Luettavaa

Tea Karjalainen on ensimmäinen kansainvälisen erikoisammattitutkinnon diagnostisessa kuvantamisessa suorittanut pieneläinhoitaja Suomessa

Toimittaja

Pieneläinhoitaja Tea Karjalainen Espoon Eläinsairaalasta suoritti ensimmäisenä suomalaisena vaativan kansainvälisen erikoisammattitutkinnon diagnostisessa kuvantamisessa ja saa nyt liittää ammattinimikkeensä perään kirjainyhdistelmän NCert(DI). Hän jää myös ainoaksi suomalaiseksi tämän tutkinnon suorittaneeksi, sillä tämä tutkinto lopetettiin Tean vuosikurssiin.

Eläintenhoitaja Tea Karjalaisella on Nurses Certificate in Diagnostic Imaging NCert(DI) International School of Veterinary Postgraduate Studies ISVPS:stä. Asiaan vihkiytymättömällä ajatuskupla täyttyy kysymysmerkeistä.

– Kyseessä on kaksivuotinen tutkinto, jossa koulutuksen järjesti Evidensia Academy Grevessa Tanskassa ja loppukokeen tutkintoineen ISVPS eli tuo mainittu kansainvälinen eläinlääketieteellisiä tutkintoja järjestävä koulu. Opiskelu tapahtui englannin kielellä, Tea Karjalainen valottaa.

Opinnoissa syvennyttiin röntgen- ja tietokonetomografia- eli CT-kuvauksen, MRI:n, anestesian ja ultraäänen saloihin. Opiskelu kattoi muun muassa varjoainekuvaukset, rintaontelon, vatsaontelon, pään ja luuston, virtsateiden, verisuonien röntgen- ja CT-kuvaukset, otannan traumapotilaiden rinta- ja vatsaontelon ultraäänitutkimuksesta, aivojen ja selkärangan magneettikuvaukset, näytteiden oton käsittelemisen, rauhoituksen, anestesiavalvonnan ja heräämöhoidon.

– Tutkinto antoi mielettömän hyvän teoriaosaamisen ja vahvisti jo olemassa olevaa tietoa, Tea summaa.

Tea työskenteli opiskelujen alkaessa Eläinsairaala Evidensia Tammistossa diagnostisen kuvantamisen hoitajana. Työtehtävinä hänellä olivat röntgen- ja CT-kuvaukset.

– Ajattelin, että tämä tutkinto lisäisi ammattitaitoani työtehtävissäni, ja niin todella kävi. Toukokuussa 2019 siirryin Espoon Eläinsairaalaan vastaaviin tehtäviin, kuvantamaan röntgenin ja korkeakenttämagneetin avulla. Siinä vaiheessa, kun magneettikuvaus tuli mukaan kuvioihin, tutkinnon hyöty konkretisoitui oikein kunnolla. Ylipäätään sain erinomaisen teoriapohjan kaikkiin neljään kuvantamistapaan, röntgen, CT, MRI ja ultraääni.

Pien- ja klinikkaeläinhoitaja, kelloseppä, välinehuoltaja, opettaja

Tea Karjalainen valmistui pieneläinhoitajaksi Amiedusta vuonna 2001. Hän työskenteli silloin Espoon Eläinsairaalassa Finnoontiellä. Vuosina 2006 – 2010 hän opiskeli kellosepäksi ja teki alan töitä vajaat kaksi vuotta, minkä jälkeen veri veti takaisin hoitajan tehtäviin.

– Toimin eläintenhoitajana Mevetissä vuoden 2017 marraskuuhun. Siihen mennessä päivitin ammattitutkintoni klinikkaeläinhoitajaksi ja opiskelin työn ohessa Amiedussa välinehuoltajaksi. On muuten erittäin hyödyllinen koulutus eläintenhoitajille ja hyvin suoritettavissa työn ohessa, Tea vinkkaa kollegoilleen.

Marraskuussa 2017 Tea aloitti työt diagnostisen kuvantamisen hoitajana Eläinsairaala Evidensia Tammistossa ja toukokuussa 2019 hän siirtyi kuvantamisen hoitajaksi Espoon Eläinsairaalaan. Nurses Certificate in Diagnostic imaging -opiskelut hän suoritti vuosina 2018 – 2020.

– Olen suuren osan urastani tehnyt töitä ortopedien kanssa ja leikkaussalihoitajana. Opetan Taitotalossa eläintenhoitajaopiskelijoille anestesiaa ja röntgen- ja CT-kuvausta.

Tässä vaiheessa haastattelijan silmät ovat levinneet lautasiksi, ja vaatii jo uskallusta kysyä, onko Tealla vielä jotain uusia opintoja suunnitelmissa.

– Hetken aion nyt opiskeluista hengähtää, mutta olisihan kohta puoliin Suomessa mahdollisuus suorittaa erikoisammattitutkinto diagnostisessa kuvantamisessa. Se on korvan takana, Tea väläyttää naama naurussa.

Eeron kanssa loikoillaan sohvalla

Tean suorittama tutkinto lopetettiin tähän kevääseen, mutta muissa osa-alueissa, kuten anestesiassa, hammashoidossa ja tehohoidossa Evidensia Academy järjestää yhä opintoja.

– Jos tällainen tilaisuus tulee eteen, suosittelen ehdottomasti osallistumaan! Sanoisin, että työkokemusta on hyvä olla pohjalla ensin, koska nämä tutkinnot ovat aika vaativia, syventäviä opintoja. Kokemusta ja perusteoriaa on hyvä osata etukäteen, jotta saa syventävästä opiskelusta mahdollisimman paljon irti, Tea neuvoo, ja jatkaa:

– Olen kiitollinen, että työnantajani kustansi ja mahdollisti osallistumisen tähän vaativaan koulutukseen, vaikka olin vasta aloittanut Evidensian työntekijänä – varsinkin, kun kuulin, että tutkinto lopetetaan meidän kurssiimme. Olen myös erittäin helpottunut ja ylpeä saavutuksestani ja innoissani osaamisestani, ja siitä, kuinka paljon tutkinto antaa varmuutta, uusia keinoja ja osaamista työntekoon.

Onnitteluita Tea on saanut työkavereilta ja lähipiiriltään, mutta varsinaisia juhlia hän ei aio järjestää.

– Eeron kanssa loikoillaan sohvalla, kävellään pitkiä lenkkejä ja geokätköillään, Tea yrittää vakuuttaa.

Eero, myös Espoon Keisarina tunnettu, on 11-vuotias greyhound. Greyhound, sohvaperunana ja kävellen liikkeellä, pitäisiköhän tuota uskoa, tai sitä, että Tean vapaa-aika kuluu nykyään myös käsitöitä tehden. Toisaalta miksipä ei. Kelloseppä on varmasti myös käsistään kätevä, kuinkas muutenkaan, kun kyseessä on Tea.

Lähde: MyNewsDesk