Ajankohtaista

Ortopediaosaamista ulkoilmaihmisten paratiisissa: Asiakkaat tekevät Jonna Vallivaaran työstä mielekästä

Toimittaja

Ei kommentteja

Isoäiti sen jo päätti: Taaperoikäisestä Jonnasta tulee isona eläinlääkäri. Jonnasta tuli, eläinlääkäri, eikä mikä tahansa sellainen, vaan ortopediaan perehtynyt. Tänä päivänä tämä Klaukkalan kasvatti auttaa lemmikkejämme ulkoilmaihmisten paratiisissa Rovaniemellä, Eläinlääkärikeskus Kiepissä. Evidensian korkeatasoinen praktiikka, motivoitunut henkilökunta ja ennen kaikkea asiakkaat, jotka tekevät työstä mielekästä, ovat vakuuttaneet Jonnan. Hän on tullut jäädäkseen.

Tämän jutun voi aloittaa mainoksesta tutulla sloganilla: ”Siitä se sitten lähti.” Klaukkalassa kolmilapsisen perheen keskimmäisenä kasvaneen Jonna Vallivaaran tulevaisuus eläinlääkärinä oli isoäidin mielestä selviö jo tytön taapertaessa perheen koirien kanssa ja liimautuessa hevosen selkään.

– Muita vaihtoehtoja ei oikeastaan edes ollut, Jonna kuittaa.

Ovet Helsingin yliopistoon aukenivat ensin fysiikan, kemian ja biotieteiden pariin. Kolmannella yrittämällä toive sitten toteutui, ja opinnot eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa saattoivat alkaa. Opiskelut sujuivat aikataulussaan istumalihasvoimin, vaikka Jonna kävikin välissä vaihto-oppilaana Uppsalassa. Sinnikkyys palkittiin vuonna 2011 eläinlääkärin ammattinimikkeellä.

Heti klinikkaoikeudet saatuaan Jonna astui junaan ja matkasi miehen ja työn perässä Rovaniemelle. Hän aloitti uransa kaupungineläinlääkärin sijaisena Rovaniemi – Ranua – Ylitornio -alueella. Kaksi vuotta sitten hän siirtyi toivomaansa pieneläinklinikkatyöhön Eläinlääkärikeskus Kieppiin.

– Kieppi on pohjoisin Evidensia Eläinlääkäripalveluiden klinikoista, osa maamme ja Euroopan suurinta eläinklinikoiden ja -sairaaloiden verkostoa. Halusin kehittyä ortopediassa ja päästä nauttimaan ison talon eduista, hyvästä välineistöstä ja laajasta kollegaverkostosta. Nyt eläinlääkintään liittyvä tieto alalta kuin alalta on puhelinsoiton päässä, Jonna summaa tyytyväisenä.

Intohimona ortopedia

Evidensialla ollessaan Jonna Vallivaara kokee kehittyneensä valtavasti esimerkiksi anestesia- ja hammashoitopotilaiden hoidossa. Yksi hänen mielessään on kuitenkin ylitse muiden, ortopedia.

– Pääsin kollegani, huippuortopedin, diplomieläinlääkäri Alessandro Pirasin oppiin kehittämään ortopedisten leikkausten osaamistani. Yksinkertaisten murtumien korjaukset, ristisideleikkaukset TPLO-tekniikalla ja polvilumpioluksaatioleikkaukset sujuvat jo. Mitä enemmän pääsen tutkimaan ontuvia potilaita, sitä paremmaksi kehityn. Vaativammissa ortopedisissa leikkauksissa Alessandro Piras lentää tänne Helsingistä, jolloin voimme tehdä leikkauksia yhdessä, Jonna iloitsee.

Pirasin hands on -opetuksen lisäksi Jonna on opiskellut ortopediaa sekä koti- että ulkomailla.

– Tavoitteenani on kehittyä koko ajan paremmaksi esimerkiksi murtumien korjaamisessa ja jänteiden ultraamisessa. Tällä hetkellä voinen nimittää itseäni ortopediaan perehtyneeksi eläinlääkäriksi. Toivottavasti vielä jonain päivänä voin sanoa olevani erikoistunut ortopediaan ja keskittyä yksin siihen, Jonna haaveilee.

