Luettavaa

Koiran ruokinta

Ylläpito

3 kommenttia

Vastuullinen koirankasvattaja antaa pennun mukana koirarodulle sopivat ruokintaohjeet. Koiranomistajan pitää kuitenkin olla selvillä siitä, millaista ruokaa ja minkä verran koiralle tulee antaa. Kasvattajan suosittelema ruoka ei välttämättä sovikaan koiralla, ja tällöin sille on etsittävä sopivampi ruokavalio. Koiranomistajan onkin hyvä olla perillä koiran ravitsemuksen perusteita, sillä jokainen koira on yksilö.

Ruokavalion perusta

Koiran ruokaa valittaessa täytyy ottaa huomioon se, että ruoka sisältää riittävästi koiran tarvitsemia vitamiineja, kivennäisaineita ja rasvaa. Koiran täytyy saada ruuasta riittävästi energiaa, mutta toisaalta energiamäärä ei saa ylittyä, koska muuten koira lihoo. Energiantarvetta voi hahmottaa laskurin avulla. Koiralle ei myöskään saa antaa liikaa herkkuja tai puruluita koska silloin koira ei syö riittävästi tarvitsemaansa ruokaa. Herkut eivät sisällä riittäviä ravintoaineita, mutta ne voivat sisältää paljon energiaa. Herkut ovat tarkoitettu palkitsemiseen ja opetustilanteisiin. Jos herkkuja annetaan monta kertaa päivässä, koira helposti laiskistuu ylipainon myötä. Koiran ruokavalio ei pysy samanlaisena koko sen eliniän ajan. Ruokavaliota muutetaan eri elämänvaiheissa. Lihomiseen tai laihtumiseen reagoidaan muuttamalla ruokintaa sopivammaksi, jotta koiran hyvinvointi saataisiin parempaan suuntaan.

Pennun ruokinta

Eri rotuisilla koiranpennuilla on rodunmukaiset tarpeet riippuen koiran kasvu- ja kehitysvaiheesta. Ruokavalioon vaikuttaa koiran rotu, koko ja yksilölliset erot. Kääpiörotuiset koirat saavuttavat aikuiskokonsa suuria koiria aikaisemmin, noin puolivuotiaina. Suurikokoisten koirien kasvu aikuiskokoon saattaa kestää jopa kolme vuotta. Koiran kasvattaja antaa yleensä mukaan pennulle sopivat ruokintaohjeet. Mikäli ruokinnan kanssa on ongelmia, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen. Pentua ruokitaan yleensä 3-4 kertaa päivässä siihen asti, kun koira on puolen vuoden ikäinen. Ruuan ruokintataulukosta löytyy tarkemmat annosteluohjeet. Ruokintataulukko löytyy ruokapussin kyljestä. Ruokamäärää voi olla tarvetta lisätä, jos pentu on normaalia aktiivisempi ja liikkuu paljon. Pennulle annetaan ruokaa samoihin aikoihin joka päivä. Pentu tottuu rutiineihin ja ne tuovat sille turvallisuuden tunnetta. Koiraa kannattaa ruokkia pentuvaiheessa vaihtelevasti, jotta se tottuu myös märkäruokaan ja jauhelihaan.

Aikuisen koiran ruokinta

Koiran kasvettua aikuiseksi penturuuasta totutellaan vähitellen eroon. Koiran ruokinnan tärkein tehtävä on varmistua siitä, että koira saa riittävästi ravintoaineita perushoitoa unohtamatta. Paljon liikkuva koira tarvitsee enemmän ravintoa kuin rauhallisempi lajitoverinsa. Oikein ruokitun koiran luusto kehittyy normaalisti. Pennun ruokinnassa ruokinnan painopiste on kasvun tukemisessa mutta aikuisen koiran kohdalla painopiste on energian- ja proteiinitarpeesta huolehtiminen. Koiran täytyy saada myös riittävästi suojaravintoaineita. Ravinnon tulee myös tukea liikunnasta palautumista. Koiraa ei tulisi ruokkia juuri ennen lenkkiä. Täydellä vatsalaukulla liikkuminen on ikävää ja lisäksi se voi altistaa esimerkiksi vatsalaukun kertymälle. Ruokavalion sopivuus voidaan tarkistaa siitä, että koiran uloste on riittävän kiinteää, suolisto toimii ja koiralla on hyvä ruokahalu.

Nirsoilu

Koira voi nirsoilla eli se ei suostu syömään sille tarjottua ruokaa. Nirsoiluun voi olla useita erilaisia syitä. Ruoka voi olla koiralle sopivaa, mutta sitä tarjoillaan liian usein, eikä koiralla ole yksinkertaisesti nälkä silloin, kun ruokaa tarjotaan. Mikäli koira on syönyt normaalisti, ja alkaa yhtäkkiä nirsoilla, kannattaa nirsoilun syy selvittää. Nirsoilun syynä voi olla esimerkiksi hampaiden huono kunto tai jokin sairaus, joka vaikuttaa koiran ruokavalioon. Koira voi olla myös ylipainoinen ja sen seurauksena kieltäytyä syömästä silloin tällöin. Koiralle voi myös tulla ruuasta vatsavaivoja, jolloin se pyrkii välttämään syömistä. Vatsavaivat voivat johtua allergiasta tai ruuan runsaasta hiilihydraattimäärästä, jolloin koiralle tulee vatsaoireita. Mikäli ruoka sisältää vain vähän lihaa, ei se välttämättä maistu koiralle yhtä hyvin kuin lihaisammat ruuat. Säännölliset ruokailuajat toimivat koiran ruokinnassa parhaiten. Laadukasta ruokaa sopivina annoksina antaen usein nirsokin koira alkaa syömään normaalisti.

3 kommenttia artikkeliin ”Koiran ruokinta”

Jätä kommentti