Ajankohtaista, Luettavaa

Koira ja kylmä talvi

Ylläpito

Sään viilentyessä monen koirarodun turkki alkaa kasvaa paksummaksi. Koiralle kasvaa talviturkki. Turkin vaihtuessa karvaa irtoaa ja irtokarvan harjaaminen pois helpottaa kodin siistinä pitämistä. Mikäli koira on rodultaan kylmälle arka, voi talvi olla kova koettelemus. Moni koirarotu kuitenkin tykkää pakkasesta enemmän kuin kesähelteestä.

Lenkkeily pakkasella

Lähes kaikki koirat lenkkeilevät mielellään silloinkin, kun pakkanen paukkuu. Lenkki täytyy kuitenkin mitoittaa koirarodulle sopivaksi sekä sään että koiran kylmänkestävyyden mukaan. Tuulen vaikutus tulee ottaa huomioon, sillä tuuli lisää kylmyyden kokemusta myös koiralle. Ihon pinnassa lämmön haihtuminen on voimakkainta, joten koiran koko vaikuttaa merkittävästi kylmänkestävyydelle. Suuri koira kestää kylmää paremmin kuin pieni lajitoveri. Pienen koiran kylmänherkkyyttä lisää myös se, että ohutkarvaisempien osien, kuten jalat ja naama, osuus on suhteellisesti suurempi. Pienellä koiralla lämpöä pääsee haihtumaan suhteellisesti enemmän kuin isolla koiralla. Kylmää hyvin sietävät rodut ovatkin usein suuria ja niillä on kaksinkertainen ja tuuhea turkki, joka kestää säänvaihteluita hyvin. Ulkona hyvin viihtyvien paksuturkkisten koirien turkki eristää hyvin ja ihon lämmittämä ilma pysyy paikoillaan eikä lämmönhukkaa pääse juurikaan syntymään. Eri koirarotujen kylmänkestävyydessä onkin suuria eroja.

Pakkaselta suojautuminen

Lyhytkarvaiset ja pienet koirarodut ovat herkkiä pakkasen vaikutuksille. Hyvin pienet ja karvattomat koirat ovat erityisen herkkiä kylmälle. Koiran ikääntyessä myös sen kylmänkestävyys heikkenee. Koiran vanhetessa sen verenkierto hidastuu ja karvapeite ohenee. Vanha koira ei myöskään jaksa liikkua yhtä reippaasti kuin nuori koira. Pentujen lämmönsäätely ei ole yhtä kehittynyt kuin aikuisella koiralla. Koiralle voi hankkia lämpimän puvun, joka suojelee vatsaa, selkää ja jalkoja kylmältä. Puvun pitää olla helposti pestävä, ja joko nopeasti kuivuva tai rumpukuivauksen kestävä. Hyvään pukuun ei tartu lumi. Mikäli koira on hyvin kylmäherkkä ja ontuu pakkasilla, on tarpeen hankkia sille tossut. Koiran pukemisessa kannattaa kuitenkin käyttää maalaisjärkeä.

Miten tunnistaa palelevan koiran?

Pakkasella lenkkeiltäessä koiran eleitä ja liikkeitä pitää tarkkailla, jotta huomataan, milloin koiralle tulee kylmä. Kun koira alkaa palella, se pitää viedä lämpimään. Paleleva koira alkaa nostella jalkojaan ja saattaa pitää vuorotellen eri jalkaa ylhäällä. Normaalista poikkeavaan kävelyyn pitääkin kiinnittää heti huomiota. Koiralle voi myös paakkuuntua lunta tassun anturoiden väleihin, jolloin koira saattaa maata ja pureskella tassujaan. Paleleva koira voi myös köyristää selkäänsä ja ravistella päätänsä usein. Koiran liikkeet voivat myös hidastua ja se voi vapista silminnähtävästi.

Eläinsuojeluasetus

Eläinsuojeluasetus antaa määräyksiä siitä, miten koiraa saa kohdella. Asetuksen mukaan ulkona saa pitää ympärivuorokautisesti sellaisia koirarotuja, jotka soveltuvat jatkuvaan ulkona olemiseen. Koiran pitopaikalle on annettu useita määräyksiä. Pitopaikan on oltava riittävän suojaisa, vaikka pakkanen olisi kova, mutta myös suojata kosteudelta ja liialta lämmöltä. Ulkokoiratkin kannattaa siirtää sisälle yöksi kaikkein kovimmilla pakkasilla. Mikäli koiran kopissa on riittävä lämmitys, voi koiran jättää ulos yöksikin. Lämmityksen pitää olla sellainen, ettei koiran vesikuppi pääse jäätymään. Kopin pitää olla riittävän tiivis. Sisälämpötila ei saa laskea alle +5 asteen silloin, kun koira on kopissa sisällä.

Talviset harrastukset

Mikäli koiralle ei tule herkästi kylmä, sen kanssa voi harrastaa lähes rajattomasti talvella. Koiralle voi heitellä esineitä lumeen, josta se innolla käy etsimässä ja palauttaa heitetyn esineen heittäjälle. Koiran voi opettaa myös juoksemaan hihnassa ladun vieressä hiihtäjän kaverina. Tällöin on kuitenkin huomioitava, ettei kaikille laduille saa viedä koiria. Hiihtokavereille on voitu varata myös tietyt viikonpäivät ja kellonajat, jolloin koirien vienti ladulle on sallittua. Koiran ei saa silloinkaan antaa talloa latua ja jätökset on kerättävä pois muiden hiihtäjien tieltä. Kylmäherkän koiran kanssa voi siirtyä sisätiloihin harrastamaan vaikkapa tottelevaisuuskoulutusta hallissa, tai viedä lemmikin uimaan koirien uimapaikkaan, jonka altaassa on lämmin vesi.