Lemmikin valokuvaaminen onnistuu jokaiselta, joka on valmis harjoittelemaan ja käyttämään hieman aikaa ja vaivaa. Koiran valokuvaamisessa alkuun pääsee lelujen ja herkkujen avulla. Mitä paremmin koira on koulutettu, sitä helpompaa on saada onnistuneita valokuvia. Apukädet tulevat tarpeeseen, joten jos mahdollista, pyydä ystävä auttamaan. Tällöin toinen voi keskittyä koiran ohjaamiseen ja toinen voi valokuvata. Joltakin voi onnistua molemmat, mutta varsinkin jos koira ei ole yhteistyökykyisellä tuulella, voi valokuvaaminen olla hankalaa.
Alkuvalmistelut
Lemmikkiä kuvatessa tilanteet vaihtuvat nopeasti, joten kuvaajan täytyy olla nopea reagoimaan, jotta hän ehtii ottaa kuvia. Kameran asetuksiin kannattaa perehtyä etukäteen, jolloin ihanteelliset asetukset saa säädettyä ripeästi, eikä siihen kulu aikaa. Puhelimen kamerassa on erilaisia asetuksia, joten myös niihin kannattaa tutustua. Täydellistä kuvaushetkeä ei kannata tuhlata kameran säätöjen etsimiseen. Sisällä kuvattaessa kannattaa valita sellainen kohta, jossa taustalla ei näy ylimääräisiä tavaroita. Tarvittaessa tavarat kannattaa siirrellä pois näkyvistä etukäteen. Lemmikki korostuu kuvassa paremmin, kun tausta on selkeä, eikä erilaisten esineiden peitossa. Ulkona kuvattaessa kannattaa ottaa huomioon myös lemmikin valjaat ja hihna, sekä miten ne näkyvät kuvassa. Kuvauspaikkoja löytyy erilaisista retkikohteista. Mikäli koira on tottelevainen, kannattaa miettiä voisiko sitä kuvata pihalla ilman talutushihnaa. Tarvittava rekvisiitta kannattaa varata valmiiksi. Koiralle voi pukea esimerkiksi rusetin tai huivin kaulaan.
Kuvakulma
Usein lemmikkiä kuvataan omalta korkeudelta, koska se on helppoa. Ylhäältä alaspäin suunnattu kuva kuitenkin vääristää mittasuhteita ja koira jää etäiseksi. Lemmikin tasolle polvistuminen tai kyykistyminen antaa mahdollisuuden kuvata paremmasta kuvakulmasta. Pientä lemmikkiä kuvattaessa kannattaa miettiä, voisiko sitä kuvata turvallisesti tasolta. Lemmikin turvallisuudesta täytyy huolehtia myös kuvaustilanteissa, joten on varmistettava, ettei lemmikki pääse putoamaan. Kuvakulmaa vaihtamalla voi korostaa erilaisia asioita, ja tunnelma muuttuu. Pienillä muutoksilla voidaan vaikuttaa kuvan tasapainoon. Eri kuvakulmia saa myös liikkumalla lemmikin ympärillä puolelta toiselle. Kuvia voi ottaa myös lähempää ja välillä kauempaa. Eri etäisyyksiltä ja korkeuksilta otettuja valokuvia kannattaa vertailla, jolloin näkee parhaiten liikkeen vaikutuksen valokuvaan.
Valaistuksen tärkeys
Lemmikkiä ei kannata kuvata vastavaloon eli siten, että aurinko paistaa lemmikin takaa. Tällöin lemmikistä tulee tumma ja samalla tausta ylivalottuu. Tumma koira näyttää tällöin mustalle möykylle, eikä yksityiskohdista saa selvää. Aurinkoisella säällä kannattaa lemmikkiä kuvata siten, että aurinko paistaa sivusuunnasta. Tummakarvaisten lemmikkien kuvaamisessa on omat haasteensa, sillä niitä kuvattaessa tarvitaan enemmän valoa, jotta yksityiskohdat erottuvat. Kirkkaassa auringonpaisteessa kuvattaessa vaaleat karvat eivät erotu, ja lemmikin kuvassa näkyy vaalea möhkäle. Kuvausaika kannattaakin valita lemmikin mukaan. Mikäli sisällä kuvattaessa luonnonvaloa ei ole riittävästi, tarvitaan lisävalaistusta. Sinertävä valo ei vääristä lemmikin turkin värejä. Kellertävässä valossa kuvattaessa lemmikin väri voi vääristyä siten, että se näyttää eriväriseltä kuin oikeasti. Taustan valinnassa kannattaa miettiä sitä, miten se sopii lemmikin väriin. Ruskeaturkkinen lemmikki erottuu paremmin silloin, kun kuvan tausta on vaalea.
Katsekontakti herkkujen avulla
Lemmikin katseen saa kääntymään kameraa kohti lelua heiluttamalla tai vinguttamalla. Mikäli koiraa ei lelu kiinnosta, voi herkku olla hyvä tapa saada sen huomio. Oman lemmikin mieltymykset kannattaa huomioida. Joku lemmikki voi olla liian ahne, eikä se malta pysyä paikallaan silloin, kun herkkua on tarjolla. Koira voi lähteä ryntäämään kohti kameraa. Tällöin herkkuja ei kannata ottaa mukaan kuvaustilanteeseen. Kuvaustilanteeseen kannattaa ottaa mukaan runsaasti huumorintajua ja rentoa mieltä. Liian vakavasti asennoitumalla koira aistii jännityksen, eikä kuvaaminen välttämättä onnistu. Kuvaustilanne kannattaakin pitää mahdollisimman rentona. Myös lemmikin täytyy antaa pitää tarvittaessa taukoja. Rennolla asenteella ja riittävien taukojen avulla kuvaustilanne on rento ja miellyttävä sekä kuvaajalle että kuvattavalle.