Luettavaa

Virikkeitä koiralle

Ylläpito

Ei kommentteja

Energinen koira voi alkaa tuhoamaan huonekaluja ja pureskelemaan kenkiä, mikäli sillä ei ole riittävästi luvallista tekemistä. Koiran aktivointi on loistava tapa suunnata koiran energia toisaalle, jolloin koira saa onnistumisen elämyksiä pääsee kehittämään taitojaan. Seuraavassa helposti kotona toteutettavia vinkkejä, tarvitset vain koiran herkkuja tai lelun sekä muutaman esineen, jotka varmasti löytyvät jokaisesta kodista. Koiran herkut sisältävät monesti paljon energiaa, joten niitä ei voi antaa jatkuvasti ja suuria määriä ettei koira liho. Aktivointi tehdään aina koiran jaksamisen mukaan ja pidetään taukoja tarvittaessa. Mikäli koira alkaa kyllästymään tai turhautumaan, pitää harjoittelu lopettaa. 

Herkun etsiminen purkista

Koiran herkkuja voi piilottaa vaikkapa parittoman sukan, tyhjän talouspaperirullan tai pahvipakkauksen tai jugurttipullon sisään. Koiran selvitettäväksi jää se, miten herkkut saa syötäväksi. Koirasta riippuen se saattaa haistella, nyppiä tai repiä voimalla paketin auki. Tehtävää voi vaikeuttaa lisäämällä pahvipakkaukseen kerroksia, solmimalla sukkaa tai sullomalla pulloon lisätäytettä. Koiraa ei voi jättää yksin puuhastelemaan, koska se saattaa saada pieniä palasia irti eikä sitä saa päästää nielemään palasia vaan ne pitää ottaa heti pois. Mikäli koira suoriutuu tehtävästä nopeasti, voi vaikeusastetta kasvattaa piilottamalla esineen koiran näkemättä jolloin se joutuu ensin etsimään paketin. Tällöin se pääsee käyttämään hajuaistiaan. Jollekin koiralle voi olla riittävästi haastetta siinä, että se etsii oman luunsa ja rauhoittuu pureskelemaan luutansa etsinnän jälkeen.

Makupala astian alla

Jokaisesta kodista löytyy ylimääräisiä muovipurkkeja, joita voi hyödyntää tässä aktivoinnissa. Lattialle laitettu makupala piilotetaan ylösalaisin käännetyn muovipurkin alle ja koiran tehtävänä on keksiä, miten herkun saa esiin astian alta. Leikkiä voi vaikeuttaa erikokoisilla astioilla jolloin herkku on vain yhden astian alla ja koira joutuu joko haistelemaan tai kääntämään monta astiaa. Energinen koira saattaa innostua riehumaan ja heittelemään muovipurkkeja, joten kannattaa valita siihen sopiva leikkimisympäristö.

Taiteilua herkku kuonon päällä

Koiralle voi opettaa kärsivällisyyttä seuraavalla tempulla. Harjoittelu aloitetaan laittamalla makupala ensin koiran eteen matolle, ja koiran käsketään odottamaan hetki, ennen kun se saa syödä makupalansa. Aikaa pidennetään vähitellen. Makupalan voi laittaa myös vaikkapa koiran tassun päälle ennen syömisluvan antamista. Temppua vaikeutetaan vähitellen asettamalla makupala eri kohtiin ja pidentämällä odotusaikaa. Viimeisessä vaiheessa herkun voi laittaa koiran kuonon päälle. Tällöin koiran pitää olla ihan paikallaan, jotta makupala ei pääse putoamaan. Koiraa voi myös opettaa heittämään herkun ilmaan kuonon päältä ja nappaamaan sen ilmasta.

Palkkio piilotettuna

Ensin koiraa käsketään istumaan tiettyyn paikkaan, esimerkiksi oven viereen. Makupalat piilotetaan esimerkiksi pöydän jalan taakse, sängyn alle, hyllyn reunalle jne. Paikat valitaan siten, että koira saa mennä ja ylettää ottamaan herkun rikkomatta esineitä ympärillään. Koiralle annetaan käsky etsiä ja seurataan vieressä, kun koira etsii herkkunsa. Koiraa saatetaan joutua käskemään jatkamaan etsintöjään. On tärkeää seurata, että koira etsii kaikki herkut ja lopettaa silloin, kun viimeinenkin aarre on löytynyt. Vaikeustasoa voi nostaa vaikkapa sillä, että koira ei ole samassa huoneessa näkemässä kätköpaikkoja. Mikäli koira löytää herkut helposti sisällä, voi vaikeustasoa nostaa viemällä leikin ulos, vaikkapa metsään. Silloin vaikeustaso nousee huomattavasti, koska ulkona on paljon erilaisia ääniä ja hajuja hämäämässä koiraa. Koiran kanssa voi myös opetella sienestämään, lue lisää täältä.

Kelluva nami

Aktivoinnin saa vietyä uudelle, huomattavasti haasteellisemmalle tasolle kun koiran pitää saada otettua herkkupala vedestä. Esimerkiksi pesuvadin tai lasisen kulhon voi täyttää vedellä ja sen jälkeen veteen ripotellaan herkkuja kuten pieniä nakin palasia tai muita vastaavia, jotka eivät liukene tai hajoa vedessä. Koiran annetaan puuhastella rauhassa ja keräillä herkut suuhunsa. Tämä kannattaa tehdä kylpyhuoneessa, koska koira voi keksiä kaataa astian, jolloin vesi pitää kuivata lattialta nopeasti, ettei lattia kärsi. Tämä aktivointi sopii loistavasti myös pihaleikiksi.

Tasapainoharjoittelu

Koira voi harjoittaa tasapainoaan vaikkapa lenkillä ison kiven päällä. Aluksi koira pitää saada kiipeämään kiven päälle. Sen voi houkutella vaikkapa herkkupalalla tai lelulla. Koiraa kehutaan heti, kun sen tassut osuvat haluttuun kiveen. Harjoitteluja jatketaan siihen asti, kun koira rohkaistuu nousemaan kiven päälle kokonaan. Kiven koosta riippuen koira voidaan pyytää istumaan kiven päälle tai kiertämään itsensä ympäri. Haastetta voidaan kasvattaa eri kokoisilla kivillä, mitä pienempi kivi sen vaikeampaa tasapainoilu on. Kivi ei voi olla liian korkea, ettei koira satuta itseään vaikka se putoaisi kesken tempun.

Jätä kommentti