Luettavaa

Koiran kouluttaminen

Niko

Ei kommentteja

Vastuulliset koiranomistajat kouluttavat koirastaan yhteiskuntakelpoisen koiran. Arki koulutetun koiran kanssa on myös turvallista ja mukavaa puuhaa. Opeta koiralle vähintäänkin peruskäskyt sekä kävelemään hihnassa nätisti.

Aloita koiran kouluttaminen jo pentuna

Koiran kouluttaminen kannattaa aloittaa jo heti pentuna. Koulutushetkien tulee olla lyhyitä ja pennun vireystila sellainen, että se jaksaa keskittyä kouluttamiseen. Toistot, kärsivällisyys ja oikea-aikainen palkitseminen ovat tärkeitä asioita pennun kouluttamisen kanssa. Koiran palkinnon ei aina tarvitse olla herkkuja. Esimerkiksi yhteinen leikki tai kehuminen voi olla palkinto pennulle. Pentua koulutetaan pieniä hetkiä päivässä ja sen voi tehdä yhteisten leikkien lomassa.

Tärkeimmät käskyt ovat todella tärkeitä

”Tänne”, ”odota” tai ”seis”, ”irti” ja ”jätä” ovat niitä käskyjä, joiden osaaminen helpottaa arkea koiran kanssa.. Parhaimmillaan niillä voidaan pelastaa koiran hengen. Peruskäskyjen opettelu aloitetaan jo pienetä pikkupennusta.

Voit käyttää ”tänne”-sanaa kutsuessasi pentua syömään. Samoin voit tehdä, kun se juoksee luoksesi leikkimään. Näin pentu oppii vähitellen sanan merkityksen. Tänne-käskyn noudattaminen voi olla vaikeaa ulkona, koska siellä on usein pentua häiriötekijöitä, jotka vie pennun huomion muualle. Kun pentu tulee ulkona käskystä luoksesi, palkitse se ylitsevuotavilla kehuilla, nameilla ja päästä se sen jälkeen jatkamaan omia tekemisiään.  Älä kytke sitä välittömästi hihnaan, jottei se yhdistä tänne-sanaa vapaudenmenetykseen. Jos pentu ei noudata käskyä, älä jahtaa sitä takaa, jotta tottelemattomuudesta ei tule pentua ”ilahduttava” juoksuleikki. Mieluummin tee jotain pennun mielestä kiinnostavaa juttua, mikä houkuttelee sen takaisin luoksesi.

Mielenkiintoisesta asiasta luopumista eli ”irti”-käskyä voi harjoitella leikin lomassa. Tarjoa lelua suussa pitävälle pennulle herkkua tai toista lelua. Kun pentu irrottaa suunsa lelusta, käytä vihjesanaa ”irti”.” Kun koira on oppinut käskyn, voit harjoitella vaikkapa herkullisesta ydinluusta luopumista. Kun pentu irrottaa vihjesanasta luun, palkkaa se ja anna luu sille takaisin. Luu annetaan takaisin, jottei koira yhdistä käskyä epämiellyttävää asiaan eli aarteen menettämiseen.

”Jätä”-käskyn opettaminen vaatii pennulta malttia. Sitä voidaan harjoitella esimerkiksi ruuan kanssa. Kutsu pentu syömään ja laske ruokakuppi pennun eteen. Sano vihjesana ”jätä” ja estä pennulta syömään pääsy laittamalla vaikkapa jalkasi kupin ja pennun väliin.  Vasta kun pentu on rauhoittunut, se voidaan laskea syömään ”saa ottaa”-käskyllä.

Myös itsehillintää kasvattava ”odota” tai ”seis” -harjoittelu vaatii pennulta keskittymistä. Kun pentu on luonasi paikoillaan, palkkaa se ja sano vihjesana ”odota” tai ”seis”. Astu tämän jälkeen pieni askel koirasta poispäin, sano vihjesana ja astu takaisin koiran viereen ja palkkaa se. Aloita ihan pienestä välimatkasta ja paikallaanolohetkestä. Kun koira on ymmärtänyt vihjesanan merkityksen, voit vähitellen pidentää välimatkaa ja paikallaanolon kestoa.  

Lähde: Kennelliitto

Jätä kommentti