Ajankohtaista

Älä päästä koiraa uimaan vedessä, jossa on sinilevää

Ylläpito

Uiminen on hyvä tapa viilentää koiraa helteellä ja moni koira nauttii uimisesta. Koiraa ei kuitenkaan saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys. 


Koirien sinilevämyrkytys ei onneksi ole kovin yleinen, mutta myrkytys on hengenvaarallinen ja voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnissa. Ole siis tarkkana, että koira ei ui sinilevävedessä tai juo vettä, jossa on tai epäillään olevan sinilevää. 

Sinilevämyrkytyksen oireet

Sinilevämyrkytyksen oireet näkyvät nopeasti, usein jo ensimmäisen puolen tunnin aikana. Oireiden voimakkuuteen vaikuttavat muun muassa koiran koko, ikä, vedessä olevan sinilevän määrä ja kuinka paljon koira on syönyt ennen myrkytystä. 

Ensioireita ovat levottomuus, tärinä ja oksentaminen. Jos koiralle tulee kyseisiä oireita rantapäivän aikana tai jälkeen, on koira vietävä eläinlääkäriin välittömästi.

Seuraavaksi koira saa kramppeja, voi alkaa huojua ja menettää tasapainonsa sekä saattaa kaatua maahan pääsemättä ylös omin voimin. Myrkytys vaikuttaa maksaan ja munuaisiin ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan.

Vie koira välittömästi eläinlääkäriin, jos koiralla on seuraavia oireita uimisen tai rantapäivän jälkeen:

  • Levottomuus
  • Tärinä tai vapina
  • Oksentaminen
  • Huojuminen
  • Kramppeja

Ennaltaehkäisy

Ennen kuin viet koiran uimaan, selvitä missä on lähin koiraystävällinen uimapaikka ja mikä on alueen vesistön sinilevätilanne. Vesistöjen sinilevätilanteen voi tarkistaa mm. JärviWikin sivuilta.

Tarjoa koiralle tasaisin väliajoin raikasta vettä ja ota pidemmille kävelyretkille mukaan koiran vesipullo. Siten voit ennaltaehkäistä, että koira yrittää janoisena juoda meri- tai järvivettä. Meriveden juominen ei ole koiralle muutenkaan hyväksi, sillä se voi aiheuttaa koiralle vatsavaivoja.

______________________________________________________________________________

Agria Eläinvakuutus on Suomen ainoa eläimiin erikoistunut vakuutusyhtiö, joka tarjoaa vakuutuksia kissoille, koirille ja pienlemmikeille. 

Lähde: Agria Eläinvakuutus