Ajankohtaista, Luettavaa

Mökille koiran kanssa – turvallisen kesäloman muistilista

Toimittaja

Kesäiset säät ovat saapuneet Suomeen ja moni suunnittelee pian siirtyvänsä mökille tai lähtevänsä kesälomareissuun lemmikin kanssa. Kesässä piilee monta vaaranpaikkaa, jotka kannattaa huomioida lemmikin kanssa mökkeillessä ja matkustaessa. Kun on hyvin varautunut ja tiedostaa riskit, voi kesästä nauttia turvallisin mielin. Agria Eläinvakuutus listaa kesän yleisimmät vaaranpaikat koiralle.

Tee punkkisyyni päivittäin

Muista hankkia koiralle punkkikarkote, jos mökillä on punkkeja. Käy myös päivittäin koiran turkki läpi ja poista mahdolliset punkit. Punkit olisi hyvä poistaa mahdollisimman pian, jotta ne eivät ehdi levittää sairauksia. Sairaudet voivat levitä koiraan punkin oltua kiinnittyneenä yli 24 tuntia. Osa punkkikarkotteista auttaa pitämään myös muut hyönteiset kuten hyttyset loitolla.

Punkit levittävät sairauksia, joista tunnetuimpia ja yleisimpiä ovat borrelioosi ja anaplasmoosi. Tartunnan saanut koira hoidetaan antibioottikuurilla. Punkkien levittämien sairauksien oireita ovat muun muassa kuume, ruokahaluttomuus, vatsa- ja suolistovaivat, velttous, väsymys sekä ontuminen. Jos koirallasi ilmenee kyseisiä oireita punkin pureman jälkeen, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Kyynpuremaan tulee aina suhtautua vakavasti

Kyyn purema on koiralle vaarallinen. Useimmiten lemmikki selviää kyyn puremasta eläinlääkärin hoidon avulla, mutta toisinaan purema voi johtaa lemmikin menehtymiseen. Vaarallisin puremakohta on tassu, sillä silloin myrkky voi levitä nopeasti koiran koko kehoon. Kuonoon osuneen pureman paranemisennuste on yleensä hyvä.

Jos siis mökillänne on kyitä, koiraa ei kannata päästää liikkumaan vapaana valvomatta. Mikäli kyy kuitenkin puree koiraa, pidä eläin mahdollisimman liikkumatta ja vie se nopeasti eläinlääkäriin. Älä anna lemmikille kyytabletteja, paitsi jos purema on pään alueella ja turvotus uhkaa tukkia hengitystiet.

Hyönteisten pistot yleisiä, mutta usein harmittomia

Yleensä yksittäinen hyttysen tai ampiaisen pistos ei ole koiralle vaarallinen. Kuten ihmisellä, pistos voi kutista ja punoittaa hieman, mutta paranee itsestään. Osa koirista on puremille herkkiä ja voi saada allergisen reaktion, erityisesti jos koira saa useamman pistoksen kerralla. Mikäli oireet ovat voimakkaat, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos mehiläisen piikki on jäänyt kiinni koiraan, tulee se yrittää saada irti. Pistoskohdan kipua ja turvotusta voi lievittää esimerkiksi pyyhkeeseen kiedotun pakastepussin avulla.

Älä jätä koiraa yksin autoon aurinkoisella säällä 

Koiralle voi tulla lämpöhalvaus helteellä, jos koira viettää aikaa ahtaassa, pienessä tilassa tai rasituksen seurauksena, esimerkiksi riehakkaiden leikkien jälkeen. Pitkät automatkat kannattaa ajoittaa aamuun tai iltaan, sillä useimmissa autoissa takatilaa ei ole ilmastoitu erikseen. Aurinkoisella säällä koiraa ei saa koskaan jättää yksin pysäköityyn autoon. Ulkolämpötilan ollessa reilu +20 astetta, lämpötila auton sisällä voi nousta jopa +85 asteeseen.

