Ajankohtaista

Metsästyskausi on käynnistynyt – eläinlääkäri kertoo, kuinka metsästyskoira pidetään kunnossa jahtikaudella

Toimittaja

Ei kommentteja

Metsästävän koiran on hyvä tavata eläinlääkäri jo kauden alussa metsästyskoiran terveystarkastuskäynnillä ja varmistaa koiralle hyvät toimintavalmiudet koko kaudeksi.

Metsästyskaudella koira joutuu kovalle rasitukselle sen ajaessa saalista pitkiä aikoja tai uidessa kylmässä vedessä. Metsästyskoiraa tai muuten paljon luonnossa liikkuvaa lemmikkiä uhkaavat myös monet tapaturmat, joihin omistajan on hyvä varautua jo ennakkoon pakkaamalla metsälle mukaan ensiaputarpeet myös koiralle. Koiria uhkaavat metsässä liikuttaessa osittain samat haaverit kuin omistajaakin. Ensiapupakkaus on myös tärkeää pakata mukaan paitsi koiraa, myös itseä ja muita metsästäjiä varten. Sen lisäksi, että säilyttää autossa kattavammin varusteltua pakkausta, kannattaa tärkeimpiä ensiaputarpeita kuljettaa mukana koko ajan.

– Koira voi vauhdilla liikkuessaan esimerkiksi loukata itsensä juostessaan juurakoissa tai kivikoissa, juosta katkenneeseen oksaan tai pudota korkealta kalliolta, jolloin sen jalat voivat murtua, tai se voi tai saada potkun hirveltä tai joutua yhteenottoon villisian, suden tai ilveksen kanssa. Talvella koira voi myös tippua jäihin tai lämpimään aikaan kyy voi purra tai ampiainen pistää metsässä liikkuvaa koiraa, luettelee eläinlääkäri Minna Rantanen Lahden Eläinlääkäriasemalta.

– Vakavimmissa tilanteissa on aina hyvä ottaa pikaisesti yhteyttä eläinlääkäriin jo siitäkin syystä, että kivuissaan oleva koira voi käyttäytyä arvaamattomasti, minkä vuoksi eläin on usein tärkeää rauhoittaa hoitoa varten, Minna Rantanen lisää.

Minna Rantanen tuntee hyvin metsästyskoirien terveysriskit. Hän on itsekin metsästyksen harrastaja, mutta hän on myös tehnyt paljon päivystystyötä ja siten hoitanut vuosien saatossa useita metsästyskoirien vammoja.

Vaivojen ennaltaehkäisy

Kauden alkaessa on syytä kiinnittää erityistä huomiota koiran nenäpunkkeihin, tarvittaviin rokotuksiin ja esimerkiksi matkapahoinvointiin – muiden asioiden lisäksi.

– Kun ensioireet tyypillisimmistä koiran hyvinvointia, terveyttä ja metsästyskykyä uhkaavista vaivoista havaitaan ajoissa, voidaan jahtikaverille mahdollistaa ehyt kausi. Esimerkiksi korvatulehdus on ikävä vaiva, joka haittaa merkittävästi koiran suorituskykyä, kertoo eläinlääkäri Rantanen.

On erittäin tärkeää myös varmistaa, että koiran peruskuntoa on ylläpidetty ja kohotettu aktiivista kautta kohti siten, että koiralla on riittävät valmiudet jahtikauteen.

Nenäpunkki haittaa koiran hajuaistia

Nenäpunkkia on Pohjoismaissa melko yleinen. Loinen aiheuttaa koiran nenä- ja poskiontelossa asuessaan voimakasta aivastelua, liman erittymistä ja hajuaistin heikkenemistä.

– Erityisesti metsästyskoirille nenäpunkki on kauden onnistumisen kannalta kiusallinen vaiva, joka kannattaa hoitaa ennen kauden alkua, mikäli koiralla havaitaan nenäpunkin oireita. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kaikki nenäoireet tarkoita aina nenäpunkkia. Etenkin metsästyskoirilla voi mennä luonnossa liikkuessa myös tikku tai kasvinosia nenään. Nenäoireiden ilmetessä eläinlääkärin tulee tutkia koira ja varmistaa oikea hoito, muistuttaa Rantanen.

Loishäätö ja rokotukset suojaavat yleiskuntoa

Sisäloiset vaikuttavat koiran yleiskuntoon ja siksi ennen kauden alkua metsästyskoirat on syytä tutkia sisäloisten varalta. Mikäli koiran ulostenäytteessä havaitaan loisia tai niiden munia, tulee koira lääkitä. Kun koiran yksilöllinen loishäätölääkityksen tarve tutkitaan ulostenäytteestä, vältytään lemmikin turhalta lääkitsemiseltä ja mahdollisesti kehittyvältä lääkeresistenssiltä. Samalla taataan riittävän tehokas lääkitys tapauksissa, jolloin loishäätöä tarvitaan.

