Ajankohtaista, Luettavaa

Koira ja ilotulitus

Ylläpito

Koiran kanssa on hauskaa viettää aikaa ympäri vuoden ja myös juhlien. Jotkut koirat kuitenkin pelkäävät vieraita ääniä ja ihmismassoja. Ilotulitteita ja yllättäviä ääniä pelkäävälle koiralle on annettava juhlien aikaan tukea. Pelkäävän koiran voi rauhoittaa, kun tilanteen ennakoi ja näkee vaivaa koiran hyvinvoinnin eteen. Lue tästä muutama vinkki, joilla saat koiran nauttimaan, oli juhlan aihe mikä tahansa.

Ilotulitus

Koira ei nauti ilotulituksesta yhtä paljon kuin omistajansa. Kovat ja yllättävät äänet, joiden lähdettä koira ei ymmärrä, voivat pelottaa koiraa. Koira voi olla tottunut rauhaan ja hiljaisuuteen, jolloin poikkeukselliset äänet voivat pelottaa paljon. Raketeista voi myös tulla ruudinhajua, jolloin koiralle luontaista olisi paeta. Mikäli koiran pelkoa ei huomioida, voi ongelma pahentua. Koiran kanssa ulkoillessa kannattaa vältellä niitä paikkoja, joissa todennäköisesti ammutaan ilotulitteita. Jos koira säikähtää paljon, voi sille jäädä pelko koko sen elämän ajaksi. Koiran kanssa pitää olla mahdollisimman normaalisti, vaikka jotain yllättävää tapahtuisi. Jos koiraa alkaa silittelemään ja huomioimaan liikaa jo etukäteen, se vaistoaa, että jotain erikoista on tapahtumassa.

Ennen ilotulitusta

Koira kannattaa totuttaa ilotulituksen ääniin. Jos koirasi pelkää kaikkia kovia ääniä, kannattaa hakeutua koiran käyttäytymiseen perehtyneen kouluttajan kurssille. Koulutus voi auttaa koiraa samalla kun sitä siedätetään kestämään pamahduksia. Koira oppii olemaan välittämättä pamahduksista. Koiraa voi myös totuttaa erilaisiin ääniin tallenteiden avulla. Koira kannattaa käyttää lenkillä valoisaan aikaan, ennen kuin ilotulitteita aletaan paukuttelemaan. Koira kannattaa pitää kytkettynä, ettei se pääse karkaamaan, jos se säikähtää. Koiralle voi hakea eläinlääkäriltä rauhoittavaa valmistetta, mikäli se on erityisen pelokas eikä koulutus ehdi auttamaan. Rauhoittavat valmisteet saattavat kuitenkin vaikuttaa yllättävästi, esimerkiksi koiran estot voivat pienentyä siten, että se alkaa murisemaan liian helposti tai käyttäytyä hyökkäävästi.

Ilotulituksen aikana

Näytä koiralle esimerkkiä pysymällä rauhallisena. Rauhoita koiraa. Koira seuraa käytöstäsi, joten on tärkeää pysyä rentona. Älä hössötä koiran kanssa. Jos koira pelkää pamahduksia, on tärkeää rauhoitella sitä. Toimi mahdollisimman tavallisesti ja pian koira alkaa rauhoittumaan. Jos olette kotona, vedä verhot ikkunoihin äläkä avaa ikkunoita. Avonaisesta ikkunasta ilotulitteiden äänet kuuluvat kovempina. Voit laittaa television päälle tai musiikkia soimaan, jotta ilotulitteiden äänet heikkenevät. Varmista, että koiralla on rauhallinen paikka, johon se voi halutessaan vetäytyä. Koiralle voi antaa ratkaistavaksi pulmatehtävän, jonka ratkaistuaan se saa palkkioksi herkun. Jos koira keskittyy tekemiseensä, se ei kiinnitä liikaa huomiota ilotulitteiden pamahteluun.

Ulkoilu tapahtumissa

Jos koira ei pysty keskittymään vain omistajaan ja tottelemaan käskyjä, sitä ei kannata viedä juhlahumun keskelle. Koiran pitää kestää yllättäviä ääniä ja ihmisjoukkoja ennen kun sen voi viedä tapahtumiin. Jos omistaja ei ole varma koiran sietokyvystä, ei sitä kannata ottaa mukaan erikoisiin tilaisuuksiin. Koiran on helpompi olla kotona turvassa. Koiran voi jättää tarvittaessa hoitoon ystävän luokse tai viedä sen koirahoitolaan. Koiran pelkoa voi myös helpottaa painepaidan avulla. Painepaita luo tasaisen paineen koiran kehoon ja paineen tunne rauhoittaa koiraa. Painepaitoja voi ostaa eläinkaupasta tai taitella itse pitkästä huivista.

Palkitse onnistunut käytös

Jos koira käyttäytyy hyvin tapahtumassa, johon se on viety, muista palkita se. Koiran pitäisi osata seurata tapahtumissa omistajaansa tai pystyä makaamaan rauhallisesti, vaikka lähistöllä tapahtuisi jotain yllättävää. Koiralle pitäisi aina antaa välitön palkkio onnistuneesta suorituksesta. Jos vahvistat koirasi hyvää käytöstä palkitsemalla sen joka kerta, se käyttäytyy aina paremmin miellyttääksesi sinua. Koira käyttäytyy juuri niin hyvin, kun se on opetettu käyttäytymään. Hyvä käytös ei tule ilman harjoittelua ja toistoja. Muistathan kuitenkin huolehtia siitä, että perusasiat ovat kunnossa. Lue täältä lisää koirista.