Ajankohtaista, Luettavaa

Koirat ja agilityn aloittaminen

Ylläpito

Ei kommentteja

Agility on suosittu urheilulaji, joka tarjoaa hauskaa ja stimuloivaa liikuntaa koirille ja niiden omistajille. Jos olet kiinnostunut aloittamaan agilityn koirasi kanssa, tässä on muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua matkalla agilityn maailmaan.

 1. Koiran ikä ja kunto: Agilityn aloittaminen edellyttää koiralta hyvää fyysistä kuntoa ja kehittyvää luustoa. On tärkeää, että koirasi on riittävän vanha ja terve aloittaakseen agilityharjoittelun. Puhu eläinlääkärin kanssa saadaksesi varmuuden siitä, että koirasi on valmis aloittamaan agilityn.
 2. Perustottelevaisuus: Hyvä perustottelevaisuus on agilityn perusta. Varmista, että koirasi tottelee peruskäskyjä, kuten istu, maahan, tule ja seuraa, ennen kuin aloitat agilityn harjoittelun. Jos tarvitset apua koiran koulutuksessa, harkitse tottelevaisuuskoulutuksen tai -kurssin suorittamista.
 3. Koulutusohjelman valinta: Liity agilitykoulutukseen tai etsi kokenut agilitykouluttaja, joka voi auttaa sinua ja koirasi oppimaan oikeat tekniikat ja harjoitukset. Aloittelijoille tarkoitetut agilitykurssit tarjoavat rakenteen ja ohjauksen, joka auttaa sinua aloittamaan agilityn turvallisesti ja tehokkaasti.
 4. Esteiden opettelu: Agilityn keskeisiä elementtejä ovat erilaiset esteet, kuten hyppyesteet, putket, keinut ja kontaktiesteet. Opeta koirallesi yksi este kerrallaan ja vahvista sen luottamusta ja taitoja esteitä kohtaan. Muista käyttää positiivista vahvistamista, kuten palkintoja ja kehuja, rohkaistaksesi koirasi onnistumisia.
 5. Ohjaustaidot: Agilityn harjoittelussa ohjaajan tehtävänä on ohjata koiraa radalla. Opettele erilaisia ohjaustekniikoita, kuten käsiohjausta, kehonkielen käyttöä ja sanallisia komentoja, jotta voit antaa selkeät ohjeet koirallesi radalla. Ohjaajan tulee olla rauhallinen, selkeä ja johdonmukainen.
 6. Hidas edistyminen: Muista edetä agilityharjoittelussa hitaasti ja vähitellen. Jokainen koira oppii eri tahdissa, joten anna koirallesi riittävästi aikaa omaksua uudet taidot ja esteet. Vältä liiallista painostusta tai liian vaikeiden esteiden asettamista koirallesi liian aikaisin.
 7. Harjoittele monipuolisesti: Agilityn lisäksi harjoittele myös muita koiran liikunnallisia taitoja, kuten kestävyyttä, nopeutta ja ketteryyttä. Lenkkeile, juokse ja leiki koirasi kanssa eri ympäristöissä. Tämä auttaa koiraa kehittämään yleistä fyysistä kuntoa ja valmistautumaan agilityharjoituksiin.
 8. Hauskanpito ja motivaatio: Agilityn tärkein osa on hauskanpito ja koiran motivaation ylläpitäminen. Käytä positiivista vahvistamista, palkintoja ja leikkiä innostaaksesi koirasi agilityharjoittelussa. Muista, että agility on yhteinen harrastus, jossa on tarkoitus nauttia ajasta koirasi kanssa.
 9. Kilpaileminen: Jos haluat, voit osallistua agilitykilpailuihin koirasi kanssa. Kilpaileminen tarjoaa lisämotivaatiota ja mahdollisuuden mitata edistymistäsi. Kuitenkin kilpaileminen ei ole pakollista, ja agilityn harrastaminen pelkästään omaksi iloksi on täysin hyväksyttävää.
 10. Turvallisuus: Muista aina pitää turvallisuus mielessä agilityharjoittelussa. Tarkista esteiden kunto ja turvallisuus ennen harjoittelua. Käytä asianmukaisia varusteita, kuten hyviä kenkiä ja hihnaa. Kuuntele koirasi kehoa ja anna sille riittävästi lepoa ja palautumisaikaa harjoitusten välillä.

