Ajankohtaista, Luettavaa

Nyt tarkkana koiran kanssa liikkuessa: Kiinnipitoaika päättyy sunnuntaina 20.8

Toimittaja

Metsästyslain koirien kiinnipitoaika päättyy koko maassa sunnuntaina 20. elokuuta. Kiinnipitoaika kestää vuosittain maaliskuun alusta elokuun 19. päivään saakka, joka tarkoittaa että koirat on pidettävä kytkettyinä

Muistathan, että kiinnipitoajan päättymisestä huolimatta koiran  irti pitämiseen tulee olla lupa maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta. Luonnonsuojelualueilla koira on pidettävä aina kytkettynä. Kiinnipitoajan loppumisesta huolimatta koira tulee järjestyslain mukaan pitää taajamassa aina kytkettynä.

– Tänä vuonna koiranomistajien on oltava erityisen tarkkoina kiinnipitoajan päättyessä, sillä kesällä on ilmennyt paljon lintuinfluenssatapauksia. Luonnossa liikuttaessa koira voi joutua kosketuksiin sairastuneen tai kuolleen eläimen kanssa, muistuttaa Hannu Liedes Suomen Kennelliitosta.

– Kun liikut koiran kanssa luonnossa, niin huolehdi siitä, että koirasi ei pääse syömään tai pureskelemaan saaliseläimiä, itsestään kuolleita lintuja tai muita eläimiä.

Jos koira on päässyt riepottelemaan tai syömään kuollutta tai sairastunutta lintua tai muuta eläintä ja koiran yleisvointi heikkenee, on syytä viedä se eläinlääkäriin.

Vapaana kulkevan koiran tulee olla aina valvottavissa

Taajama-alueilla koiran pitäminen vapaana on sallittua ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla. Vapaana olevan koiran tulee aina olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Järjestyslaissa määrätään myös, että koiraa ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle vastaavalle juoksuradalle. Koiraa ei saa myöskään viedä yleisille uimarannoille, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille tai yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, ellei sitä ole erikseen sallittu. Poikkeuksena ovat merkityt koiraladut. Koiran omistajan tai haltijan on myös huolehdittava, ettei koiran uloste jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Koirien kiinnipitomääräyksistä voit lukea lisää Kennelliiton verkkosivuilta.

Koiran kanssa luoksetulon hallinta kannattaa kerrata kunnolla

Vastuullinen koiranomistaja tuntee koiraetiketin ja noudattaa sitä, jotta koiran kohtaamiset niin lajitovereiden, muiden eläinten kuin ihmistenkin kanssa sujuvat mahdollisimman sujuvasti.

– Luoksetulo on tärkeimpiä asioita, joita omistaja voi koiralleen opettaa. Se saattaa joskus jopa pelastaa koiran hengen. Koiralle on tärkeä opettaa luotettava luoksetulo jo pennusta pitäen, neuvoo Liedes.

Vinkkejä luoksetulon opettamiseen löytyy esimerkiksi hankikoira.fi-sivulta.

Lähde: Suomen Kennelliitto

Tutustu myös aiheeseen: Nirsoileva koira


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Mikael Granlund – Menestyvä jääkiekkoilija kansainvälisellä tasolla

Mikael Granlund on menestyvä suomalainen jääkiekkoilija, joka on tehnyt vaikutuksen kansainvälisellä tasolla. Hän aloitti uransa Suomen Liigassa ja nousi nopeasti nuorten maajoukkueisiin. Granlundin taidot ja älykäs peli-ilme huomattiin myös NHL:ssä, jossa hän edusti Minnesota Wildia ja Nashville Predatorsia. Hänet tunnetaan erityisesti upeasta ”Mikaelin maalista” vuoden 2011 MM-kisoissa. Granlundin lahjakkuus, luovuus ja peliäly tekevät hänestä arvokkaan pelaajan niin seuralle kuin maajoukkueellekin. Mikael Granlund ero aihe on noussut monen ihmisen mieleen.

Tehokkuutta edullisesti: Tutustu Samsung Galaxy A13 -puhelimeen

Koe sulava halpa suorituskyky ja loistava käyttökokemus Samsung Galaxy A13 -puhelimella, joka yhdistää edullisuuden ja laadun täydellisesti. Nauti upeasta 6,5 tuuman näytöstä, joka tarjoaa kirkkaat värit ja tarkan kuvanlaadun. Tehokas neliytiminen suoritin mahdollistaa sulavan sovellusten käytön ja multitaskauksen. Sisäinen tallennustila ja laajennettava muistikorttipaikka takaavat riittävästi tilaa suosikkisisältöjesi säilyttämiseen. Tartu tilaisuuteen ja hanki tämä huikea halpa puhelin, joka ei huuda hintalappuaan!

Oletko koskaan testannut nettisi nopeutta?

Internet nopeustesti on kätevä työkalu, jonka avulla voit mitata internet-yhteytesi nopeuden. Se mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden, antaen selkeän kuvan siitä, miten nopeasti voit ladata ja lähettää tietoja verkossa. Nopeustesti auttaa sinua varmistamaan, että internetyhteytesi toimii odotetusti ja tarvittaessa tunnistamaan mahdolliset ongelmat. Lisäksi se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen liittymän tarpeisiisi, jotta voit nauttia saumattomasta ja nopeasta netinkäytöstä.