Ajankohtaista

Joka kesän muistutus koiranomistajille: älä jätä koiraa kuumaan autoon

Ylläpito

Ei kommentteja

Kesän paahtava aurinko tekee pysäköidyistä autoista kuumia ja silloin koiraa ei saa jättää yksin autoon. Pysäköidyn ja sammutetun auton sisällä ilma lämpenee sietämättömän kuumaksi hyvinkin nopeasti, esimerkiksi jo omistajan pikaisen kauppareissun aikana. Lämpöhalvaus voi olla koiralle hengenvaarallinen.

Kuuma päivä = kuuma auto

Ulkolämpötilan noustessa yli +20 asteen tai auton ollessa suorassa auringonpaisteessa, lämpötila auton sisällä voi nousta jopa +85 asteeseen. Älä siis ikinä jätä koiraa yksin lämpimään autoon kuumana kesäpäivänä. 

Ikkunoiden avaaminen ei auta

Muutaman sentin verran avoimista ikkunoista ilma ei pääse kiertämään tarpeeksi, jotta lämpötila auton sisällä viilentyisi.

Liian avonaisesta ikkunasta taas koira voi päästä karkaamaan esimerkiksi kuumuuden takia tai toisen koiran perään, ja aiheuttaa vaaratilanteen.

Lyhytkuonoiset koirat alttiimpia lämpöhalvaukselle

Koira ei pysty ihmisen tavoin viilentämään itseään hikoilemalla, vaan koiran tärkein viilennyskeino nenäontelon limakalvo. Koiran hengittäessä tai läähättäessä, nenäontelon kautta kulkevan ilmavirta saa aikaan jäähdytysvaikutuksen limakalvoilla ja viilentää koko koiraa.

Kun ympäristön lämpötila nousee liian korkeaksi, ei koira pysty enää pitämään ruumiinlämpöään normaalina, mikä voi aiheuttaa koiralle lämpöhalvauksen.

Lyhytkuonoisilla koiraroduilla nenäontelon limakalvon pinta-ala on huomattavasti pienempi kuin pitkäkuonoisilla koirilla. Tämän takia lyhytkuonoiset rodut ovat selkeästi herkempiä ympäristön korkeille lämpötiloille ja ovat alttiimpia saamaan lämpöhalvauksen.

Koira voi saada lämpöhalvauksen, jos se joutuu olemaan lämpimällä säällä pienessä ja ahtaassa tilassa, jossa ilma ei kierrä – kuten pysäköidyssä autossa. Liian rankka liikunta tai riehakkaat leikit kuumana kesäpäivänä sekä liiallinen saunominen voivat myös johtaa lämpöhalvaukseen. Koiran tulisi aina halutessaan päästä viileään ja varjoon. Huolehdi myös, että koira juo tarpeeksi vettä kesähelteillä.

Lämpöhalvauksen oireet

Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähättäminen, nopeatahtinen hengitys, kuolaaminen, levottomuus ja tärinä.

Koira saattaa menettää tajuntansa ja mikäli koiran ruumiinlämpöä ei saada pikaisesti laskettua, koira voi menehtyä lämpöhalvauksen seurauksena.

Lämpöhalvauksen ensiapu

  1. Siirrä koira ulos autosta johonkin varjoisaan ja viileään paikkaan.
  2. Viilennä koiraa viileällä vedellä. Voit suihkuttaa koiran päälle vettä tai käyttää apuna märkiä pyyhkeitä ja kietoa niitä koiran ympärille.
  3. Kun koiran ruumiinlämpö on laskenut 39 asteeseen, lopeta viilennys. Koiran ruumiinlämpö mitataan peräsuolesta tavallisella kuumemittarilla.
  4. Yritä saada koira juomaan vettä.
  5. Vie koira eläinlääkäriin.

Agria Eläinvakuutus on Suomen ainoa eläimiin erikoistunut vakuutusyhtiö, joka tarjoaa vakuutuksia kissoille ja koirille. 

Toivomme julkaistaviin lehdistötiedotteisiin lähdeviitteeksi aina Agria Eläinvakuutus. 

Jätä kommentti