Luettavaa

Pienikin määrä ksylitolia on koiralle vaarallista

Ylläpito

Ksylitolipitoisten tuotteiden syöminen on koiralle vaarallista ja pienikin määrä ksylitolia voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen voimakkaan verensokerin laskun. Agria Eläinvakuutus muistuttaa, että ksylitolituotteet kannattaa aina pitää poissa lemmikkien ulottuvilta.

Ksylitoli on luonnosta peräisin oleva makeutusaine. Sitä esiintyy pieninä pitoisuuksina lukuisissa kasveissa – esimerkiksi mansikka ja banaani ovat ksylitolin luontaisia lähteitä. Elintarvikekäyttöön ksylitolia valmistetaan kasvien kuitumateriaalista eli ksylaanista.

Ksylitolia käytetään makeutusaineena muun muassa seuraavissa tuotteissa:

  • Purukumi
  • Makeiset
  • Pastillit
  • Lääkkeet ja vitamiinivalmisteet (erityisesti pureskeltavat)
  • Hammastahnat ja suuvedet

Ksylitoli aiheuttaa koiralle myrkytysoireita

Vaikka ihmisille ksylitolilla on positiivisia terveysvaikutuksia, kuten hampaiden reikiintymisen ehkäisy, koiralle ksylitoli on myrkyllistä. Yleisimpiä ksylitolimyrkytyksen oireita ovat oksentelu, heikotus, tärinä, jäykkyys ja kouristelu.

Oireet näkyvät yleensä ensimmäisen tunnin aikana ja niiden voimakkuus vaihtelee syödyn ksylitolin määrän sekä koiran koon mukaan. Alle 10 kg pienen koiran verensokeri laskee vaarallisesti jo yhden purukumin tai ksylitolipastillin syömisestä, kun taas jättirodun edustaja oireilee vasta useamman purukumin syötyään.

Mahdollisen maksavaurion riski kasvaa, mitä enemmän ksylitolia koira on syönyt painoonsa nähden. Maksavaurion oireet näkyvät viiveellä, vasta ensimmäisen parin vuorokauden aikana myrkytyksestä.

Jos koira löytää maasta jo pureskellun purukumin ja syö sen, myrkytyksen riski on hyvin pieni. Pureskeltu purukumi ei yleensä sisällä koiralle vaarallisia määriä ksylitolia, sillä ksylitoli on jo liuennut ihmisen suussa purukumin pureskelun aikana.  

Miten toimia, jos epäilet tai tiedät koiran syöneen ksylitolia

Jos koira syö jotain ksylitolipitoista, kannattaa tilanteen vakavuus arvioida yhdessä eläinlääkärin kanssa. Tilannearvion saa kätevästi Agrian digitaalisesta eläinlääkärineuvonnasta, joka on avoin palvelu kaikille lemmikinomistajille – huolimatta siitä, onko eläin vakuutettu vai ei.

Agria-sovelluksen eläinlääkärineuvonta on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Eläinlääkäri tekee saamiensa tietojen perusteella tilannearvion ja ohjaa eläimen joko jatkohoitoon klinikalle tai antaa omistajalle kotihoito-ohjeet.

Mikäli tilanne on vakava, ksylitolimäärät suuria koiran kokoon nähden tai koira oireilee, tulee se viedä aina suoraan eläinlääkärin hoitoon.

Ksylitolimyrkytyksen ennaltaehkäisy

Paras tapa ennaltaehkäistä ksylitolimyrkytystä on säilyttää kaikki ksylitolipitoiset tuotteet koiran ulottumattomissa. Purukumi tai ksylitolipastillit jäävät helposti koiran saataville, kun esimerkiksi käsilaukku tai koulureppu jätetään kiireessä lattialle.

Erityisesti lapsiperheissä asiaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja opastaa lapsia ksylitolituotteiden huolellisessa säilytyksessä.