Agility on mahtava tapa liikkua ja viettää aikaa koirasi kanssa. Aloita perusteista, harjoittele johdonmukaisesti ja pidä hauskaa matkalla agilityn maailmaan. Muista rakentaa luottamusta koirasi kanssa ja nauti yhteisestä tekemisestä koirasi parhaaksi.

Koirat ja agility

Agilityn harrastamiseen sopii monenlaiset koirat, mutta on olemassa joitakin rotuja ja ominaisuuksia, jotka voivat olla erityisen hyödyllisiä tai suotavia agilitykoirille. Kuitenkin tärkeintä on, että koira nauttii liikkumisesta, on motivoitunut ja yhteistyöhaluinen. Jokainen koira on yksilö, ja rotu ei aina määritä täysin koiran soveltuvuutta agilityyn. Alla on joitakin seikkoja, jotka voivat auttaa sinua valitsemaan sopivan koiran agilityharrastukseen:

 1. Koko ja rakenne: Agilityssa koiran koko ja rakenne voivat vaikuttaa sen suorituskykyyn. Kevyet ja ketterät koirat, kuten bordercollie, australianpaimenkoira, shetlanninlammaskoira ja belgianpaimenkoira, ovat usein menestyneitä agilitykoiria. Kuitenkin myös pienemmät koirat, kuten jackrussellinterrieri tai kääpiösnautseri, voivat olla erinomaisia agilityharrastajia.
 2. Energisyys ja aktiivisuustaso: Agilityn harrastaminen vaatii energistä ja aktiivista koiraa, joka nauttii fyysisestä rasituksesta ja jaksaa keskittyä harjoituksiin. Koiran tulisi olla valmis liikkumaan ja käsittelemään nopeita liikkeitä ja esteitä. Rotut, joilla on yleensä korkea energiataso, kuten bordercollie, belgianpaimenkoira, kultainennoutaja ja australianpaimenkoira, voivat olla hyviä valintoja agilityyn.
 3. Ketteruus ja nopeus: Hyvä ketterys ja nopeus auttavat koiraa suoriutumaan esteistä tehokkaasti ja saavuttamaan hyviä tuloksia agilitykilpailuissa. Koiran tulisi olla luonnostaan ketterä ja pystyä hallitsemaan kehoaan eri tilanteissa. Rotut, joilla on luontainen ketteryys ja nopeus, kuten sheltit, bordercollie, whippet ja australiankelpie, voivat olla vahvoja agilitykoiria.
 4. Älykkyys ja oppimiskyky: Agilityssä koiran on pystyttävä nopeasti oppimaan uusia harjoituksia ja reagoimaan ohjaajan antamiin käskyihin. Älykkäät ja oppimishaluiset rodut, kuten bordercollie, belgianpaimenkoira, kultainennoutaja ja papillon, voivat olla hyviä valintoja agilityharrastukseen.
 5. Motivaatio ja yhteistyöhalukkuus: Agilityn harjoittelussa koiran tulisi olla motivoitunut ja halukas tekemään yhteistyötä ohjaajan kanssa. Koiran tulisi nauttia harjoituksista ja olla valmis työskentelemään ohjaajan kanssa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Rotut, joilla on vahva työskentelyhalu ja halu miellyttää omistajaa, kuten bordercollie, belgianpaimenkoira, australianpaimenkoira ja kultainennoutaja, voivat olla hyviä agilitykoiria.

On tärkeää huomata, että jokainen koira on yksilö, ja yksittäinen koira voi soveltua agilityyn riippumatta sen rodusta tai taustasta. Lisäksi se, miten koira on koulutettu ja ohjattu, vaikuttaa suuresti sen agilitysuoritukseen. Aloita agilityharrastus koirasi kanssa, vaikka se ei olisikaan ”tyypillinen” agilitykoira, ja nauti yhteisistä hetkistä koirasi kanssa radalla!

Jätä kommentti