Luettavaa

Heijastin voi pelastaa koiran hengen

Toimittaja

Omistajan vierellä kulkeva koira voi ilman heijastinta tai turvavaloa jäädä autoilijalta huomaamatta syksyn pimeään aikaan. Siksi sekä omistajalla että koiralla on tärkeää olla heijastin tai turvavalo käytössä ainakin pimeään aikaan liikuttaessa. Agria Eläinvakuutus listaa vinkkejä miten liikkua koiran kanssa turvallisesti vuoden pimeään aikaan.

Syksyn pimeinä iltoina ja aamuina koiran havaitseminen liikenteessä on vaikeaa, jos koiralla ole heijastinta tai huomio- tai vilkkuvaloa – erityisesti, jos koiralla on musta tai tumma turkki.

Heijastin on helppo ja halpa tapa auttaa ennaltaehkäisemään liikennetapaturmia ja jopa pelastamaan koiran henki.

Liikenneturvan mukaan ihminen, jolla on heijastin, näkyy jopa 350 metrin päähän auton ajovalolla valaistuna ja ilman heijastinta vasta noin 50 metrin etäisyydeltä. 

Valitse koiralle sopivat heijastintuotteet

Lemmikkitarvikeliikkeissä on tarjolla laaja valikoima erilaisia heijastintuotteita koirille, esimerkiksi valjaisiin/kaulapantaan ja hihnaan kiinnitettäviä heijastimia ja turvavaloja, heijastinliivejä sekä heijastin- ja valopantoja.

Suositeltava yhdistelmä on sekä heijastin että huomiovalo, sillä silloin koira näkyy sekä pimeällä että ajovalolla valaistuna.

Varmista, että heijastimet ja valot näkyvät joka suunnasta: edestä, takaa ja sivuilta – sekä koiran ollessa liikkeessä että paikallaan.

Jos koiralla on paksu turkki, pienet heijastimet tai valot voivat hukkua turkin sisään. Silloin kannattaa hankkia heijastinliivi tai kiinnittää valo tai heijastin koiran talutushihnaan.

Tarkista vanhat heijastimet ja valot

Ennen kuin otat vanhat heijastimet tai valot käyttöön, varmista niiden näkyvyys. Valaise heijastinta vähintään 4 metrin etäisyydeltä ja katso näkyykö heijastin kunnolla. Jos ei, on aika hankkia uusi. Tarkista myös valojen paristot ja näkyvyys.

Agrian heijastinvinkit:

  • Hanki koiralle sekä heijastin että huomiovalo. Huomiovalo pimeässä, kun taas heijastin näkyy parhaiten valaistuna.
  • Tarkista vanhojen heijastimien ja valojen näkyvyys ennen käyttöönottoa.  
  • Varmista, että koiran heijastin ja huomiovalo näkyvät joka suunnasta ja sekä liikkeessä että koiran ollessa paikallaan.

Muista myös omat heijastimet!