Luettavaa, Video

Koirat elokuvissa

Ylläpito

Kun puhutaan koirista ja elokuvista samassa lauseessa ensimmäisenä omaan mieleeni nousee Lassie ja sen seikkailut, koska se liittyy omaan lapsuuteni.

Lassie on kuvitteellinen koira, joka on vuosien mittaan esiintynyt useissa elokuvissa, televisiosarjoissa ja kirjoissa. Alkuperäisessä elokuvassa Lassie on älykäs pitkäkarvainen collie eli skotlanninpaimenkoira, jonka omistavat yorkshireläinen Joe-poika ja hänen perheensä. Rahapulassa perhe myy koiran, mutta poikaan kiintynyt Lassie karkaa uudelta omistajaltaan useasti. Lopulta koira siirretään kauas Skotlantiin, mutta Lassie karkaa sieltäkin ja tekee pitkän vaelluksen takaisin alkuperäisen omistajansa luo. Amerikkalaisissa televisiosarjoissa (TV-sarjaa tehtiin vuosina 1954–1974, 1989–1991 ja 1997–1999) Lassien omistavat Timmy-poika ja hänen perheensä. Timmy joutuu usein vaikeuksiin, ja Lassieta tarvitaan hänen pelastamisekseen. Lassie elokuvia on tehty 40-luvulta lähtien ja viimeisin vuonna 2005, jossa olivat mukana myös Peter O’Toole sekä Edward Fox.

Toinen televisioon liittyvä koira ja elokuva muisto on Susikoira Roi. Susikoira Roi on suomalainen Yleisradion tuottama vuonna 1987 valmistunut neliosainen televisiosarja. Sarja kuvattiin kesällä 1985 Helsingin ja Vantaan kaupungin alueella. Televisiosarja perustuu jo edesmenneen kirjailija Jorma Kurvisen luomaan samannimiseen kirjaan.

https://areena.yle.fi/1-4393521

Yksi viimeisimmistä elokuvista jossa koira on esittänyt tärkeää roolia on Hachiko, tarina uskollisuudesta perustuen tositarinaan. Elokuva ilmestyi alunperin jo 1987 ja vuonna 2009 Lasse Hallströmin ohjaama ja Richard Geren näyttelemä tositarina nosti koiratarinan esille.

Ja tottakai jos puhutaan koirista ja elokuvista, ei voi unohtaa tai olla listaamatta Beethoven-koiran seikkailuja omissa elokuvissaan. Ison bernhardilaiskoiran tahattomat kohellukset ovat monien muistoissa. Monet muistavat myös sellaiset koirat kuin Benji, Maya, Lua, Borger, Tao, Change, Bim, Skip ja tottakai myös Kaunotar ja Kulkuri, vaikka ne sitten ovatkin jo toista genreä eli piirrettyjä.

Suomessa on muuten sivusto, joka on omistettu elokuvakoirille: http://www.koiraelokuvat.info/

Koirat ja televisio

Koirat ovat elokuvaosien ohella näytelleet myös vähintään sivuosia monissa TV-tuotannoissa, mutta myös aikalailla pääosaa.

Rin Tin Tin oli saksanpaimenkoira. Rin Tin Tin seikkaili sekä lukuisissa elokuvissa (26 elokuvaa), tv-sarjoissa, että sarjakuvissa. 1960-luvulla esitettiin Suomessa vuosina 1954 – 1959 tehtyä lasten tv-sarjaa, jossa Rin Tin Tin (Rinty) oli Yhdysvaltain ratsuväen koulutettu koira. Rintyn paras ystävä oli pikkupoika Rusty, jonka sotilasarvo oli kersantti. Rustya esitti Lee Aaker.

Viimeaikaisista koiraesiintymisistä televisiossa on pitänyt huolen poliisikoira Rex. Poliisikoira Rex on alun perin itävaltalainen televisiosarja, jossa seurataan saksanpaimenkoira Rexin ja kolmihenkisen poliisiryhmän työskentelyä Wienin poliisiasemalla. Sarjaa esitettiin vuosina 1994–2004 ja vuodesta 2008 alkaen sarjasta on valmistettu uusia jaksoja itävaltalais-italialaisena yhteistyönä