Luettavaa

Retkeily koiran kanssa

Ylläpito

Ei kommentteja

Muutaman tunnin retkelle koira ei tarvitse erikoisempaa valmistautumista, mutta pitkää vaellusta suunniteltaessa pitää huomioida koiran ikä ja kunto. Vanha tai huonokuntoinen koira ei jaksa kävellä pitkiä matkoja. Arkisin paljon liikkuva koira jaksaa myös pitempiä vaelluksia. Kuten ihmisellekin, myös koiralle luodaan peruskunto arkiliikunnalla. Omistajan kunto kohenee koiran kanssa lenkkeillessä, eikä kummallekaan tule yllättäviä rasitusvammoja. Nivelvaivaisen koiran kanssa ei kannata lenkkeillä pitkiä matkoja.

Retkeen varustautuminen

Juoma- ja ruokakuppi sekä talutushihna riittävät hyvin varusteiksi lyhyelle retkelle. Pitkä vaellus vaatii enemmän suunnittelua. Keväällä ja kesällä punkit, käärmeet ja muut eläimet voivat aiheuttaa päänvaivaa. Koiralle varataankin matkalle mukaan kyypakkaus ja punkkipihdit. Talvella on huomioitava myös koiran vaatetus tarpeen mukaan. Koiran tarvikkeet kannattaa pakata vaikkapa erilliseen pussukkaan rinkassa, jotta ne saa tarpeen mukaan nopeasti esiin. Koira voi myös kantaa osan tarvikkeistaan itse koiran selkään laitettavassa kantorepussa. Mikäli matkalla ollaan yötä, kannattaa varautua myös siihen, että koira saattaa pureskella hihnaansa. Talvella retkeillessä hanki voi olla kovaa ja terävää, jolloin koiran tassuihin tulee hiertymiä. Valjakkokoirille on kehitetty erityisiä tossuja, joista on hyötyä myös kotikoirille. Tossujen käyttö vaatii kuitenkin harjoittelua, sillä koira voi kieltäytyä kävelemistä, kun sille laitetaan tossut jalkaan. Koiran voi kuitenkin totuttaa vähitellen käyttämään tossuja.

Talven lisävarustus

Pitkäkarvaisen koiran turkkiin voi kasautua lunta, ja tassuihin voi kertyä suuria paakkuja varsinkin varpaiden väleihin. Koira voi nostella tassujaan tai jäädä pureskelemaan lumipaakkuja irti tassuistaan. Lumen kertymistä tassunpohjiin voi ehkäistä leikkaamalla tassunpohjien karvat lyhyiksi ennen matkaa. Myös tassujen rasvaaminen ennen liikkeelle lähtöä auttaa. Rasva auttaa siten, ettei lumi tartu karvoihin. Mikäli koiralla on ohut ja silkkimäinen turkki, sille voi tulla kylmä pakkasella. Koiran ihoon voi pahimmillaan tulla paleltumia. Hiihtoreissulle ei kannata ottaa mukaan koiraa, jolle tulee helposti kylmä. Mikäli koira on paljon ulkona syksystä lähtien, sen turkki paksuuntuu luontaisesti, ja se kestää paremmin kylmää. Talvisää voi yllättää, joten koiralle kannattaa pakata mukaan toppatakki tai -haalari. Myös lämmin makuualusta kannattaa varata mukaan myös karvaiselle matkaseuralaiselle.

Vesi

Ihmisen tavoin koira tarvitsee riittävästi vettä varsinkin kesähelteellä. Mikäli on epävarmaa, onko matkan varrella riittävästi luonnonvesiä, pitää koiralle varata riittävästi vettä mukaan. Talvella lumesta voi tarvittaessa sulattaa koiralle juomavettä. Kuivaruokaa voi myös liottaa vedessä, jolloin koira saa osan nesteestä ruuan mukana. Koiraa ei voi jättää kuumaan autoon kesähelteellä. Koiran voi tarvittaessa jättää jonnekin sivummalle varjoon hetkeksi, kunhan sille jättää vesikupin lähettyville. Metsässä liikkuessa kannattaa huomioida, ettei koiran lepopaikka ole keskellä muurahaisten reittiä. Myös koira pitää suojata mäkäräisten ja itikoiden varalta. Koiralle kannattaa varata oma pyyhe mukaan, koska märkä koira kastelee nopeasti kaikkien tavarat, jos se pääsee telttaan ihmisten kanssa.

Ravinto

Mikäli koiralle syötetään arkisinkin kuivaruokaa, ei matkalle lähteminen vaadi erityisempää suunnittelua. Kuivaruuissa on paljon valinnanvaraa, joten jos on tiedossa pitkiä kävelylenkkejä vaikeassa maastossa, voi olla tarpeen ottaa mukaan ruokaa, josta koira saa arkiruokaa enemmän energiaa. Ruokavaliomuutokset pitää kuitenkin toteuttaa vähitellen, joten matkaruokaan totuttaminen aloitetaan kotona hyvissä ajoin ennen matkaa. Koira ei välttämättä tykkää uudesta ruuasta, joten olisi ikävä yllätys matkan aikana, jos koira kieltäytyisi syömästä. Ruuan äkillinen vaihtaminen voi myös aiheuttaa koiralle ruuansulatushäiriöitä. Koiralle voi antaa lisäenergiaa öljyn muodossa. Tällöin ruoka voi myös maistua koiralle paremmin. Koiralle voi myös ottaa mukaan jotain koiralle erityisen mieluista ruokaa, jota sekoittamalla koiran saa paremmin syömään ja sen energiansaanti on turvattu. Koiran kanssa retkeillessä ei tarvita suurta määrää erikoisvarusteita, joten sen kanssa on helppo lähteä vaeltamaan, kunhan varautuu riittävästi etukäteen.

Jätä kommentti