Ajankohtaista

Uusivuosi ja rakettipelko

Ylläpito

Ei kommentteja

Koira on useimmiten rakas perheenjäsen ja se tuo elämään tärkeää sisältöä. Koiran hyvinvoinnin eteen halutaan tehdä mahdollisimman paljon, jotta lemmikki pysyy turvassa ja voi hyvin joka päivä. Uusivuosi aiheuttaa monelle haasteita sillä useat koirat pelkäävät rakettien pamahtelua ja välkettä. Koiran kannattaa antaa levätä hyvin joulun jälkeen, jotta se on levännyt uudenvuoden koittaessa. Koira saattaa näyttää rauhalliselta, mutta se voi silti stressata yllättävän paljon. Moni innokas ilotulitteiden räjäyttelijä rikkoo ampumissäädöksiä miettimättä sitä haittaa, mitä lemmikeille aiheutuu. Lemmikinomistajan onkin hyvä varautua siihen, että yksittäisiä raketteja voi räjähdellä varsinkin taajamissa. Koira kannattaa pitää lenkillä kytkettynä ainakin 27.12. alkaen. Kissan kanssa ei kannata ulkoilla ollenkaan lähellä uuttavuotta, sillä pamahtelu aiheuttaa sille pelkoa.

Uudenvuoden vastaanotto

Kaikki lemmikit eivät häiriinny räiskähtelevistä ja paukahtelevista ilotulitteista. Aikaisemmin rohkea lemmikki voi kuitenkin vuoden aikana muuttua pelokkaaksi. Omistajan on tärkeää tiedostaa, että lemmikin kokemukset voivat muuttaa sen käytöstä. Lemmikki on voinut säikähtää kesällä ukonilmaa tai läheisellä työmaalla tapahtunutta räjäytystä. Omistaja ei välttämättä tiedä kaikkea, mitä lemmikki on vuoden aikana kokenut. Kun koiran perushoito on kunnossa, on helpompi varmistua siitä, että lemmikillä on kaikki kunnossa Äänipelko, joka on aiheutunut pelästymisestä, voi ilmaantua vasta uudenvuoden juhlien aikana. Kipu ja stressi voivat vaikuttaa lemmikin hermoihin siten, että se on tavallista herkempi reagoimaan ympäristöstä tuleviin ärsykkeisiin. Olosuhteet voivat vaihdella vuoden aikana paljon. Lemmikkiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota jo uudenvuoden aaton aamuna. Koira lukee omistajan käytöksestä vinkkejä siihen, miten käyttäytyä. Omistajan on tärkeää olla tukena, mutta samalla käyttäytyä rauhallisesti. Pelkotilaa ei kannata vahvistaa kauhistelemalla tai säälittelemällä.

Koiran ulkoilutus

Koira kannattaa ulkoiluttaa uudenvuoden aattona ennen kello 18, jolloin ilotulitusaika alkaa. Aamulenkki voi olla normaalia reippaampi ja pidempi. Iltapäivään kannattaa ajoittaa erityisen pitkä lenkki. Jos mahdollista, kannattaa ajaa taajama-alueen ulkopuolelle, jotta mahdollisilta satunnaisilta raketeilta vältytään. Stressivapaassa ympäristössä lenkkeily rentouttaa molempia. Nuoren koiran kanssa voi olla välttämätöntä ulkoilla myös alkuillasta (klo 19-20). Lenkki on niin lyhyt, että koira ehtii tekemään tarpeensa, mutta ylimääräistä ulkoilua vältellään. Kun rakettien pauke lakkaa yöllä, koiran voi käyttää pienellä iltalenkillä. Satunnaista pauketta voi kuulua, joten erityisen aran koiran kanssa yöllinen lenkki voi olla tarpeen jättää väliin. Aamulenkkiä aikaistetaan tarpeen mukaan. Koiran kanssa ulkoillessa voi olla tarpeen käyttää tuplavarmistusta, eli koiralle laitetaan sekä panta että valjaat, jotta koira ei pääse karkaamaan, vaikka se pelästyisi pauketta ja yrittäisi sännätä karkuun. Moni koira on päässyt karkuun säikähtäessään, kun päällä on ollut epäsopiva panta, joka on mahdollistanut karkuun luikahtaminen. Varsinkin kiinnikkeiden kunto kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin ennen lenkkiä.

Kodin turvaa

Kodin pitäisi olla lemmikille aina se turvallinen ja rauhallinen paikka. Uudenvuoden aattona lisäturvallisuuden tunnetta voi luoda sulkemalla verhot tiiviisti, jotta koira ei näe rakettien valonvälähdyksiä. Kodin voi täyttää turvallisella äänimaailmalla, joka vie huomiota satunnaisilta paukahduksilta. Television voi jättää pauhaamaan normaalia kovemmalla äänellä. Koiraa ei kannata jättää yksin. Normaalisti rauhallisesti nukkuva koira ei välttämättä ole rauhallinen poikkeuksellisena päivänä. Koira voi haluta vetäytyä omaan rauhaansa ja poikkeavaan paikkaan, esimerkiksi sängyn alle. Tällöin koiran pitää antaa olla rauhassa, ja käyttäytyä normaalisti. Pistorasiaan kiinnitettävä feronomivalmiste voi rahoittaa koiraa. Haihdutin kannattaa kiinnittää hyvissä ajoin ennen uuttavuotta, jotta se ehtii vaikuttaa. Lemmikkiä voi myös auttaa rauhoittumaan väsyttämällä se aivojumpalla. Ruoka kannattaa tarjota aktivointilelun sisältä, jotta koira joutuu näkemään vaivaa sen eteen. Koira voi purkaa stressiä myös järsimällä luita.

Tiesitkö? Yrityksillä on useita keinoja toimia vastuullisesti. Www.vastuullinensuomi.fi sivustolla voit tutustua tarkemmin siihen, mitä vastuullisuus tarkoittaa ja seurata suomalaisten yritysten vastuullista raporttien ja erilaisten vertailujen kautta.

Jätä kommentti