Ajankohtaista, Luettavaa

Pääsiäismunat voivat aiheuttaa koiralle myrkytyksen

Ylläpito

Pääsiäinen on hyvän ruoan, suklaamunien ja herkuttelun aikaa. Useimmat pääsiäisruoat eivät kuitenkaan sovi koiran vatsalle, ja esimerkiksi tumma suklaa voi aiheuttaa jopa hengenvaarallisen myrkytystilan. Agria Eläinvakuutus muistuttaa, että koiratalouksissa suklaa kannattaa aina säilyttää koiran ulottumattomissa.

Suklaamunien piilotusleikki saattaa saada ikävän käänteen, jos perheen koira löytää piilot ennen lapsia. Pääsiäismunan suklaa sisältää koiralle myrkyllistä ainetta teobromiinia. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän teobromiinia se sisältää ja sitä vaarallisempaa se on koiralle. Lisäksi suklaamunan sisällä piilevä muovinen yllätys saattaa päätyä koiran suolistoon ja aiheuttaa ongelmia.

Kuinka suuri määrä suklaata on vaarallista?

Koiran suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen 10-kiloinen koira voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–150 grammaa maitosuklaata tai 40-50 grammaa tummaa makeaa suklaata. Myrkyllinen annos riippuu suklaan kaakaopitoisuudesta, joten tumma makeuttamaton leivontasuklaa aiheuttaa oireita pienemmällä annoksella kuin vaaleampi maitosuklaa.

Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat esim. kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä. Mikäli koira on syönyt suklaata, on hyvä tarkkailla sen vointia ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos oireita ilmenee.

Ihmisten juhlaherkut eivät yleensä sovellu koirille

Moni haluaa hemmotella koiriaan juhlapyhinä antamalla niille ruoantähteitä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ihmisten ruoat sisältävät usein paljon rasvaa ja suolaa, jotka voivat aiheuttaa koiralle vatsavaivoja. Kypsennetyt luut eivät myöskään ole koiralle hyväksi – sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita.

Hiivaa sisältävät taikinat eivät myöskään sovi koiralle, sillä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa. Taikina voi turvota, tuottaa kaasua ja alkoholia ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan sekä turvotusta. Taikinoissa käytetyt mausteet ja muut aineosat voivat yhtä lailla aiheuttaa vatsavaivoja koiralle.

Myrkytyksen oireet saattavat näkyä vasta myöhemmin

Mikäli koira syö jotain sopimatonta, on hyvä seurailla koiran vointia. Myrkytyksen oireet riippuvat siitä, mitä koira on syönyt ja kuinka paljon.

Tavallisia myrkytyksen oireita ovat muun muassa vatsavaivat kuten oksentelu ja ripuli, levottomuus, tihentynyt hengitys tai apaattisuus. Oireet voivat ilmetä pian syömisen jälkeen, mutta toisinaan oireet näkyvät vasta myöhemmin. Esimerkiksi suklaamyrkytyksen oireet näkyvät yleensä vasta 4–24 tunnin kuluessa.

Lievissä tapauksissa tai jos et ole varma, onko koiran syömä aine sille vaarallista, voi ottaa yhteyttä etäeläinlääkäriin. Monet vakuutusyhtiöt tarjoavat digitaalisen eläinlääkärineuvonnan asiakkaittensa käyttöön veloituksetta.

Jos koiran yleisvointi heikkenee tai tilanne on akuutti, tulee se viedä välittömästi lähimmälle avoinna olevalle eläinlääkäriasemalle.