Ajankohtaista, Luettavaa

Heikot jäät ovat riski myös koiralle – miten toimia, jos koira putoaa jäihin?

Ylläpito

Mukava talvinen kävelylenkki voi hetkessä muuttua painajaiseksi, jos koira juoksee heikoille jäille. Agrian tilastojen mukaan suurin osa koirien hukkumistapauksista tapahtuu talviaikana. Lue miten toimia, jos koira menee heikoille jäille tai putoaa jäihin. Varmin tapa välttyä jäihin putoamisen ja hukkumisen vaaralta on pitää koira aina kytkettynä, kun liikutte jäällä tai vesistöjen lähellä.

Talvi on saapunut ja vesistöt alkavat pikkuhiljaa jäätyä. Jääpeite voi toisinaan olla hyvinkin ohut, ja kun sen päälle sataa uutta lunta, ei koira osaa erottaa, mistä jää alkaa. Koira ei myöskään osaa arvioida onko jää tarpeeksi kestävää ja saattaa innostuksissaan juosta jäälle – myös omistajan estelyistä huolimatta.

Jää saattaa kestää juoksevan koiran painon hetkellisesti, mutta koiran pysähdyttyä koiran paino voikin olla liikaa ja jää pettää alta. Jään paksuus voi myös vaihdella ja erityisiä vaaranpaikkoja ovat yleensä virtaavat vesistöt sekä sillan aluset.

Jos liikut koiran kanssa talviaikana alueilla, joissa on vesistöjä, voi onnettomuuksien ennaltaehkäisynä olla järkevää käyttää ns. kelluttavia huomioliivejä. Monitoimiliivi helpottaa koiraa pysymään pidempään pinnalla ja näin myös antaa aikaa omistajalle saada koira pois hyisestä vedestä.

Älä juokse koiran perään

Jos koira juoksee heikoille jäille, älä juokse koiran perään. Koiran apuun juokseminen tulee monelle koiranomistajalle luonnollisena ensireaktiona, mutta muista, että mikäli jää ei kestä koirasi painoa, ei se todennäköisesti tule kestämään myöskään sinun painoasi.

Pyri itse pysymään mahdollisimman rauhallisena ja yritä houkutella koira pois jään päältä esimerkiksi herkun tai lelun avulla.

Soita pelastusapua paikalle, jos koira tippuu jäihin

Älä mene koiran perään myöskään, jos koira tippuu jäihin. Pahimmassa tapauksessa voit tippua itsekin jäihin ja vaarantaa oman henkesi, etkä silloin pysty auttamaan koiraasikaan. Koira saattaa yrittää nousta vedestä omin avuin, mutta se ei välttämättä aina onnistu. Jää voi olla niin heikkoa, että se pettää jatkuvasti alta.

Mikäli koira ei pääse ylös vedestä omin voimin, soita aina ensin hätänumeroon ja seuraa saamiasi ohjeita. Koiran pelastaminen jäistä kuuluu alueellisten pelastusviranomaisten tehtäviin.

Pidä jäihin tippunut koira kuivana ja lämpimänä

Kun koira saadaan kuivalle maalle, kuivaa koira huolellisesti ja edistä verenkiertoa hieromalla koiraa.

Kotiin päästyänne huolehdi, että koira pysyy lämpimänä ja kuivana. Siirrä koira lämmönlähteen lähelle tai käytä esim. hiustenkuivaajaa kuivaamiseen ja lämmittämiseen. Voit mitata ruumiinlämmön peräsuolesta.  Ruumiinlämmön tulisi olla yli 37 astetta ja se normalisoituu yleensä vuorokauden kuluessa. Lievään alilämpöisyyteen kuuluu lihastärinä, jäykkyys, kylmät raajat ja korvat.  

Jos koira on ollut jäisessä vedessä pitkään, sen yleisvointi huononee tai ruumiinlämpö on alle 37 astetta, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Agria Eläinvakuutus

Älä päästä koiraa kulkemaan vapaana heikkojen jäiden läheisyydessä.