Luettavaa

Koiravanhuksen hoito

Ylläpito

Jonain kauniina päivänä huomaat koirasi vanhentuneen. Erilaiset vanhuuden tuomat merkit ja vaivat muuttavat koiraa. Koira ei enää kuule kuten aikaisemmin, se ei jaksa juosta ja se harmaantuu. Koira ei myöskään innostu kaikesta samalla tavalla kuin nuorempana. Vanhan koiran hoitaminen on jokaisella koiranomistajalla edessä, joten siihen on hyvä osata valmistautua. Koiran vanhentuessa sen hoitoa muutetaan paremmin iälle sopivaksi. Yleensä suurikokoiset koirat vanhenevat nopeammin kuin pienikokoiset lajitoverinsa.

Vanhuuden vaivat koiralla

Vanhaa koiraa kannattaa käyttää säännöllisesti eläinlääkärillä, jotta koiraa vaivaavat oireet saisivat hoitoa mahdollisimman pian. Varsinkin koiran voinnin muuttuessa huonommaksi käynti eläinlääkärillä on suotavaa. Moniin muutoksiin on olemassa vointia helpottavaa hoitoa, kunhan oireet huomataan riittävän varhain ja lemmikki saadaan hoitoon ajoissa. Koiralle voi tulla esimerkiksi nivelrikkoa, erilaisia syöpäkasvaimia, dementoitumista, ruuansulatusongelmia ja monenlaista muuta vaivaa. Koiran hampaiden hoitoon on kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä vanhalla koiralla hammassairaudet ovat yleisiä. Koiran kuuroutuessa tai sokeutuessa on ei koiran ympäristöön kannata tehdä muutoksia esimerkiksi huonekalujen järjestystä muuttamalla, jotta koira kokisi olonsa turvalliseksi kotona. Aikaisemmin haukkuherkkä koira voi hiljentyä esimerkiksi sen takia, ettei se enää huomaa niitä asioita, joihin se aikaisemmin reagoi haukkumalla.

Ongelmien ennaltaehkäisy

Vanhan koiran hoidossa on tärkeää osata ennaltaehkäistä tyypillisimpiä ongelmia. Koiraa ei saa juoksuttaa liikaa, vaan liikunnan määrän on oltava iälle sopivaa sekä määrältään että laadultaan. Ruokavaliota kannattaa muuttaa siten, että koiraa ruokitaan iäkkäälle koiralle kehitetyllä ruualla. Hampaiden säännöllisen hoitamisen lisäksi rokotukset ja mahdollisten loisten häätö kuuluvat säännöllisesti tarkkailtaviin ja hoidettaviin asioihin. Koiran vanhentuessa sen hoitorutiinien ylläpitäminen on tärkeämpää kuin aikaisemmin. Kun koiraa hoidetaan säännöllisesti, myös mahdolliset poikkeavuudet huomataan riittävän ajoissa. Mikäli esimerkiksi koiran dementia huomataan ajoissa, sitä voidaan hoitaa lääkityksellä. Koira voi usein saada säännöllisen lääkityksen avulla pari vuotta lisäaikaa elämäänsä. Iäkkään koiran sterilisointi tai kastrointi saattaa vähentää lisäongelmia. Narttukoirilla on usein ongelmia kohdun tai munasarjojen alueella. Usein poistoleikkaus on helpompi ja vähemmän rasittava, jos se tehdään nuoremmalle koiralle. Koiran voi sterilisoida vaikkapa silloin, kun koiralla ei enää teetetä pentuja.

Perustarpeet

Vanhalle koiralle on erityisen tärkeää, että se saa riittävästi lepoa rauhallisessa ja mukavassa paikassa. Jokainen koiravanhus tarvitsee lämpimän ja mukavan makuupaikan. Koiran peti tulisi olla rauhallisessa paikassa, johon koira voi vetäytyä silloin, kun se tarvitsee rauhaa perheen muilta koirilta tai lapsilta. Vanha koira stressaantuu helposti, mikäli se ei saa levätä riittävästi. Koiran ruokavalion tulisi olla vanhalle koiralle sopiva, ja raikasta vettä tulee olla aina saatavilla. Vanha koira saattaa lihoa, koska sen aineenvaihdunta ei enää toimi niin nopeasti kuin aikaisemmin. Ylipaino rasittaa koiran niveliä, joten vanhan koiran painontarkkailu on erityisen tärkeää. Vanha koira voi myös menettää ruokahalunsa yllättäen. Tällöin on erityisen tärkeää varmistaa, että koira saa riittävästi energiaa. Mikäli koiralla on pidätysvaikeuksia, tulee ulkoilurutiineja muuttaa koiralle sopiviksi.

Muistisairaudet

Lemmikki saattaa nukkua enemmän kuin aikaisemmin, mutta sen unenlahjoista ei kannata huolestua. Jos lemmikki käyttäytyy kuten ennenkin, se tarvitsee vaan enemmän lepoa. Eläinkin voi sairastua muistisairauteen. Se saattaa unohtaa, mitä oli tekemässä. Koira voi myös olla hitaampi kuin aikaisemmin. Dementoitunutta lemmikkiä kannattaa tarkkailla, jotta huomaa jos se ei muista syödä. Ruokaa voi joutua tarjoamaan sille useamman kerran. Koiran keskittymiskyky voi herpaantua kesken syömisen, ja se menee tekemään jotain muuta. Koira saattaa innostua lenkkeilystä, mutta onkin sitten seuraavat päivät todella kipeä. Koira voi myös muuttua yllättäen aggressiiviseksi tai käyttäytyä muuten poikkeavasti. Tällöin kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa mahdollisista hoitotoimenpiteistä tai lääkityksestä. Kun koiran perustoiminnot eivät enää ole kunnossa, voi olla aika luopua lemmikistä. Päätös kannattaa tehdä mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään, jotta eläin ei joudu kärsimään.