Agria Eläinvakuutus muistuttaa koiranomistajia, että paahtava aurinko kuumentaa pysäköidyn auton hyvin nopeasti. Vaikka ulkona ei olisikaan vielä hellekelit, niin sisällä autossa lämpötila voi nousta jopa tappavan kuumaksi. Älä siis koskaan jätä koiraa yksin autoon aurinkoisella säällä.
Koulujen päätyttyä moni pakkaa auton ja suuntaa mökille kesäloman viettoon tai etätöihin – perheen koira kyydissään. Pitkällä ajomatkalla tauot ovat tarpeen, eikä koiraa voi aina ottaa mukaan taukopaikan tiloihin. Autoon jätetylle koiralle lämpöhalvauksen riski on etenkin suorassa auringonpaisteessa ja helteellä korkea.
Ulkolämpötilan noustessa yli +20 asteen tai auton ollessa suorassa auringonpaisteessa, lämpötila auton sisällä nousee nopeasti sietämättömäksi, jopa yli +80 asteen. Ikkunoiden avaaminen raolleen ei juurikaan auta tilannetta. Muutaman sentin verran avoimista ikkunoista ilma ei pääse kiertämään tarpeeksi, jotta lämpötila auton sisällä viilentyisi.
Koira ei kykene viilentämään itseään hikoilemalla
Koiran tärkein viilennyskeino on nenäontelon limakalvo eikä se pysty viilentämään itseään ihmisen tavoin hikoilemalla. Koiran hengittäessä tai läähättäessä nenäontelon kautta kulkevan ilmavirta saa aikaan jäähdytysvaikutuksen limakalvoilla ja viilentää koko koiraa. Kun ympäristön lämpötila nousee, koira ei pysty enää pitämään ruumiinlämpöään normaalina ja se voi saada lämpöhalvauksen.
Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähättäminen, nopeatahtinen hengitys, kuolaaminen, levottomuus ja tärinä. Koira voi menettää tajuntansa ja mikäli ruumiinlämpöä ei saada laskettua, se voi menehtyä.
Koira voi saada lämpöhalvauksen myös muualla kuin autossa, jos sitä esimerkiksi juoksutetaan liian kuumalla säällä. Kaikenlaiset aktiviteetit ja pitkät lenkit kannattaa kesähelteillä ajoittaa aikaiseen aamuun tai iltaan, kun pahin auringonpaahde hellittää.
Lämpöhalvauksen ensiapu
Mikäli epäilet lämpöhalvausta, siirrä koira varjoisaan, viileään paikkaan. Ensiapuna voit viilentää koiraa viileällä – ei kuitenkaan jääkylmällä – vedellä. Voit myös käyttää apuna märkiä pyyhkeitä ja kietoa niitä koiran ympärille. Yritä saada koira juomaan vettä ja vie se eläinlääkäriin.
Mikäli olet epävarma tilanteen vakavuudesta, voit kysyä apua Agria-sovelluksen etäeläinlääkäreiltä, jotka palvelevat läpi kesän aikaisesta aamusta yömyöhään.
Agria Eläinvakuutus on Suomen ainoa eläimiin erikoistunut vakuutusyhtiö, joka tarjoaa vakuutuksia koirille ja kissoille.