huomioida koiran tarvitsevan ravinnon määrän, ettei koira ala lihoa. Vahvistamiskertoja voi harventaa silloin, kun koira osaa halutun taidon. Luokse tuleminen on taito, jota kannattaa vahvistaa läpi koiran elämän.

Kieltäminen

Koiraa pitää kieltää, mutta ei-sanan hokeminen vähentää sanan tehoa. Koira voi elää negatiivisessa maailmassa, jossa kaikki on kiellettyä, mutta se ei tiedä mitä siltä odotetaan. Ei-sanan hokeminen myös passivoi koiraa. Koiraa voi ajatella kuin pienenä lapsena, jolle pitää kertoa mitä siltä halutaan. Koira ei tosin ymmärrä puhetta, joten sille pitää kertoa konkreettisesti esimerkiksi palkitsemalla ne hetket, jolloin se onnistuu. Koiran tehdessä jotain kiellettyä kannattaa se kutsua luokse. Kielletty käytös keskeytyy, ja samalla luokse tulo saa harjoitusta. Vahvistamalla positiivisesti toivottuja asioita koira haluaa miellyttää ihmistä enemmän. Koiran pitää oppia myös ei-sana myös sen oman turvallisuuden takia. Koira voi lenkillä ollessa löytää jotain sopimatonta, jota se haluaisi syödä. Saadessaan tilalle herkkupalan, päästään lenkilläkin turvallisesti eteenpäin.

Jätä kommentti