Ajankohtaista, Luettavaa

Tupakoitsija, tupakansavu ja koirat

Ylläpito

Ei kommentteja

Tupakansavu ei ole vain haitallista ihmisille; se on myös vaarallista koirille, jotka asuvat tupakoivien ihmisten kanssa. Koirat, jotka altistuvat passiiviselle tupakansavulle, voivat kärsiä monista samankaltaisista terveysongelmista kuin ihmiset, kuten keuhkosairaudet ja syövät. Tutkimukset ovat osoittaneet, että koirilla, jotka elävät tupakoivissa kotitalouksissa, on suurempi riski kehittää keuhko- ja nenäontelosyöpää.

Koirat hengittävät saman ilman kuin ihmiset, mutta niiden matalampi sijainti ja lähellä lattiaa olevat hengitystiet tekevät niistä erityisen herkkiä tupakansavulle, joka laskeutuu alemmas. Lisäksi koirat voivat nuolla turkkiaan, johon savun partikkelit ovat tarttuneet, mikä lisää niiden altistumista haitallisille aineille. Yksi vaihtoehto on tupakoitsijalle siirtyä tupakansavuttomiin nikotiinituotteisiin, kuten nikotiinipusseihin, joita mm. Velo markkinoi.

Passiivisen tupakoinnin pitkäaikaisvaikutukset

Passiivinen tupakointi voi aiheuttaa koirille pitkäaikaisia terveysongelmia, kuten hengitysvaikeuksia, kroonista yskää ja jopa sydänsairauksia. Altistuminen tupakansavulle voi myös heikentää immuunijärjestelmää, mikä tekee koirista alttiimpia erilaisille infektioille ja sairauksille. Lisäksi on todettu, että passiivinen tupakointi voi lisätä stressiä koirilla, mikä voi vaikuttaa niiden yleiseen hyvinvointiin ja käyttäytymiseen.

Koirat, jotka elävät tupakoivien omistajien kanssa, voivat kärsiä myös allergioista, silmäinfektioista ja muista hengityselinsairauksista, jotka voivat merkittävästi heikentää niiden elämänlaatua. Erityisen huolestuttavaa on, että monet koiranomistajat eivät tiedosta passiivisen tupakoinnin riskejä lemmikeilleen.

Tupakansavu ja tutkimustulokset

Tutkimus, jonka johti Purdue-yliopiston eläinlääkäri Deborah Knapp, on paljastanut, että jopa tupakansavulle vaatteissa altistuminen voi vahingoittaa koirien terveyttä. Tutkimuksessa seurattiin 120 skotlanninterrierin terveyttä ja elämäntapoja kolmen vuoden ajan, ja havaittiin, että tupakansavulle altistuneilla koirilla oli kuusi kertaa suurempi riski sairastua virtsarakon syöpään verrattuna niihin, jotka eivät olleet altistuneet savulle. Syöpään sairastuneet koirat olivat altistuneet keskimäärin 10 askivuodelle savua, kun taas terveet koirat vain 1,5 askivuodelle.

Tupakalle altistumista tutkittiin sekä omistajien täyttämien kyselylomakkeiden että koirien virtsanäytteistä, joista etsittiin nikotiinin aineenvaihduntatuotetta, kotiniinia. Mielenkiintoista on, että jotkut koirat, joiden omistajat eivät tupakoineet, löysivät silti kotiniinia virtsastaan. Tutkijat uskovat, että koirat saattoivat omaksua sen haistamalla tai nuolemalla omistajiensa vaatteita.

Deborah Knappin mukaan, jos henkilö palaa savuisesta konsertista tai juhlasta kotiin, ja koira hyppää hänen syliinsä, koira voi altistua savun hiukkasmateriaalille omistajan vaatteiden kautta. Tutkimuksessa keskityttiin erityisesti skotlanninterriereihin, koska tämä rotu on tunnetusti 20% suuremmassa riskissä sairastua virtsarakon syöpään verrattuna muihin rotuihin. Tämä antoi tutkijoille perustan tutkimukselle ja erityisen syöpätyypin, johon keskittyä.

Tutkimus myös vahvisti, että altistuminen torjunta-aineille, kirppuhoitoille ja shampoille; toistuvat virtsatieinfektiot; sekä asuminen yhden mailin päässä suomaiselta alueelta lisäsivät virtsarakon syövän riskiä skotlanninterriereillä. Tutkijat toivovat, että tulokset auttavat valottamaan karsinogeenien ja syöpien välisiä yhteyksiä, jotka voivat olla sovellettavissa myös ihmisille. He kuvaavat koiria ”ympäristöriskien vartijoina ihmisille”, koska koirat kehittävät oireita nopeammin lyhyemmän elinikänsä vuoksi.

Tutkimuksen perusteella toivotaan, että lemmikinomistajat vähentäisivät koiriensa altistumista tupakansavulle parantaakseen niiden terveyttä ja vähentääkseen riskiä sairastua. Knapp toivoo, että omistajat lopettaisivat tupakoinnin kokonaan sekä oman terveytensä että koiriensa hyvinvoinnin vuoksi.

Vinkkejä tupakoiville koiranomistajille

Jos tupakointi on välttämätöntä, on tärkeää pyrkiä minimoimaan sen vaikutukset kotona eläviin lemmikkeihin. Tässä on muutamia toimenpiteitä, joita tupakoivat koiranomistajat voivat tehdä koiriensa suojelemiseksi:

  1. Tupakoi aina ulkona: Tupakointi ulkona estää savun kertymisen sisätiloihin ja vähentää lemmikkien altistumista passiiviselle tupakoinnille.
  2. Pidä asuintilat puhtaina: Säännöllinen siivous, mukaan lukien mattojen ja huonekalujen puhdistaminen, auttaa poistamaan tupakansavun jäämiä, jotka voivat kertyä kotiin.
  3. Käytä ilmanpuhdistinta: Tehokas ilmanpuhdistin voi auttaa poistamaan ilmasta haitallisia aineita ja parantamaan sisäilman laatua.
  4. Seuraa koiran terveyttä: Säännölliset eläinlääkärin tarkastukset auttavat varmistamaan, että mahdolliset tupakoinnin aiheuttamat terveysongelmat havaitaan ja hoidetaan ajoissa.

Jätä kommentti