Kesän lämpiminä päivinä mökillä kannattaa huolehtia, että koira juo tarpeeksi vettä ja koiralla on mahdollisuus vetäytyä varjoon. Koiran voi houkutella pysymään varjossa antamalla sille vaikka puruluun tai purulelun varjopaikkaan. Kaikenlaiset aktiviteetit koiran kanssa kannattaa ajoittaa aamuun tai ilta-aikaan, jolloin auringonpaahde ei ole voimakkaimmillaan. Koira ei kykene viilentämään itseään hikoilemalla.

Jos mökki on lähellä rantaa, koiraa voi myös viilentää uittamalla. Huolehdi uinnin jälkeen, että koiran turkki kuivuu kunnolla, jotta koiralle ei tule märkivää hot spot -ihotulehdusta tai vesihäntää. Vesihäntä on hännänjuuren hermojen tulehdus. Tulehdus aiheutuu koiran takaosan altistuessa kylmälle, esimerkiksi koiran viihtyessä pitkään vedessä.

Sinilevä on koiralle myrkyllistä

Uiminen on hyvä tapa viilentää koiraa helteellä ja moni koira nauttii uimisesta. Koiraa ei kuitenkaan saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys. Sinilevää kertyy rannoille ja poukamiin etenkin loppukesästä, vesistöjen lämmettyä. Myrkytys vaikuttaa maksaan ja munuaisiin ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa koiran kuolemaan.

Sinilevämyrkytyksen oireet näkyvät nopeasti, usein jo ensimmäisen puolen tunnin aikana. Oireiden voimakkuuteen vaikuttavat muun muassa koiran koko, ikä, vedessä olevan sinilevän määrä ja kuinka paljon koira on syönyt ennen myrkytystä. Ensioireita ovat levottomuus, tärinä ja oksentaminen. Jos koiralle tulee kyseisiä oireita rantapäivän aikana tai jälkeen, on koira vietävä eläinlääkäriin välittömästi.

Varovaisuutta grilliherkkujen kanssa

Grillaus ja piknikit kuuluvat kesään ja koirasta saa usein molempiin aktiviteetteihin innokkaan apulaisen, joka mieluusti söisi kaikki saamansa ruoantähteet. Monet grilli- ja piknikherkut eivät kuitenkaan sovellu koiralle ja voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Älä anna koiralle seuraavia herkkuja tai ruoantähteitä: maissintähkät, jäätelötikut, grilliruoat, suklaa, pähkinät, sipuli ja viinirypäleet.

Kerää aina kaikki ylimääräiset ja koiralle sopimattomat roskat ja ruoantähteet heti pois koiran ulottuvilta. Ruoalle perso koira saattaa myös tonkia ruoantähteitä roskapussista eli herkulliselta tuoksuvat roskat kannattaa laittaa suljettuun roskapussiin tai viedä heti isompaan roska-astiaan pois koiran ulottuvilta.

Koiran ensiapu

Selvitä etukäteen, missä on lähin eläinklinikka sekä päivystävä eläinlääkäri. Siten tiedät heti, mihin suuntaan lähteä, jos jotain sattuu eikä lähimpien eläinklinikoiden hakuun ja niiden aukioloaikojen selvittämiseen kulu turhaan kallisarvoista aikaa. Voit hyödyntää myös Agria Vet Guide -etäeläinlääkärisovellusta, jonka kautta saat ajasta tai paikasta riippumatta eläinlääkärikonsultaation vahingon sattuessa. Sovellus kannattaa ladata kännykkään ja rekisteröityä käyttäjäksi jo ennen mökkimatkaa.

Mökille kannattaa ottaa mukaan koiran ensiapupakkaus tai koota sellainen itse. Eläinvakuutus Agria suosittelee ensiapulaukkuun ainakin seuraavia tarpeita:

  • keittosuolaliuosta haavojen ja silmien puhdistukseen
  • steriilejä puhdistusliinoja tai desinfiointiainetta
  • vanua ja ideaaliside
  • pinsetit ja kynsisakset
  • punkkipihdit
  • kyytabletteja

Lähteet: Agria Eläinvakuutus