Onnistumisen tunteita hyvän palvelun klinikalla

Eläinlääkärikeskus Kieppi on hyvin varusteltu, keskikokoinen klinikka, missä tehdään korkeatasoista praktiikkaa. Potilaita on paljon, ja työssä sen mukaista draivia.

– Pidän työssäni eniten siitä, ettei yksikään päivä ole samanlainen. Eläimet eivät osaa kertoa, mikä heitä vaivaa, joten työ on usein salapoliisityötä ja antaa valtavia onnistumisen tunteita, kun saa eläimen parannettua, Jonna hehkuttaa.

Esimerkkinä Jonna kertoo vastaanotolleen tulleesta, vanhasta saksanpaimenkoiranartusta, jolla oli todettu pitkälle edennyt nivelrikko, spondyloosi ja luustomuutoksia. Omistajalle oli ehdotettu nartun eutanasiaa.

– Koira oli erittäin kipeä vasemmasta etujalastaan, ja totesin sillä olkanivelen luksaation. Lähetin sen Ouluun leikattavaksi. Olkaniveleen tehtiin jäykistys, ja nyt tämä narttu on elänyt jo puolitoista vuotta hyvää, vanhan koira elämää, Jonna ihastelee.

Jonnan mukaan Kiepin henkilökunta on motivoitunutta ja kehittää koko ajan osaamistaan. Korkeaa osaamistasoa talosta löytyy ortopedian lisäksi esimerkiksi myös hammastoimenpiteissä ja pehmytkudoskirurgiassa.

– Kollegoiden kanssa käydään jatkuvasti keskusteluja eri potilaista ja hoitovaihtoehdoista. Yksin ei ole tarvinnut jäädä asioita miettimään, Jonna kiittelee.

Hän toivoo, että eläinklinikka näyttäytyisi asiakkaille ennen kaikkea hyvän palvelun klinikkana, missä kaikki potilaat hoidetaan niin hyvin kuin mahdollista, alusta loppuun saakka.

Eläinlääkärikeskus Kieppi sijaitsee Rovaniemen Eteläkeskuksessa Prismaa vastapäätä. Kiepissä on hyvin varusteltu laboratorio ja sen leikkaustiloissa tehdään vaativampiakin ortopedisiä ja pehmytkudoskirurgisia leikkauksia. Klinikalla on käytössään laadukkaat ultraääni- ja röntgenlaitteet ja digitaalinen hammasröntgen.

Ystävällisten ihmisten parissa jäädäkseen

Jonna Vallivaara viihtyy työnsä lisäksi myös vapaa-aikanaan Rovaniemellä miehensä ja kolmen lapsensa kanssa.

– Rovaniemi on kaunis kaupunki, veden ympäröimä. Luonto ja tunturit ovat lähellä. Tämä on ulkoilmaihmisen paratiisi. Ihmiset ovat ystävällisiä ja heillä on järki päässä, Jonna naurahtaa.

Hänen omasta ulkoilmailustaan pitää lasten lisäksi huolen Milo, 4,5-vuotias suomenlapinkoirauros, jonka kanssa pääasiassa tokoillaan, väliin paimennetaan myös lampaita ja poroja.

– Milo on maailman helpoin perhe- ja harrastuskoira, oikea kainalokoira, Jonna hehkuttaa ystäväänsä.

Silloin, kun tätä liikunnasta nauttivaa eläinlääkäriä ei nähdä tokon parissa, viilettää hän sähköpyöränsä selässä matkalla töihin tai kotiin, tai nauttii ajastaan lastensa ja Milon kanssa lenkkeillen, hiihtäen, luistellen tai uiden.

– Olen tullut Rovaniemelle jäädäkseni. Täällä on nyt lastemme koulut, työ, josta asiakkaat tekevät mielekästä, ja koko elämä. Jos jonnekin muutan, niin sitten joskus pohjoisempaan, Jonna on päättänyt ja päättää jutun kiittämällä asiakkaitaan. Pohjoisen lumo ja ihmiset ovat tehneet tehtävänsä.

Lähde: MyNewsDesk

Jätä kommentti