Ajankohtaista

Sekä lemmikit että ihmiset tarvitsevat luovutettua verta – Evidensia Eläinlääkäripalvelut haastoi henkilöstönsä verenluovutustalkoisiin

Toimittaja

Samalla eläinlääkäriverkosto kannustaa lemmikinomistajat ilmoittamaan luovuttajiksi sopivat lemmikit verenluovutusrekisteriin. Niin lemmikeillä kuin ihmisillä, luovutettu veri mahdollistaa traumapotilaiden sekä muiden vakavasti sairaiden potilaiden korkeatasoisen hoidon.

Luovutettu veri voi pelastaa sekä ihmisen että lemmikin hengen. Ystävänpäivän kunniaksi Evidensia Eläinlääkäripalvelut on käynnistänyt kampanjan, jossa haastetaan henkilöstö luovuttamaan verta SPR:n Veripalveluun. Samalla haluamme kasvattaa tietoisuutta lemmikkien verenluovutuksesta ja saada uusia lemmikkejä verenluovutusrekisteriin.

– Evidensian henkilöstö on omistajien ja eläinystävien apuna päivittäin niin arjessa kuin hädän hetkellä. Henkilökuntamme tietää, kuinka korvaamaton apu verivalmisteista on pelastettaessa lemmikkien henkiä. Siksi ihmisterveydenhuoltoon kohdistuva verenluovutuskampanjointi koettiin tärkeäksi ja otettiin innokkaana vastaan, niin kuin tältä hengenpelastajajoukolta osasimme odottaakin, iloitsee Evidensian varatoimitusjohtaja ja eläinlääketieteellinen johtaja Anssi Tast.

Verenluovutus voi pelastaa koira- tai kissakaverin hengen

Kuten ihmiset, myös lemmikit tarvitsevat toisinaan luovutettua verta. Luovuttajalemmikeiltä kerättävä veri voidaan käyttää kokoverenä tai se voidaan jakaa kahteen osaan: punasoluiksi ja plasmaksi. Kokoverta käytetään verenvuototapauksissa. Punasoluja annetaan pääasiassa aneemisille vakavasti sairaille potilaille, joiden elimistö hajottaa omia punasolujaan. Plasmaa käytetään pääsääntöisesti hyytymishäiriöissä. Veripankkitoiminta on eläinsairaaloissa merkittävä apu.

Välittömästi saatavissa oleva veri mahdollistaa traumapotilaiden sekä muiden vakavasti sairaiden potilaiden korkeatasoisen hoidon. Veripankkisairaaloissa järjestetään verenluovutuspäiviä tai verenluovutukseen kutsutaan tarpeen mukaan. Tällä hetkellä meillä on pulaa etenkin koirien negatiivisen veriryhmän verestä. Luovutusrekisteriin pyritään saamaan mahdollisimman laaja luovuttajakanta, jotta luovutustoiminta on turvattu pitkällä tähtäimellä. Lemmikkien verenluovutus on voittoa tavoittelematonta toimintaa; luovuttajille ei aiheudu kuluja ja vastaanottajat maksavat siirrettävästä verestä vain sen keräyksestä aiheutuvat kulut.

Evidensialla on tällä hetkellä kolme veripankkia, Vantaalla, Raisiossa ja Hattulassa. Vantaalla on myös kissojen veripankki. Evidensian sairaalaverkosto kasvoi vuonna 2019 kolmella ympäri vuorokauden päivystävällä sairaalalla, kun uudet eläinsairaalat avattiin Ouluun, Espooseen ja Tampereelle. Tavoitteena on myös kasvattaa veripankkitoimintaa.

– Tavoitteenamme on saada kuluvan vuoden aikana yksi tai kaksi veripankkia lisää siten, että voimme turvata koko sairaalaverkostoomme riittävän määrän verivalmisteita, päättää Anssi Tast.

Evidensia on pienten ja suurten eläinlääkäriasemien verkosto. Jokainen eläinlääkäriasemamme on eläinlääkärin paikallisesti johtama itsenäinen ja omanlaisensa kokonaisuus – niin palveluiltaan, varustelultaan kuin erikoisosaamiseltaan. Kaikkia eläinlääkäriasemiamme yhdistää laadukas, tutkittuun tietoon perustuva eläinlääketiede ja Evidensian arvoihin pohjautuva, ainutlaatuinen palveluasenne:me kohtaamme jokaisen potilaan tunteella ja hoidamme tieteellä. Olemme lemmikkien ja omistajien sekä apuna arjessa että hädän hetkellä 40 eläinlääkäriasemalla ja -sairaalassa, pienistä lähiklinikoista ympäri vuorokauden palveleviin moderneihin eläinsairaaloihin.

Lähde: MyNewsDesk