Luettavaa

Koiravakuutus: Paras turva rakkaimmalle ystävällesi – Vältä yllättävät eläinlääkärikulut

Niko

Koira on perheenjäsen, jonka hyvinvoinnista haluamme pitää huolta parhaalla mahdollisella tavalla. Lemmikin sairastuminen tai tapaturma voi kuitenkin aiheuttaa yllättäviä ja jopa tuntuvia kuluja. Koiravakuutus on kuin turvaverkko, joka suojaa sekä lemmikkisi terveyttä että omaa talouttasi.

Tässä kattavassa oppaassa pureudumme koiravakuutukseen perinpohjaisesti. Selvitämme, miksi koiravakuutus on tärkeä, millaisia vakuutuksia on tarjolla, miten valita omalle koirallesi sopiva vakuutus ja mitä kaikkea vakuutus korvaa. Lisäksi vastaamme yleisimpiin kysymyksiin koiravakuutuksesta.

Miksi koiravakuutus on tärkeä?

Eläinlääkärikulut voivat nousta nopeasti korkeiksi, varsinkin jos lemmikki tarvitsee erikoishoitoa tai leikkausta. Koiravakuutus tarjoaa taloudellisen turvan yllättävien tilanteiden varalle. Se voi kattaa esimerkiksi:

 • Eläinlääkärikäynnit
 • Lääkkeet ja hoitotarvikkeet
 • Leikkaukset ja muut toimenpiteet
 • Sairaalahoidon
 • Kuntoutuksen
 • Matkakulut hoitopaikkaan

Vakuutuksen avulla voit keskittyä lemmikkisi hoitamiseen murehtimatta kustannuksista. Lisäksi jotkut vakuutukset tarjoavat myös muita hyödyllisiä palveluita, kuten puhelinneuvontaa eläinlääkäriltä tai etsintäapua kadonneen lemmikin löytämiseksi.

Millaisia koiravakuutuksia on olemassa?

Koiravakuutukset voidaan jakaa karkeasti kahteen päätyyppiin:

 1. Sairaskuluvakuutus: Korvaa lemmikin sairauksista ja tapaturmista aiheutuvia kuluja. Tämä on yleisin koiravakuutustyyppi.
 2. Tapaturmavakuutus: Korvaa vain tapaturmista aiheutuvia kuluja, kuten murtumia, haavoja tai myrkytyksiä.

Sairaskuluvakuutukset voidaan edelleen jakaa eri tasoisiin vakuutuksiin, jotka tarjoavat erilaisia korvausmääriä ja -rajoituksia. Esimerkiksi:

 • Perustason vakuutus: Korvaa yleisimmät sairaudet ja tapaturmat, mutta saattaa sisältää rajoituksia korvausmääriin tai tiettyihin hoitomuotoihin.
 • Laajempi vakuutus: Tarjoaa kattavamman turvan ja korvaa myös erikoishoitoja ja kroonisia sairauksia.
 • Premium-vakuutus: Korkein mahdollinen turva, joka sisältää myös esimerkiksi hammashoidon ja kuntoutuksen.

Vinkkejä oikean koiravakuutuksen valintaan

Koiravakuutuksen valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten koiran rotu, ikä, terveydentila ja omat tarpeesi. Seuraavassa muutamia vinkkejä, joiden avulla voit löytää sopivan vakuutuksen:

 • Vertaile eri vakuutusyhtiöiden tarjontaa: Tutustu eri yhtiöiden vakuutuksiin ja vertaile niiden hintoja, korvausehtoja ja muita ominaisuuksia.
 • Huomioi koiran rotu ja ikä: Joillakin roduilla on taipumusta tiettyihin sairauksiin, jotka voivat vaikuttaa vakuutuksen hintaan. Myös koiran ikä vaikuttaa vakuutusmaksuun.
 • Arvioi omat tarpeesi: Mieti, millaista turvaa tarvitset ja millaiseen budjettiin vakuutus sopii.
 • Lue vakuutusehdot huolellisesti: Varmista, että ymmärrät, mitä kaikkea vakuutus korvaa ja mitä ei. Kiinnitä huomiota myös omavastuuseen, vakuutuskauden pituuteen ja irtisanomisehtoihin.
 • Kysy neuvoa asiantuntijalta: Jos olet epävarma, mikä vakuutus sopii sinulle parhaiten, kysy neuvoa vakuutusyhtiön edustajalta tai eläinlääkäriltä.

Usein kysytyt kysymykset koiravakuutuksesta

1. Milloin koiravakuutus kannattaa ottaa?

Koiravakuutus kannattaa ottaa mahdollisimman varhain, mielellään jo pennun ollessa pieni. Mitä nuorempi koira on, sitä edullisempi vakuutus yleensä on. Lisäksi vakuutuksen ottaminen ennen kuin koiralle ilmenee mitään terveysongelmia, voi helpottaa vakuutuksen saantia ja ehkäistä vakuutuksen rajoituksia.

2. Voiko koiravakuutuksen ottaa vanhalle koiralle?

Monet vakuutusyhtiöt tarjoavat vakuutuksia myös vanhemmille koirille, mutta vakuutusmaksut voivat olla korkeammat ja vakuutuksen ehdoissa voi olla rajoituksia. Kannattaa kuitenkin vertailla eri yhtiöiden tarjontaa ja selvittää, onko vanhalle koiralle mahdollista saada sopiva vakuutus.

3. Mitä koiravakuutus ei korvaa?

Koiravakuutus ei yleensä korvaa esimerkiksi:

 • Ennaltaehkäisevää hoitoa, kuten rokotuksia tai madotuksia
 • Sairauksia tai vammoja, jotka ovat ilmenneet ennen vakuutuksen voimaantuloa
 • Kasvatukseen tai jalostukseen liittyviä kuluja
 • Koiran aiheuttamia vahinkoja toisille
 • Esteettisiä toimenpiteitä, kuten korvien typistämistä tai hännän leikkaamista

4. Voinko vaihtaa koiravakuutusta?

Voit vaihtaa koiravakuutusta milloin tahansa, mutta yleensä vakuutuskausi on yksi vuosi. Vakuutusyhtiöillä voi olla erilaisia irtisanomisaikoja, joten tarkista ne vakuutusehdoista ennen vaihtoa.

5. Tarvitsenko koiravakuutuksen, jos koirani on terve?

Vaikka koirasi olisi tällä hetkellä terve, on hyvä varautua yllättäviin tilanteisiin. Sairaudet tai tapaturmat voivat kohdata kenet tahansa, ja vakuutus tarjoaa mielenrauhan ja taloudellisen turvan, jos jotain tapahtuu.

Koiravakuutus on tärkeä osa vastuullista koiranomistajuutta. Se suojaa lemmikkisi terveyttä ja auttaa sinua hallitsemaan eläinlääkärikuluja. Kun valitset koirallesi sopivan vakuutuksen, voit nauttia huolettomasta yhteiselosta lemmikkisi kanssa.

Toivottavasti tämä artikkeli vastasi kaikkiin kysymyksiisi koiravakuutuksesta! Jos sinulla on vielä jotain kysyttävää, älä epäröi ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön tai eläinlääkäriin.