Luettavaa

Yhteisiä harrastuksia koiran kanssa

Ylläpito

Koiran ja omistajan välinen suhde paranee tekemällä yhdessä asioita ja leikkimällä erilaisia leikkejä. Koiraa saa aktivoitua opettamalla sille temppuja ja leikkejä ja samalla koiran ja omistajan välinen side vahvistuu. Temppuillessaan ja leikkiessään koira saa käyttää aivojaan, ja se väsyy huomattavasti enemmän kuin ainoastaan lenkkeillessä. Koirat oppivat asioita eri tavoilla. Tärkeää on muistaa, että koira on yksilö, ja kaikki koirat eivät innostu samoista asioista. Toiset oppivat nopeasti, mutta jokaiselle koiralle löytyy kivoja temppuja ja leikkejä. Ideoita löytyy kirjoista, netistä, koirakavereilta ja myös omaa mielikuvitusta voi käyttää rajattomasti. Mikäli koira ei ymmärrä, mitä siltä odotetaan, kannattaa laskea vaatimustasoa ja yrittää jotakin helpompaa. Koira saa onnistumisen elämyksistä riemua ja se haluaa jatkossakin yrittää suorittaa siltä haluttuja tehtäviä.

Kumpi käsi?

Koiran pitää löytää oikeaan käteen tai kupin alle piilotettu nami. Nami piilotetaan joko toisen nyrkin sisään tai vaikkapa muovisen mukin alle. Koiran pitää haistella missä nami on, ja ilmoittaa omistajalle kummassa kädessä tai minkä mukin alla nami on. Mukeja käytettäessä vaihtoehtoja voi olla kaksi tai useampia. Kupeilla voi leikkiä myös siten, että nami piilotetaan yhden mukin alle, ja sen jälkeen mukien järjestystä vaihdetaan. Koiraa kehutaan silloin, kun se on näyttänyt oikean kupin. Koiralle annetaan palkkioksi sen löytämä nami. Herkku palkitsee sitä yrittämään seuraavallakin kerralla. Useiden toistojen jälkeen koira oppii leikin ja se muuttuu helpommaksi sille. Tätä leikkiä voi leikkiä myös sisätiloissa, sillä koira pysyy rauhallisena työskennellessään keskittyneesti haistelemiseen. Koira saa käyttää aivojaan, ja se voi olla väsynyt lyhyehkönkin leikkihetken jälkeen.

Etsi nami

Naminetsinnässä koiran pitää etsiä itsenäisesti herkkuja, jotka on piilotettu. Koiran nenä on sen tärkein työkalu ja koira käyttää hajuaistiaan mielellään. Ruokaa tai herkun voi piilottaa ensin yhteen huoneeseen helppoihin paikkoihin ja sen jälkeen koiralle annetaan käsky etsiä ruokaa. Koiraa kehutaan joka kerta kun se löytää ruuan. Koiraa ei saa auttaa, jos se ei heti löydä kaikkea, vaan sen annetaan oivaltaa itse. Etsiminen on helpointa aloittaa sisällä pienessä tilassa, jolloin koiran on helppoa löytää ruokaa ja se ymmärtää mitä siltä odotetaan. Koira innostuu leikkimisestä, kun perusasiat ovat kunnossa. Vaikeusastetta voi lisätä sopivasti laajentamalla etsintäaluetta tai piilottamalla herkut paremmin. Kun koira on oppinut tempun hyvin, herkkuja voi piilottaa myös ulos, jolloin vaikeusaste lisääntyy. Ulkona on myös sisätiloja enemmän häiriötekijöitä, jolloin koira joutuu keskittymään paremmin.

Noutaminen

Koiran kanssa voi harrastaa myös enemmän liikettä vaativia tehtäviä, kuten noutamista. Koiralle valitaan mieluinen noutolelu, jota sen on helppo kantaa. Lelu voi olla frisbee, patukka tai pallo. Lelun pitää olla sellainen, että sitä on helppo heittää. Koiralta voi vaatia myös muita temppuja samalla, esimerkiksi sen käsketään istua ennen lelun heittämistä ja lelu heitetään palkkioksi tempusta. Toiset koirat tykkäävät noutamisesta erittäin paljon, kun taas toiset eivät innostu siitä ollenkaan. Koira ei välttämättä heti ymmärrä, että siltä odotetaan lelun tuomista takaisin, mutta jos sitä kehutaan aluksi siitä, että se ottaa lelun suuhunsa, ja sitä kehutaan lisää silloin, kun se tulee kohti heittäjää, se oppii vähitellen ymmärtämään mitä sen halutaan tekevän. Mikäli koira tykkää etsimis- ja noutoleikeistä, voi vaikeusastetta lisätä esimerkiksi heittämällä lelun veteen. Tällöin on hyvä varmistaa, että lelu kelluu eikä se uppoa pohjaan. Lelun voi myös heittää heinikkoon, jolloin koira joutuu käyttämään hajuaistiaan ja ponnistelemaan löytääkseen lelun.