Ajankohtaista, Luettavaa

Suomea kiertävä robottikoira näyttää, miten koira läkähtyy kuumaan autoon

Ylläpito

Lämmin alkukesä on näkynyt koiriin liittyvien vaaratilanteiden ja eläinsuojeluilmoitusten määrässä. Musti ja Mirri herättelee nyt koiranomistajia laajan kampanjan avulla, johon kuuluu Suomen suurimpia kaupunkeja kiertävä robottikoira. 3D-tulostuksella rakennettu ja kuumenevaan autoon jätetty robotti antaa konkreettisen esimerkin siitä, miltä oikean koiran kokema vaaratilanne näyttää.

Alkukesä on ollut Suomessa poikkeuksellisen helteinen ja tukala koirille, jotka ovat alttiita lämpöhalvaukselle jo huomattavasti hellerajan alapuolella. Kesällä koiraa ei tule jättää koskaan yksin autoon, sillä pilvisenäkin päivänä auton sisälämpötila voi nousta sille vaarallisen kuumaksi. Vaikka koiranomistajia muistutetaan aiheesta aina kesän lähestyessä, ovat autoon jätetyt koirat olleet tänäkin vuonna ongelma.

SEY Suomen eläinsuojelu sai jo toukokuussa kymmeniä ilmoituksia autoihin ja kuumiin olosuhteisiin jätetyistä koirista. Kesäkuussa ilmoitusten määrä on jatkanut kasvuaan, kertoo SEY:n viestintäpäällikkö Maria Eiskop.

“Kesäkuussa säät ovat hieman viilenneet verrattuna toukokuuhun, ja suuri osa päivistä on ollut pilvisiä. Moni yhdistää vaarat edelleen vain aurinkoisiin ja helteisiin päiviin, vaikka auto kuumenee koiralle tukalaksi myös pilvisinä päivinä. Tämä ilmiö on ollut selvästi nähtävissä kesäkuun aikana tulleissa ilmoituksissa”, Eiskop kertoo.

Eiskop huomauttaa, että myös toinen autoihin liittyvä väärinkäsitys on sitkeästi voimissaan.

“On yllättävää, miten moni ajattelee, että auton ikkunoiden raolleen jättäminen on riittävä viilennyskeino. Sitä se ei yleensä ole, vaan auto kuumenee sietämättömän kuumaksi ja on jopa hengenvaarallinen koiralle, joka ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä hikoilemalla.”

Erityisen lämmin alkukesä ja eläinsuojeluilmoitusten määrän kasvu on huolestuttanut myös Mustia ja Mirriä, joka kampanjoi nyt laajasti vaaroista, joita koiran autoon jättämiseen liittyy. Käsinkosketeltavan esimerkin tästä tarjoaa Suomen suurimpia kaupunkeja kiertävä auto, jonka sisälle on rakennettu realistinen robottikoira. Auton sisätilan lämpenemistä ja koiran reaktioita seuraamalla katsoja näkee, kuinka nopeasti auto muuttuu koiralle vaaralliseksi.

“3D-tulostetun robottikoiran avulla voimme antaa turvallisesti varoittavan ja opettavan esimerkin siitä, millainen loukku kuuma auto on koiralle. On ymmärrettävää, että ihmiset arvioivat lämpötilaa oman tuntemuksensa kautta, mutta autoon asennettu lämpömittari näyttää, miten nopeasti pysäköidyn auton sisälämpötila nousee koiralle vaaralliseksi”, kertoo Janica Raudasoja, joka toimii eläinten käyttäytymisen ja kouluttamisen asiantuntijana Mustilla ja Mirrillä.

Robottikoira simuloi muun muassa koiran hätääntymistä, voimakasta läähätystä ja levottomuutta sen pyrkiessä pakoon kuumuutta. Raudasoja kertoo, että koiran lämpöhalvauksen oireita ovat lisäksi kielen ja suun limakalvojen tummanpunaisuus, kouristelu ja vapina. Ylikuumeneminen on uhka myös auton ulkopuolella, ja sitä voi ehkäistä riittävällä vedensaannilla, varjossa oleskelulla, uinnilla ja esimerkiksi viilentävällä koirajäätelöllä. Riehakkaat leikit ja aktiviteetit kannattaa myös vaihtaa kuumalla säällä rauhallisempaan tekemiseen.

Robottikoiraa esittelevällä autokiertueella jaetaankin ilmaista koirajäätelöä ja SEY:n En jätä koiraa kuumaan autoon -ikkunatarroja. Myös SEY:n Eiskop painottaa, että koirien lämmönsäätelykyky on merkittävästi heikompi kuin ihmisillä, eikä koiraa tule siksi jättää kesällä edes hetkeksi yksin autoon. Pikaisenkin kauppareissun ajaksi autoon jätetty koira voi kokea todella tukalia hetkiä.

“On tärkeää muistaa myös, että ongelma ei kosketa vain autoon jätettyjä koiria. Esimerkiksi parvekkeelle tai pihalle ilman minkäänlaista säänsuojaa tai varjoa jätetyistä koirista on tänäkin kesänä tullut lukuisia ilmoituksia”, Eiskop kertoo.

Robottikoirakiertue ja ilmainen koirajäätelötarjoilu järjestetään:

 • 26.6. klo 15.00–18.30, Turku, Musti ja Mirri Kupittaa
 • 27.6. klo 13.00–13.45, Lahti, Musti ja Mirri Lahti
 • 27.6. klo 17.15–18.00, Jyväskylä, Musti ja Mirri Jyväskylä
 • 28.6. klo 15.00–18.30, Tampere, Musti ja Mirri Kaleva
 • 29.6. klo 14.15–15.15, Espoo, Musti ja Mirri Suomenoja
 • 29.6. klo 16.30–17.30, Vantaa, Musti ja Mirri Tammisto
 • 30.6. klo 12.30–15.30, Helsinki, Musti ja Mirri Hakaniemi

Kiertueen heinäkuun aikataulu tarkentuu myöhemmin, ja sitä voi seurata Mustin ja Mirrin Facebook- ja Instagram-kanavista:

 • 1.7. Helsinki
 • 2.7. Vantaa ja Tuusula
 • 3.7. Espoo
 • 4.7. Kirkkonummi
 • 5.7. Helsinki

Facebook: https://www.facebook.com/mustijamirri 

Instagram: https://www.instagram.com/mustijamirri