Ajankohtaista

Harva kissa ja koira on vakuutettu, vaikka lemmikeille sattuu ja tapahtuu OP:n tilastojen mukaan paljon vahinkoja

Ylläpito

Ei kommentteja

Kissojen ja koirien vakuuttaminen yleistyy pikkuhiljaa, mutta valtaosa lemmikeistä on vieläkin vakuuttamatta. OP:lla vakuutetuista kissoista ja koirista jopa 40 prosenttia saa vuosittain korvauksia sairauksista tai tapaturmista.

Tilastokeskuksen vuoden 2016 kulutustutkimuksen mukaan Suomessa on arviolta noin 700 000 koiraa, ja kissojen määrän arvioidaan nousevan useisiin satoihin tuhansiin. Kennelliitto kertoo rekisteröivänsä vuosittain 50 000 rotukoiraa. Se on paljon, jos ajattelee, että joulukuun ennakkotilaston mukaan Suomessa syntyi viime vuonna vain hiukan yli 47 000 vauvaa.

Yleisesti arvioidaan, että koirista hiukan harvempi kuin joka kolmas ja kissoista vieläkin harvempi on vakuutettu. Vakuutustilastojen valossa lemmikkieläinten alhainen vakuutusaste näyttää hiukan erikoiselta. OP:n vakuuttamista kissoista ja koirista nimittäin jopa 40 prosentille tapahtuu vuosittain vähintään yksi korvattava sairaus tai tapaturma. Koirien ja kissojen tyypillisiä sairauksia ovat erilaiset tulehdukset kuten korva- ja silmätulehdukset. Tapaturmista taas aiheutuu tyypillisesti vammoja tai haavaumia raajoihin.

– Kissa- ja koiravakuutuksista haetaan todella usein korvauksia, ja valtaosa hakijoista myös saa korvauksen. Korvauksia maksetaan erilaisista eläinlääkärin tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä, lääkkeistä, sidetarvikkeista sekä röntgen- ja laboratoriotutkimuksista, sanoo OP:n vahinkovakuutuksen henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Hanna Hartikainen.

Kaikki eivät välttämättä ole hoksanneet, että aivan kuten ihmisetkin, lemmikkieläimet voi vakuuttaa. OP:n tekemissä haastatteluissa osa lemmikinomistajista kertoi, että vakuutusta alkaisi todennäköisesti harkita vasta, jos lemmikki alkaisi sairastaa. Vakuutukset eivät kuitenkaan korvaa sairauksia tai vammoja, jotka ovat sattuneet ennen vakuutuksen voimaantuloa. Vakuutus kannattaisi ottaa lemmikin vielä ollessa nuori ja terve.

Sairastumisen todennäköisyys kasvaa lemmikin ikääntyessä. Tilastojen mukaan 8 vuotta täyttäneistä OP:lla vakuutetuista lemmikeistä yli 80 prosentille on maksettu korvauksia eläinlääkärikuluista. Tärkeä osa sairauksien ja vammojen ennaltaehkäisyssä on lemmikin omistajalla, jonka tulee huolehtia esimerkiksi lemmikin ravinnosta, liikunnasta ja rokotuksista.

Koirien ja kissojen omistajille lemmikit ovat tärkeitä karvoihin katsomatta.

– OP:lla yleisimmin vakuutetaan juuri monirotuinen koira. Lemmikit ovat entistä tiiviimmin osa perhettä, mikä näkyy siinä, että vakuutettuja lemmikkejä on koko ajan enemmän, Hartikainen sanoo.

OP Koira- ja kissavakuutus uudistuu huhtikuun alussa. Uudistuksen myötä OP maksaa jokaisesta huhtikuun aikana otetusta, uudesta lemmikin hoitokuluvakuutuksesta kymmenen euroa SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitolle.

Jätä kommentti