Ajankohtaista, Luettavaa

Sienestyskoiran kouluttaminen

Ylläpito

Syksyn lähestyessä ja sienestyskauden vähitellen alkaessa voi aloittaa uuden harrastuksen koiran kanssa. Koiralla on erinomainen hajuaisti, ja sitä voikin hyödyntää monella tavalla. Syksyllä sienestämisestä innostunut voi kouluttaa koirastaan oivan apulaisen. Moni sellainen, joka ei halua harrastaa agilitya tai muita tunnetumpia harrastuksia koiransa kanssa, saattaa innostua kouluttamaan koirastaan sienten etsijän. Sienten etsiminen on koiralle todella hyvää aktivointia, ja se saa samalla toteutettua luontaista käyttäytymistään eli haistelua ja etsimistä. Samalla omistaja saa koirastaan ihan uudenlaista iloa ja hyötyä. Lisäksi molemmat pääsevät nauttimaan luonnossa liikkumisen ilosta.

Koira ja sienet

Koiran kouluttaminen sienestyksen saloihin aloitetaan valitsemalla aluksi yksi sienilaji, jonka haju opetetaan koiralle. Koulutus aloitetaan yhdistämällä koiran mielessä sienen haju houkuttelevaan palkkioon. Koira saa palkkion siitä, että se on kiinnostunut sienestä ja haistelee sitä. Harjoittelu aloitetaan selkeissä olosuhteissa, joten ensin kannattaa joko etsiä metsiköstä kohta, jossa haluttua sientä kasvaa tai sitten kerätä omaan pihaan tiettyyn kohtaan sientä. Aluksi voi olla hyvä pitää sienet purkissa, jotta koira ei pääsisi maistelemaan tai syömään niitä. Seuraavassa vaiheessa koira opetetaan erottamaan sienen haju muista samantapaisista, ja se tapahtuu taas palkitsemalla koira, kun se haistelee oikeaa sientä. Koiraa palkitaan aina välittömästi oikean suorituksen jälkeen, jotta se oppii ymmärtämään, millaista hajua sen halutaan etsivän.

Koiralla on tapansa

Seuraavaksi valitaan se tapa, jolla halutaan koiran ilmaisevan löydöksensä. Jos koiralle ei opeteta tapaa ilmaista, että se on löytänyt oikeita sieniä, se saattaa syödä tai pureskella ne. Mikäli koiraa pidetään pitkässä hihnassa, voi esimerkiksi maahan meno tai haukahdus olla sopiva merkintätapa. Sienikoiran kouluttamisessa oman haasteensa asettaa koiran työskentely-ympäristö, sillä metsässä on aina paljon muitakin koiraa kiinnostavia hajuja. Sen takia onkin erityisen tärkeää panostaa palkkioon, jotta koira saa mielihyvää valittujen sienten löytämisestä. Koulutuksessa on tärkeää, ettei koulutuksessa käytettäviin sieniin koske käsin, ettei koira opi etsimään vain sellaisia sieniä, joihin omistaja on koskenut. Koira kannattaa myös viedä koulutuksessa käytettävien sienten luokse eri suunnasta, mistä sienet on viety, ettei koira opi siihen, että sieniä löytyy seuraamalla jälkiä.

Yhden sienilajin opettamisen jälkeen uusien sienilajien opettaminen koiralle on helppoa. Koiran hajumuisti on erittäin hyvä, ja koiran ehdollistaminen uusille hajuille helpottuu aina lajeja lisättäessä. Ensimmäiseksi opetettavaksi lajiksi kannattaakin valita sellainen sienilaji, joita löytyy helposti. Kun sieniä löytyy helposti ja koira saa aina palkkioita, sen motivaatio etsiä sieniä kasvaa vauhdikkaasti.