– Ennen metsästyskauden alkua koira on myös hyvä rokottaa tarpeellisilla rokotteilla ja suojata punkkien varalta loppukauden ajaksi. Tänä vuonna punkkeja on esiintynyt todella runsaasti, vaikka alueellisia eroja ilmeneekin, Rantanen lisää.

Koira voi kärsiä myös matkapahoinvoinnista

Metsästysmatka saattaa saada huonon alun, jos koira voi huonosti jo autossa. Matkapahoinvoinnin syy onkin tärkeää selvittää. Useimmissa tapauksissa koiran totuttaminen autoiluun ja mahdollinen matkapahoinvoinnin lääkitseminen koirille tarkoitetulla lääkkeellä ennen matkaa auttavat.

Oikea ravinto tukee suoriutumista

Metsästävä koira voi joutua jahtikauden aikana erittäin kovaan fyysiseen rasitukseen. Ruokinnan pitäisi myös vaihdella harjoitus- ja jahtikausien mukaan ja siinä huomioida rasituksen laatu, määrä ja laji. Metsästyskoiran elämässä vaihtelee peruskuntokausi, lepokaudet ja aktiiviset kaudet. Myös ruokinnan tulee seurata näiden kausien muutoksia. Koira ei saisi lepokausina päästä lihomaan, mutta ei myöskään laihtua liikaa metsästysaikana.

Myös koiralle on hyvä varata pitkille metsästysreissuille välipalaa ja varmistaa riittävä nesteen saanti.

Pitkäkestoinen rasitus vaatii energiaa, jotta lihakset jaksavat työskennellä. Mikäli lihasten energiavaraston hupenevat ennen aikojaan, voi koiran verensokeri laskea vaarallisen alas, seurauksena voi olla jopa tajunnan menetys. Jotta voidaan varmistaa, että koiralla riittää puhtia koko päiväksi, sille tarjotaan kunnon aamuateria jo muutamaa tuntia ennen metsälle lähtöä, jotta ruoka ehtii sulaa ja lihasten energiavarastot täydentyvät. Päivän aikana voi tarjota pari pientä energiapitoista välipalaa, jotta energiataso pysyy yllä. Esimerkiksi eläinlääkäriasemalta saatava toipilaskoiran säilyke on kätevä välipala metsästyspäivään.

Kannattaa myös käyttää harkintaa hirvieläintenmetsästyksestä tulevien luiden ja muiden sivutuotteiden, kuten sisäelimien syöttämisessä koiralle. Hirven maksaa ei suositella annettavaksi koirille ollenkaan sen sisältämien raskametallien vuoksi. Raa’asta lihasta ja elimistä koira voi myös saada loistartunnan, esimerkiksi hirviekinokokin.

– Hirviekinokokki ei aiheuta yleensä koiralle mitään oireita, mutta se voi levitä koiran ulosteiden välityksellä ihmiseen, jolle tartunta on hengenvaarallinen. Raakojen hirvieläinten elinten, erityisesti keuhkojen, syöttämistä koirille ei suositella ja koirat, jotka ovat mahdollisesti syöneet raakoja elimiä, tulee madottaa säännöllisesti ekinokokkiin tepsivällä valmisteella, Minna Rantanen kertoo.

Terveystarkastus on koiran vuosittainen rutiini

Ajoissa havaitut terveysongelmat pystytään hoitamaan tehokkaimmin ja pahimmat ongelmat ennaltaehkäisemään, kun ne havaitaan ajoissa. Koska ihmisen vuosi on pitkä aika koiran lyhyessä elämässä, sen aikana koiran terveydentila voi heikentyä merkittävästi. Vuosittainen terveystarkastus onkin osa metsästävän koiran terveydenhoidon perusrutiineja, joka auttaa pitämään metsästyskaverin hyvässä työkunnossa. Evidensian eläinlääkäriasemilla metsästyskoirille räätälöidyllä käynnillä varmistetaan koiralle hyvät toimintavalmiudet kauden alkuun mm. tekemällä sille yleistutkimus ja nivel- ja lihasvaivojen ja suun tarkastus sekä huolehtimalla koiran rokotus- ja loissuojasta.

Koiran ensiapupakkaus metsässä

  • Steriilit haavataitokset
  • Ihon desinfiointiaine
  • Silmähuuhde
  • Sidetarpeet
  • Koiran tossut
  • Vaseliini tai vastaava hiertymien hoitoon
  • Hydrokortisonipakkaus (kyypakkaus, älä käytä kyynpuremiin)
  • Reseptillä saadut kipulääkkeet
  • Lämmin peite
  • Lähimmän päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot

Lähde: MyNewsDesk


Muuta luettavaa muualta

Onko aurinkopaneelit ratkaisu energian säästämiselle?

Aurinkopaneelit on paneeli tai laite, jolla auringon säteily muunnetaan sähköenergiaksi valosähköisen ilmiön avulla.

Jätä kommentti