Oletko ikinä miettinyt verkkotunnuksen rekisteröintiä omalle koirallesi tai kennelille? Tässä kirjoituksessa käydään läpi sitä, miksi se kannattaisi ja miten se käytännössä tapahtuu.
Mikä on verkkotunnus?
Verkkotunnus eli domain on pääasiassa kirjaimista ja numeroista koostuva verkkosivun osoite. Verkkotunnus kirjoitetaan esimerkiksi selaimen URL-kenttään, kun halutaan vierailla jollain tietyllä verkkosivustolla. Esimerkiksi tämän sivun verkkotunnus on www.koirienmaailma.fi.
Oma verkkotunnus koiralle
Oletko harkinnut oma verkkotunnuksen rekisteröintiä koirallesi? Oma verkkotunnus voi tulla tarpeeseen esimerkiksi silloin, kun koiran kanssa käydään aktiivisesti koiranäyttelyissä. Omalle sivustolle voidaan koota perustietojen lisäksi tietoa näyttelyissä sijoittumisesta.
Toisaalta omalle koirallehan voidaan hyvin perustaa myös blogi. Blogi voi käsitellä esimerkiksi koiran kanssa harrastamista, kyseisen rodun erityispiirteitä tai koiran hoitoa. Blogin aihe voidaan rajata ihan kirjoittajan omien kiinnostuksen kohteiden mukaan.
Toki erilaiset sosiaalisen median kanavatkin mahdollistavat koiralle oman profiilin luomisen, mutta valitettavan usein tieto hieman hukkuu niihin. Toisaalta aina ei ole myöskään mahdollista päästä katsomaan tiettyä profiilia palveluun rekisteröitymättä, mikä rajaa väkisin tietyn porukan ulos. Verkkosivustolle on lähes kaikkien mahdollista mennä, sillä sitä riittää esimerkiksi älypuhelin ja netti.
Oma verkkosivusto takaakin, että asiasta kiinnostuneet voivat aina varmistaa ajantasaiset tiedot helposti yhdestä paikasta. Nykyaikana on onneksi olemassa myös monia helppokäyttöisiä alustoja sivuston tai blogin rakentamiseen. Niiden avulla varmasti jokainen saa yksinkertaisen sivuston pystyyn.
Oma verkkotunnus kennelille
Kennelille oman verkkotunnuksen rekisteröiminen on erityisen kannattavaa, sillä sivuston kautta pennuista kiinnostuneet ihmiset voivat helposti löytää tietoa ja ottaa myös yhteyttä kasvattajaan. Monilla kenneleillä onkin olemassa jo oma sivusto.
Kennelin sivuille voidaan lisätä myös tietoa esimerkiksi suunnitteilla olevista pentueista, jonkinlainen usein kysytyt -osio tai tietoa rodusta. Kun nämä tiedot löytyvät jo valmiiksi sivustolta, vaikuttaa se todennäköisesti myös yhteydenottojen laatuun. Ihmiset löytävät perustiedot jo valmiiksi, joten he ottavat todennäköisemmin yhteyttä vasta siinä vaiheessa, kun ovat kiinnostuneita pennun hankkimisesta.
Oman verkkosivusto antaa myös huomattavasti ammattimaisemman kuvan kennelin toiminnasta. Otetaan käytännön esimerkki: Ensimmäisestä kennelistä löytyy hyvät verkkosivut, kuvia ja tietoa pentueista. Toisesta kennelistä löytyy ainoastaan Facebook-sivusto ja puhelinnumero. Todennäköisesti kääntyisit ensimmäisen vaihtoehdon puoleen.
Miten verkkotunnus rekisteröidään?
Verkkotunnus rekisteröidään yleensä jonkin siihen erikoistuneen yrityksen eli verkkotunnusvälittäjän kautta. Aluksi tulee tietenkin tarkistaa, että haluttu verkkotunnus on vapaana ja sen jälkeen varata se itselle. Verkkotunnuksen voi yleensä rekisteröidä esimerkiksi 1-5 vuodeksi kerrallaan.
Erilaisia verkkotunnuspäätteitä on olemassa useita, ehkä tunnetuimpia ovat .fi, .com, .org ja .net. Verkkotunnuksen hinta saattaa hieman vaihdella halutun päätteen mukaan, mutta edullisimmillaan sen saa muutamalla kympillä vuodeksi.
Hyödynnä koirien oma verkkotunnuspääte .dog
Perinteisten verkkotunnuspäätteiden, kuten .fi ja .com lisäksi, on olemassa .dog-domain. .dog-päätteinen verkkotunnus sopiikin loistavasti kaikille koiriin liittyville sivustoille, kuten vaikkapa eläinlääkäreille, koirahoitoloille tai kenneleille. Persoonallinen verkkotunnuspääte voi auttaa erottumaan muista sivustoista ja jäädä paremmin asiakkaiden mieleen.
.dog-pääteen lisäksi kannattaa kuitenkin rekisteröidä myös perinteisemmät .fi- ja .com-päätteet, sillä monet käyttävät niitä ihan vanhasta tottumuksesta. Eri verkkotunnuksien liikenne voidaan helposti ohjata yhteen niin kutsuttuun pääverkkotunnukseen, ja sillä verkkotunnuksella sijaitsevalle sivustolle.